kapat
   
28 Aralık 2006 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Aydin Ayaydin @ SABAH
 

Şahin suç işliyor

Spor ve siyasetin içe olduğu bir başka ülke var mıdır diye çok merak ediyorum . Bu soruma yanıt ararken sadece bu iktidar dönemini kastetmiyorum. Her iktidar döneminde sporsiyaset ilişkisi hep gündeme gelmiştir. Ancak bir gerçeği söylemek gerekirse, bu dönemde sporsiyaset ilişkisi iyice ayyuka çıkmış ve kirlenen Türk spor sisteminde hukuk kuralları tam anlamıyla devreye sokulmamaktadır.
Futbol Federasyonu, genel kurulunu yaptığında hepiniz hatırlayacaksınız Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin ile iktidara yakın kişiler Haluk Ulusoy'un seçilmemesi için elinden geleni yapmışlardı . Ulusoy'un federasyon başkanı seçilmesinden sonra Bakan Şahin yaptığı açıklamada, Ulusoy'un geçmiş dönemi ile ilgili inceleme ve soruşturma yapmak üzere Başbakanlık Teftiş Kurulu'na talimat verdiğini açıklamıştı. Bakan Şahin bu açıklamayı yaparken herhalde dil sürçmesi yapmıştı. Çünkü Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı hiçbir bakandan talimat alamaz, ancak başbakan onayı ile inceleme ve soruşturma görevi verilir. Başbakan dışında hiçbir mercii Teftiş Kurulu Başkanı'na talimat veremez .
Başbakanlık Teftiş Kurulu müfettişleri yaptıkları inceleme ve soruşturma sonucunda Futbol Federasyonu Başkanı Ulusoy ve üç arkadaşının geçmiş dönemle ilgili çalışmalarına ait 320 sayfalık bir rapor hazırlayıp C.Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasını istediler. Bu raporda federasyon başkanı Ulusoy'un görevde kalmasının sakıncalı olabileceği yer almamıştı. İktidara rağmen federasyon başkanlığına seçilen Ulusoy ve ekibinin görevde kalmasını içine sindiremeyen Bakan Şahin, 3813 sayılı Futbol Federasyonu Kanunu'nun 31 ve Futbol Federasyonu Çalışma Esasları Ana Statüsü'nün 71 maddesine aykırı bir uygulamaya imza attı. Yasa ve ana statüde yer almamasına rağmen Olağanüstü Federasyon Genel Kurulu toplantısı için Başbakanlık Teftiş Kurulu'ndan Haluk Ulusoy'un görevde kalmasında bir sakınca olup olmadığı yönünde 'görüş' istedi. Oysa 3056 sayılı Başbakanlık Teşkilat Kanunu'nda Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın görev ve yetkileri bölümünde 'görüş' bildirme diye bir görev bulunmamaktadır. Kamuda her hangi bir konuda görüş isteneceği zaman başvuru mercii Danıştay 1. Dairesi'dir.

TOPU KULÜPLER BİRLİĞİ'NE ATTI
Bakan Şahin'in yasaya aykırı görüş talebi üzerine Teftiş Kurulu'ndan beklenen cevap geldi 'Ulusoy'un görevde kalmasında sakınca vardır. Federasyon olağanüstü toplanmalıdır' Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun bu raporundan sonra Bakan Şahin'in takip edeceği bir tek yol vardı, onu bugüne kadar yapmadı, yapamadı. Futbol Federasyonu Kanununun 31.maddesi 'Başbakanlık Teftiş Kurulu'nca yapılacak inceleme ve soruşturma sonucunda, görevi başında kalmasında sakınca görülen Federasyon Başkanı veya Federasyon Yönetim Kurulu hakkında karar alınmak üzere, Spordan Sorumlu Bakan, Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağırır' demektedir. Kanunun bu maddesine göre Bakan Şahin'in federasyonu olağanüstü genel kurula çağırmasında takdir hakkı olmadığı gibi, zorunluluk arz ediyor.
Peki Bakan Şahin bu rapor karşısında ne yaptı?
Federasyona yakın kaynaklar, 'Bunu yaparsan spora siyaset karıştı deriz FIFA'yı UEFA'yı göreve davet ederiz' dedi. Bakan Şahin de bu işi Kulüpler Birliği'ne yaptırmaya çalıştı. Oradan da karar çıkmayınca, 'Beni toplantıya davet etmek zorunda bırakmayın' açıklamasını tekrarladı. Bakan Şahin iki de bir bu konuda bir açıklama yaparak delegeleri imza toplayarak genel kurulu olağanüstü toplantıya davet etmeye teşvik ediyor. Başbakanlık Teftiş Kurulu, olağanüstü kongre için delegelerin imza toplamasını istemiyor. Futbol Federasyonu Kanununun 31 maddesi gereğince Bakan olarak Şahin'in genel kurulu olağan üstü toplantıya çağırmasını istiyor. Peki Bakan Şahin ne yapıyor ? Bir ileri, iki geri adım atarak topu taca atıyor. Başbakanlık Teftiş Kurulunun bu raporu karşısında Bakan Şahin'in olağanüstü toplantı için takdir hakkı yoktur. Kanun, Bakan olağanüstü toplantıya çağırabilir demiyor, çağırır diyor. Bakan Mehmet Ali Şahin, Futbol Federasyonunu olağan üstü toplantıya çağırmamakla suç işlediğinin farkında değil. Oysa tanıdığım Mehmet Ali Şahin iyi bir hukukçudur. İlerde kendisini yüce divana bile taşıyabilecek bu uygulamasının altında yatan gerçek nedir?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Unakıtan, Ertürk'ü neden çok seviyor?   / 12-12-2006
 Ucuz araba satışında azalma, lükste patlama   / 09-12-2006
 Haberi Finlandiya mı vermeliydi?   / 08-12-2006
 Orman Bakanlığı'ndan ilginç yanıt   / 07-12-2006
 Acarkent sahipleri devletten güçlü mü?   / 05-12-2006
 Havaalanı işletmelerini cazip kılan ne?   / 02-12-2006
 Özerk kurum çalışanlarının maaşlarına 5 yıldır zam yapılamıyor   / 01-12-2006
 Türk futboluna zarar verenler futbola yön verenlerdir!   / 30-11-2006
 İMKB'de toplu sözleşme krizi   / 30-11-2006
 Eski Doğu blokunda bankalar bizdeki gibi yabancılaşıyor   / 29-11-2006
AHMET ÇAKAR
Hakemler gaz alıyor
Benim hakemim iyidir" diyen Mustafa...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Şahin suç işliyor
Spor ve siyasetin iç...
SERDAR ALİ ÇELİKLER
Yunanistan maçı öncesi Yunan restoranına
Geçen hafta...
RJ'den kurtulan THY deve kesti
RJ'den kurtulan THY deve kesti
THY, çok kaza yapan ve sürekli sorun çıkaran 11 adet RJ modeli...
Hükümetin AB tepkisi: Bize haksızlık yapıldı
Hükümetin AB tepkisi: Bize haksızlık yapıldı
Hükümet, Avrupa Birliği'nin müzakere sürecinde 8 maddeyi askıya alma...
Duvaklı çamaşır
Duvaklı çamaşır
Romanya'nın başkenti Bükreş'te düzenlenen lüks ürünler sergisinde,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu