kapat
   
14 Aralık 2006 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu haberi dinle
ABD'den PKK'ya karşı atak

ABD, terör örgütü PKK'nın Avrupa'daki propaganda faaliyetlerini ve finansal kaynaklarını engellemek amacıyla ilk defa Avrupa ülkeleri nezdinde yoğun bir kampanya başlattı.

ABD Dışişleri Bakanlığı terörle mücadele koordinatör yardımcısı Frank Urbancic, ABD Dışişleri Bakanlığının Güneydoğu Avrupa bürosu direktörü Doug Silliman ile birlikte, 10 günde 6 Avrupa ülkesini ziyaret ederek PKK'nın faaliyetlerine kolaylık tanınmaması yönünde telkinde bulundu.

Urbancic, ayrıca Türkiye'yi de ziyaret ettiğini söyledi.
Washington'a dönüşünde, ABD Dışişleri Bakanlığında küçük bir grup gazeteciyle yuvarlak masa toplantısı düzenleyen Urbancic, Silliman ile birlikte ziyaret ettikleri Avrupa ülkelerinin isimlerini, ''yanlış mesaj vermemek için'' açıklamaktan kaçındı, ancak iki büyük Avrupa ülkesine daha ziyaret düzenleyeceklerini kaydetti.

Ziyaret
ettikleri ülkelerde, yerine göre önemli ölçüde PKK propagandası bulunduğunu, mali destek veya siyasi sığınma sağlandığını belirten Urbancic, bu desteğin sona erdirilmesi için Avrupa hükümetlerinden talepte bulunduklarını kaydetti.

'BİR TÜRK'ÜN ÖLÜMÜ'

Özel olarak, PKK'nın Avrupa'daki faaliyetlerinin ortadan kaldırılmasından sorumlu olan Urbancic, PKK tehdidinin sona erdirilmesini Amerikan hükümeti olarak çok ciddiye aldıklarını söyledi ve ''PKK terörist bir örgüt. Biz gerçekten bu tehdidi sona erdirmek istiyoruz. Güneydoğu'da bir Türk'ün ölümü, bizim için ciddi endişe kaynağı. Bizim için bu, İzmir'de veya California'da bir Amerikalı'nın terör yüzünden hayatını kaybetmesinden farksız'' dedi.

İran'ın, terör örgütü PKK'ya karşı aktif tutum sergilediği yönündeki bir soru üzerine Urbancic, ''İranlıların oyununa gelmeyeceğinizi umuyorum. İranlıların eğilimi gerçekten tehlikeli'' diye konuştu.

PKK'nın, uyuşturucu operasyonlarından kara para aklamaya kadar birçok kirli işe bulaştığını belirten Urbancic, bunlara son verilmesinin herkesin amacı olduğunu söyledi.

'YAPABİLECEĞİMİZ HER ŞEYİ YAPIYORUZ'

ABD'nin PKK konusunda yaptıklarının Türk kamuoyunda yeterli bulunmadığı yönündeki sorulara karşılık, ''Yapabileceğimiz her şeyi yapıyoruz ve bu konuda ciddiyiz. Türk halkı ciddiyetimize inanmalı'' diyen Urbancic, Iraklı Kürtlerin de kuzey Irak'taki PKK varlığına karşı aktif davranmadığının söylenmesi üzerine, ''Hepimiz daha fazla şey yapmalıyız'' ifadesini kullandı.

PKK'yı bir ''ahtapota'' benzeten Urbancic, ''Bütün kollarına saldırmalıyız'' dedi. Urbancic, ABD'de bir federal mahkemenin PKK'ya mali destekle ilgili tartışma yaratan kararına ilişkin bir soruyu da yanıtlarken de bu karara karşı temyize başvurulduğunu belirtti ve ''Hiçbir federal mahkeme bize terörist bir örgütle ilişki içinde olmamız gerektiğini söyleyemez'' yorumunda bulundu.

ABD'nin Los Angeles kentinde bir federal yargıç, aralarında PKK'nın da bulunduğu bazı terörist örgütlere mali yardımı bloke eden başkanlık kararının bazı kilit bölümlerinin anayasaya aykırı olduğu hükmüne varmıştı. Yargıç Audrey Collins'e göre, PKK ve Sri Lanka'da Tamil Kaplanları adlı örgütlerin terörizmle alakalı olmayan faaliyetlerine mali destek sağlanmasında bir engel bulunmamalı.ABD'nin terörle mücadele özel temsilcisi emekli General Joseph Ralston ile Türkiye'nin terörle mücadele koordinatörü emekli Orgeneral Edip Başer'in Avrupa'daki görüşmesine de değinen Urbancic, henüz Washington'a dönen Ralston ile Başer'le görüşmesine ilişkin konuşma fırsatını bulamadığını kaydetti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Aprondaki deveye kurban
 Askeri lojmanın kapıcısı tutuklandı
 Maaş vurgunu!
 Patlamanın nedeni kapalı vana
 Genelkumay'a tehdit mesajı
 Bebekler kök hücre için öldürüldü
 Yolcuları ilaçlı gazozla uyuttu
 RJ'den kurtulan THY deve kesti
 Hükümetin AB tepkisi: Bize haksızlık yapıldı
 "AB direniyor şirketler Türkiye'yi kucaklıyor"
 Acarlar'ın çevresindeki köyler için yıkım kararı
 Emekli maaşıyla sınıf yaptırdı
 Çiller'in pırlantalarının çoğu bulunamadı
 Çocuğunu okula yollamayana ceza
 Ali Taygun'dan veda resepsiyonu
 Ölüm aylığında yeni düzenleme
 Türkiye'den AB'ye yasa dışı göç uyarısı
 Ankara müzakerelerin üç başlıkta sürmesini bekliyor
YILMAZ ÖZDİL
Büyük Mustafa...
Ters...
ERGUN BABAHAN
Ölü avukatları neye koyarlar?
Çevre kirliliği veya balık...
MEHMET BARLAS
Ankaralılar, yurdu ve dünyayı tribünden mi...
FATİH ALTAYLI
Orhan Pamuk'u onurlandırmak
Başlık belki yanlış oldu.
UMUR TALU
Sözüm meclisten dışarı
Güç, kudret ve iktidar;...
ERDAL ŞAFAK
Gözden kaçanlar
Muhalefet iktidara, iktidar da Brüksel'e...
Nükleer İtiraf
İsrail Başbakanı, İran'ı eleştirirken ülkesinin de nükleer silahı...
Diktatör kuyruğu
Şili'nin eski diktatörü Pinochet'nin cenazesi dün yakıldı ve külleri...
F.Bahçe'ye 3 maç
F.Bahçe'ye 3 maç
F.Bahçe'ye G.Saray maçındaki olaylar nedeniyle 3 maç seyircisiz...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu