kapat
   
11 Aralık 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu haberi dinle
Müzakerelerde 8 başlık donduruluyor
Çiçek: Kıbrıs ve AB arasında bir tercih içinde değiliz

Müzakerelerde 8 başlık donduruluyor

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, Türkiye konusunda Avrupa Komisyonu'nun tavsiye kararında uzlaştı.

Buna göre, toplantıda Avrupa Komisyonu'nun Türkiye tavsiyesi olan 8 başlıkta müzakerelerin askıya alınması kararlaştırıldı.

Ayrıca, Ek Protokol ile ilgili 2007, 2008 ve 2009'da AB'nin karar organı Konsey'e gelişmeler hakkında rapor hazırlanacak. Bu rapor, yıllık Türkiye ilerleme raporu çerçevesinde olacak.

REHN: GERÇEK DENGEYİ SAĞLADIK

AB KOmisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, AB'nin bugün çok önemli kararlar aldığını belirterek ''Türkiye'nin üyeliği AB'de ikinci büyük din olan İslam'ın demokrasi ve insan hakları gibi Avrupalı değerlerle uyumlu olduğunu gösterecek'' dedi.

AB
Genel İşler Konseyi'nin ardından Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja, AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana ve AB Komisyonu'nun dış ilişkilerden sorumlu üyesi Benita Ferrero-Waldner ile ortak basın toplantısı düzenleyen Oli Rehn, Türkiye ve Ankara Protokolü ile ilgili alınan kararların büyük önem taşıdığını vurgulayarak, ''Gerçek dengeyi sağladık. Çok iyi ölçülmüş bir karar aldık'' diye konuştu.

Alınan kararlarla Türkiye'nin AB üyelik sürecinde ''yerine getirmediği yükümlülüklerin karşılıksız kalmadığını'' ve aynı zamanda Türkiye'nin üyelik sürecinin canlı tutulduğunu anlatan Rehn, böyle bir sonucun AB ve Türkiye'nin karşılıklı çıkarlarına hizmet ettiğini dile getirdi.

Türkiye'nin, Ek Protokol'den kaynaklanan yükümlülüklerini AB Komisyonu'nun 2007, 2008 ve 2009 yıllarındaki olağan ilerleme raporlarında izlemesinin kararlaştırıldığını ve ''özel bir randevuya gerek duyulmadığını'' vurgulayan Rehn, şunları kaydetti:

''AB'nin demokratik ve istikrarlı Türkiye'ye ihtiyacı var. Türkiye, bölgesinde demokrasinin çıpasını belirliyor. Türkiye'nin üyeliği AB'de ikinci büyük din olan İslam'ın demokrasi, insan hakları ve Avrupalı değerlerle uyumlu olduğunu gösterecek.''

"SON TARİH VERMİYORUZ"

AB'nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Türkiye için normal rapor sürecinin işleyeceğini dile getirerek "Ültimatom ya da randevu tarihi yok'' açıklamasını yaptı.

Olli Rehn, basın toplantısı sonrasında NTV'ye yaptığı açıklamada, "Son tarih vermiyoruz ama Türkiye limanlarını bir an önce açmalı" dedi.

Rehn, Türkiye'nin limanlar konusunda atacağı somut adımları beklediklerini dile getirerek, "Kıbrıs'ta çözüm için yeni bir görüşme süreci başlamalı" diye konuştu.


"İZOLASYONLARIN HAFİFLETİLMESİ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ"

Bu arada basın toplantısında soruları yanıtlayan Finlandiya Dışişleri Bakanı Tuomioja, Türk Genelkurmayı'ndan yapılan bazı açıklamaların Türkiye'nin iç işi olduğunu söyledi. Tuomioja, ''Demokratik yollarla seçilmiş, TBMM'ye karşı sorumlu olan hükümetle temas kuruyoruz'' dedi.

Tuomioja, ''Türkiye'nin yazılı bir öneri sunması ya da bazı limanlarını açması durumunda ne olacağı'' sorusuna, ''Ankara Protokolü'nün tam uygulanması gerekiyor. Bu da masada değil. Olumlu adımlara olumlu tepki veririz'' yanıtını verdi.

Türkiye hakkında alınan kararların kimileri tarafından ''çok ağır'', kimileri tarafından da ''çok zayıf'' olarak nitelendirildiğini belirten Tuomioja, sonuçta bir uzlaşı yakalandığını ve herkesin yüzde yüz memnun kalmasının olanaksız olduğunu vurguladı.

KKTC üzerindeki izolasyonların hafifletileceği mesajını veren Tuomioja, AB Konseyi'nin Annan Planı'nın referanduma sunulmasının ardından 2004 yılında bu yönde aldığı kararların ''tamamlanmamış iş'' olarak görüldüğünü ve yaşama geçirileceğini dile getirdi.

Bununla birlikte Türkiye'nin Ek Protokol yükümlülükleriyle AB'nin KKTC'ye doğrudan ticaret yükümlülüğünün ''birbirinden bağımsız olduğunu'' savunan Tuomioja, bugünkü toplantıda, ''Türkiye'nin AB'ye giriş olasılığını hiç kimsenin (hiçbir ülkenin) sorgulamadığını'' sözlerine ekledi.

MERKEL, ''HIZ KESİLMESİ'' KARARINDAN MEMNUN

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, AB dışişleri bakanlarının Türkiye'nin AB'ye katılım müzakerelerinde ''hız kesme'' kararından memnun olduğu açıklandı.

Angela Merkel'in sözcüsü Ulrich Wilheim, Brüksel'de alınan ''hız kesme'' kararının, ''Türkiye'nin Ankara Protokolü'ne ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmemesini dikkate aldığını'' söyledi ve ''AB hükümet ve devlet başkanlarının Türkiye'nin kaydedeceği ilerlemelerin gelişimini düzenli olarak incelemesi de önemlidir'' dedi.

FRANSA'DA YUMUŞAMA


AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın son önerilerini ele alan üye ülkelerden
Fransa ve Almanya'nın tavırlarını yumuşattığı ve Ankara Antlaşması'nın ek
protokolünü uygulaması konusunda Türkiye'ye ''tarihsiz randevu'' verilmesi seçeneğine yakınlaştıkları belirtilirken, Avusturya, Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesiminin somut bir tarih belirlenmesinde ve Ankara'ya yoğun baskıda ısrarcı oldukları ifade ediliyor.

Türkiye karşıtı cephede görülen Fransa'nın Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy Komisyon'un tavsiyesini desteklediklerini söyledi.

TÜRKİYE'NİN ÖNERİSİ

Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy, Paris hükümetinin, AB Komisyonunun Türkiye'ye ilişkin önerilerini desteklediğini açıkladı.

AB Komisyonunun "dengeli" önerisinin Türkiye ile ipleri koparmayacak bir tavır içerdiğini, ancak Ankara'ya, yükümlülüklerini yerine getirmesi gereğine ilişkin "net bir sinyal" de verdiğini anlatan Fransız Bakan, Almanya'nın da Paris ile bu görüşü paylaştığını bildirdi.

(AJANSLAR)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Sorun Rumlar ile Türkler arasında
 Gül: Müzakereler raydan çıkmasın
 "Türkiye, AB'nin düşündüğü cezayı haketmiyor"
 Erdoğan, Blair ile görüştü
 Arınç'tan sert çıkış
 Sirtaki oynadı, Rumlara mal sattı
 Ralston-Başer buluşması
 'Kafatasçılıkla millilik olmaz'
 'Limanları açmak davaya zarar değil yarar verir'
 Bakoyanni: Öneri sonuçsuz kaldı
 Dışişleri'nden liman açıklaması: Tüm kurumları bilgilendirdik
 Brüksel'de kritik zirve
 Rauf Denktaş'tan Erdoğan'a yanıt
 Rehn: Türkiye bir açıklık getirsin
METEHAN DEMİR
Atak helikopterde dananın kuyruğu kopuyor
Eurocopter G.
YAVUZ DONAT
Köylünün sorunu: "Baz istasyonu"
Siirt'ten yola çıktık.
Hâkimin chat evliliği sadece 18 gün sürdü
İnternette tanışıp evlendiği eşine, 18 gün sonra boşanma davası açan...
'Çocuklar benden değil' dedi 200 bin dolar istedi
Ömer Dilsiz, Azeri diş hekimi eşi Zibeyda Damirova'ya çocuklarının...
Ve Pamuk Nobel'i aldı
Ve Pamuk Nobel'i aldı
Orhan Pamuk Nobel Edebiyat Ödülü'nü İsveç Kralı'nın elinden aldı.
Merak etmeyin yine siyaset konuşacağım
Merak etmeyin yine siyaset konuşacağım
Nobel konuşmasından kızı ve babası ile diyaloguna kadar pek çok...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu