kapat
   
11 Aralık 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
KIZIYLA İLGİ ODAĞI OLDULAR Orhan Pamuk ödülünü aldıktan sonra sevincini, (soldan sağa) eski eşi Aylin Türegün, kızı Rüya, yeğeni Zeynep Pamuk, Ağabeyi Şevket Pamuk ve kuzeni Selim Pamuk ile paylaştı.
Bu haberi dinle
Merak etmeyin yine siyaset konuşacağım
AB konusunda, her iki taraf da heyecanını yitirdi

Yine siyaset konuşacağım

Pamuk, SABAH'ın "Siyasetten uzak duracak mısınız" sorusuna yanıt verdi: "Kimse merak etmesin ben yine siyasi açıklamalar yapacağım, bazı konularda ne düşündüğümü söyleyeceğim. Ama şimdi, Nobel'de değil."

Merak etmeyin yine siyaset konuşacağım

Nobel konuşmasından kızı ve babası ile diyaloguna kadar pek çok konuyu Balçiçek Pamir'e anlatan Orhan Pamuk: Siyasi konularda yine konuşacağım ama bugün değil.

Konuşmanızdan sonra gözleri dolanlar arasında ben de vardım. Nobel'i kazandığınızda aklınızda bu konuşmayı yapmak var mıydı?
-Aslında inanır mısınız hiç yoktu. Hatta Nobel ödül töreninde "Ne yapacağım, ne konuşacağım, yazıyı yazmam lazım? Ne yazacağım, ne yazacağım" diye sancılar içindeydim. Sonra kızım ile New York'ta konuşma yapacağım gün giyeceğimiz şeyleri almak için alışverişe çıktık. Takside giderken "Babamın bavulu hakkında yazacağım" dedim. Hatta kızıma da tembih ettim. "Bak bunu yazacağım. Tamam buldum konuyu, sakın bana unutturma" diye.

* Açıkçası kimse sizden bu kadar duygulu bir konuşma beklemiyordu.
-Konuşmayı daha önceden yakınlarıma, tanıdıklarıma okumuştum. Hepsinin gözleri nemlendi. Onların halini görünce acaba fazla mı duygulu bir konuşma oldu diye düşündüm. Konuşmanın sonuna doğru tanıdıklarıma göz attım "Ne yapıyorlar" diye. Biraz da suçluluk hissettim. "Fazla kişisel bir hikâye mi yazdım acaba" diye.

BABAM ÖZGÜR BIRAKTI

* Babanızdan bahsederken hep hoş bahsettiniz ama aslında hikayenizde terk edişler var. "Kızgın olduğum için yazıyorum" dediniz. Babanız sizi terk ettiği için mi kızgınsınız?
-Kızgınlığımın nedenini bilmiyorum. Bilmek de istemiyorum zaten. Ama bazen bütün dünyaya karşı müthiş öfkeli oluyorum. Babamın sık sık bizi bırakıp gittiği doğru. Ama ben bu terk edişler için ona kızmadım. Baba insan hayatındaki tabulardan biridir. Hiç kimse babası hakkında ne hissettiğini gerçekte söyleyemez. Ben hissedip de söyleyemediğimiz şeyleri söyleme gücünü kullanmak için yazar oldum.

* Babanız çekip gittiğinde ne hissederdiniz?
-Bana müthiş bir özgürlük verdi. Zaten özgürdüm ama daha özgür hissederdim. Bazı babalar vardır, kuvvetli, hani bina direği gibi. Benim babam onlardan olmadı. Ama bina direği bazen öyle kuvvetlidir ki sizi ezebilir. İstekleri, bir kaşının havaya kalkması sizi huzursuz edebilir.

BEN DE BİR BABAYIM

* Çoğu erkek babasının hayallerine göre yaşar.
-Kesinlikle. Babaların gizli ajandalarına göre hayatlarını düzenlerler. Bunu farkında olmadan yaparlar. Benim babamınhiçbir zaman gizli bir ajandası yoktu, o yüzden özgürdüm ben.

* Nasıl bir babaydı peki?
-Hayal eden bir babaydı. Sorumsuz bir çocuk gibiydi. Geleneklere baş kaldırırdı. Duvarlarda fotoğraflarını gördüğümüz devlet büyükleriyle bile dalga geçebilen bir yapısı vardı. Aman ha yanlış anlaşılmasın (Gülüyor). Hayatla ve üzerine yüklenen değerlerle dalga geçebiliyordu. Kurulu düzenin sembollerine güvenmemeyi öğretti bana. Ama bunu emrederek değil, her şeyi hafife alarak yaptı. Konuşma bittikten sonra konuşma metnini imzalatanlar ve röportaj yaptığımız tüm gazetecilerin ortak cümlesi baba ile ilgiliydi. "Biliyor musunuz benim de babamın bir bavulu vardı" gibi cümleler kuruldu. Herkesin hesaplaşmadığı bir baba konusu var galiba.

* Siz de bir babasınız bu arada.
-Tabii ben de öyle diyorum. "Unutmayın ki ben de bir babayım" diyorum.

* Kızınızla ilişkileriniz nasıl?
-Çok iyi. Bunu da fazla dillendirmek istemiyorum çünkü iş doğal akışında devam etsin istiyorum. Kızımla çok güzel vakit geçiriyoruz. İyi anlaşıyoruz.

BAŞKA YERE ÇEKİLİR

* Sizinle röportaj yapmak isteyenlere önceden "Siyasi hiçbir soruya cevap vermem, kalkar giderim " diye uyarılarda bulunuyorsunuz. Neden?
-Korktuğum için ya da Türkiye'de düşünce özgürlüğü yok diye değil. Hiçbir siyasi sorudan korkmam. Ama 32 yıldır çalışıyorum ve çok gururlandığım bir ödül kazandım. Birtakım kişiler sadece erkek kıskançlığından ötürü beni başka tartışmaların içine çekmeye çalışıyorlar. Bugünlerde söylediğim en küçük siyasi yorum başka yerlere çekilebilir. Bu yüzden siyasi konularda konuşmayı uygun görmüyorum. Nobel keyfini bununla gölgelemek isteyen çok ve ben buna fırsat vermeyeceğim.

* İyi ama size sorulacak çok siyasi soru var. Ayrıca bir yazar siyasetten bu kadar uzak durmalı mı?
-Uzak duracağım dedim mi? Tam tersine siyasi açıklamalar yapacağım, siyaset hakkında ve bazı konularda ne düşündüğümü söyleyeceğim. Kesinlikle düşüncemi belli edeceğim ama Nobel'de değil. Kimse merak etmesin ben yine siyasi konularda konuşacağım (gülüyor).

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Ve Pamuk Nobel'i aldı
 Pamuk: Karşılama töreni istemiyorum
 'Cumhurbaşkanını millet seçmeli'
 Kadın askere giden kocasına bakacak
 Büyükanıt'ın duygusal günü
 Ağar: Nasipleniyorsa Türkiye'ye faydalı
 Ölüm orucunun 250 günü kitaplaştı
 Süryani ruhani lider Mardin'de
 Hey gidinin efesi... Efelerin efesi!
 PKK operasyonu: 8 gözaltı
 Ümraniye ve Alibeyköy'de gergin saatler
 Bardakoğlu: Eleştirilerim nezaket ölçüsündeydi
 Ereğli'de bedava hamsiye hücum
ERGUN BABAHAN
Medya ve sahiplik
Bilgi insanı güçlendirir. İnsan ne...
MEHMET BARLAS
Gerçek hayat bir poker oyunu değildir
Belki sizler de...
UMUR TALU
Liman ve bomba!
Yine mutlaka bir "taraf"...
ERDAL ŞAFAK
Yol arkadaşına veda
Kamuoyu araştırmalarında...
Direnişçiler ve ABD masada
Amerika, Irak'tan çıkış tünelinde ışık arayışında. Bu arayışta da...
Şili diktatörü yargılanmayı beklerken kalpten öldü
17 yıllık iktidarında 3 binden fazla kişinin öldüğü ya da kaybolduğu...
Üç süper gol bir süper adam: 3-1
Üç süper gol bir süper adam: 3-1
G.Saray, Bursa karşısında 4'te geriye düştü. Futbol olarak döküldü.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu