kapat
   
11 Aralık 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu haberi dinle
Diyanet: Haram parayla kurban kesilir

Diyanet İşleri Başkanlığı, İslam dininin kişilerin meşru işlerle uğraşmalarını ve geçimlerini helal yollardan elde etmelerini önerdiğine işaret ederek, ''bununla birlikte kişi, haram parayla kurban kesmişse geçerli olur. Ancak, gayrimeşru kazancın sorumluluğundan kurtulmak için, bu malı yoksullara veya hayır kurumlarına vererek elden çıkarması ve bir daha işlememek üzere tövbe etmesi gerekir'' görüşünü bildirdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ''www.diyanet.gov.tr'' adresinden ulaşılabilen internet sitesinde ''Kurban'' konusundaki görüşlerin yer aldığı bölümde, ''Kimler kurban kesmelidir'' şeklindeki sorunun yanıtında, temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gram altını ya da bu miktardaki altının değerinde para ya da eşyası olan kişinin dinen zengin sayıldığı belirtiliyor.

Bu
kişinin Allah'ın kendisine bahşettiği nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakarlığın nişanesi olarak kurban kesmesi gerektiği vurgulanan yazıda, ''Kurban kesmek, akıllı, buluğ çağına ermiş, dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve misafir olmayan Müslümanın yerine getireceği mali bir ibadettir'' deniliyor.

Ailede zengin olan eşlerden ikisinin de kurban kesmesinin gerekip gerekmediğine yönelik soruya ise ''ibadetlerde sorumluluk ve bu sorumluluğun bir sonucu olan ceza ve mükafatın bireysel olduğu, bu nedenle, dinen, zengin olan karı kocadan her birinin ayrı ayrı kurban kesmesinin uygun olduğu'' yanıtı veriliyor.

"GAYRİMEŞRU PARAYLA KURBAN KESİMİ''

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın sitesinde, ''Gayrimeşru yolla kazanılan parayla kurban kesilebilir mi?'' sorusu ise şöyle yanıtlanıyor:

''İslam dini kişilerin meşru işlerle uğraşmalarını ve geçimlerini helal yollardan elde etmelerini önerir. Buna rağmen gayrimeşru yolla bir kazanç elde edilmiş ve bu kazancın sahibi belli ise bunun sahibine iade edilmesi; belli değil ise karşılığında sevap beklenmeksizin yoksullara veya hayır kurumlarına verilerek elden çıkarılması gerekir. Bu itibarla, gayrimeşru yolla elde edilen para ile kurban kesmek uygun değildir. İbadetler helal parayla yapılmalıdır. Bununla birlikte kişi, haram parayla kurban kesmişse geçerli olur. Ancak, gayrimeşru kazancın sorumluluğundan kurtulmak için, bu malı yoksullara veya hayır kurumlarına vererek elden çıkarması ve bir daha işlememek üzere tövbe etmesi gerekir.''

''TAKSİTLE KURBAN ALINABİLİR''

Sitede, ister peşin ister taksitle olsun satın alınan hayvanın kişinin mülkiyetine geçtiği, bu nedenle taksitle kurban alınmasında sakınca olmadığı belirtiliyor.

Bu arada, Diyanet İşleri Başkanlığının verdiği bilgilere göre, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzları kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlar kurban olamazken, doğuştan boynuzsuz, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtık olan hayvanın kurban edilmesinde sakınca bulunmuyor.

KURBANIN CİNSİYETİ VE EKOLOJİK DENGE

''Fazilet bakımından, kurbanlık hayvanların erkek veya dişi olması arasında bir fark var mıdır?'' şeklindeki soruya ise şu yanıt veriliyor:

''Hazreti Peygamber'in hadis ve uygulamalarında, cinsiyet ayrımı yapılmaksızın kurbanlık hayvanların vasıfları belirlenmiştir. Bu itibarla kurban olup olmaması açısından hayvanların erkek veya dişi olması arasında bir fark yoktur. Ancak, toplumun ihtiyaç ve anlayışları göz önünde bulundurularak, küçükbaş hayvanlarda erkeğinin, sığır cinsinde ise dişisinin kurban edilmesinin faziletli olduğu kabul edilmiştir. Bu görüşler, toplum menfaati göz önünde bulundurularak ortaya konmuştur. Dişi sığırların kurban edilmesinin üretime zarar vermesi halinde, erkek sığırların kurban edilmesi toplum yararı açısından daha faziletlidir. Bu itibarla, ekolojik denge, toplumun ihtiyaçları ve diğer şartlar göz önünde bulundurularak hangi cins hayvanların öncelikli olarak kurban edilmesinin uygun olacağı belirlenmelidir.''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Ankara'da kurban kesim ve dağıtım noktaları
 'Binbir Gece' mahkemelik oldu
 Palyaço kılığında tacizci!
 Uyuşturucu partisi kanlı bitti
 Uçan balık yakalandı!
 Orhan Pamuk'a Nobel vergisi
 Yankesiciye linç girişimi
 Ömür uzatan iksir!
 Patroniçe operasyonu
 Yan baktığı için bıçakladılar
 Yardım derneğinde kumarhane!
 Hâkimin chat evliliği sadece 18 gün sürdü
 'Çocuklar benden değil' dedi 200 bin dolar istedi
 Avukata haraç alırken suçüstü
 Türk öğrencilerin de okul seyri izlenecek
 "60'ından sonra azanlar" şarkısı
 Köpeğini uçakta kafesten çıkardı
 Çelik yeleği unutan tanığı susturdular
 'Minareler arasında sabaha kadar eğlence'
 Menderes ailesi takıları satıyor
 Doğuda kış batıda ise yaz havası
 Mahalle yerine köy olmak istiyorlar
 İmirzalıoğlu, eski sevgilisine döndü
 Hamileliğinde 16 kilo aldı
 Yalnız yaşamaya daha alışamadım
 Balçiçek Pamir'in acı kaybı
 Selimiye'nin yakışıklı imamı görevi bıraktı
 Bariyerler ok gibi saplandı
 Gasp zanlıları yakalandı
 Para çantasını unuttu Kıbrıs'tan geri döndü
 Tavşan diye köylü vurdu
 Ev bitkileri sağlığınızı bozabilir
 ÖSS maliyeti 1.5 milyar YTL
ÜLKÜ TAMER
Usta bir yönetmenin doğum gününde
Sanırım 1959'du.
Üç süper gol bir süper adam: 3-1
Üç süper gol bir süper adam: 3-1
G.Saray, Bursa karşısında 4'te geriye düştü. Futbol olarak döküldü.
Gerets: Evli değiliz!
Gerets: Evli değiliz!
Erik Gerets'ten sözleşmesiyle ilgili ilginç açıklama: "Ben...
Arınç'tan sert çıkış
Genelkurmay'a: 20 tane emekli subay, kalkıp mektup yazıyor.
'Kafatasçılıkla millilik olmaz'
Başbakan Tayyip Erdoğan, Afyon'un Sandıklı ilçesinde slogan atarak...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu