kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof.dr. Tevfik Ozlu @ SABAH
 

Öz yönetimle kendi tedavinizi yapın

Diyabet hastasıyım. Ayak parmaklarımda kangren oluştu. İki parmağım kesildi. Bu sırada hastanede yatarken 'diyabetik ayak' kavramını öğrendim. Meğer, diyabet hastasının ayak sağlığına özel bir itina göstermesi gerekiyormuş. Klinikteki diyabet eğitim hemşiresi, nasıl bir ayakkabı satın almamız gerektiğini anlattı. Ayrıca, kan şekerinin düştüğünü nasıl anlayacağımızı ve bu durumda ne yapmamız gerektiğini de bize öğretti. Ama, keşke bunları parmaklarımı kaybetmeden öğrenseydim.

Sanıldığının aksine, tedavi, hekimin değil, hastanın işidir. Çünkü tedavi bir eylemdir. Bu eylemin uygulayıcısı, çoğu zaman hastadır. Ancak bilinci kapalı hastalar ile yoğun bakım ünitelerinde yatan veya ameliyat gereken hastaların tedavisini, tümüyle hekim ve hemşire gibi sağlık çalışanları uygular. Bunların dışındaki tüm hastaların tedavileri, hastaların kendileri veya yakınları tarafından uygulanır. Hekime düşen, tedaviyi belirlemektir. Hangi tedavilerin, nasıl uygulanacağına hekim karar verir. Ama, bunları uygulamak ve doktorunun tavsiyelerine uymak hastanın görevidir. Uygulanmayan hiçbir tedavi başarılı olamaz. Hastanın tedaviye ve tıbbi önerilere uyum gösterip göstermemesi; hekimin teşhisi ve reçetesi kadar sonucu belirleyicidir. Hastalıkların tedavi ve kontrolünde, hekimle hastanın birlikte çalışması ve bir ekip anlayışıyla işbirliği yapmaları gereklidir.

KENDİ DOKTORUN OL
Çağdaş hekimlik uygulamalarında, hastaya düşen sorumluluk, sadece söylenilenleri yapmakla sınırlı da değildir. Halk dilinde 'hastanın kendi kendinin doktoru olması' şeklinde ifade edilen 'self management' kavramı, birçok kronik hastalığın kontrolünde giderek daha fazla önem kazanıyor. Bu yaklaşımda; hastadan, hastalığının seyrine göre tedavisinde gereken değişiklikleri yapması beklenir. Hasta, kendisine öğretilen parametrelere göre devamlı olarak sağlık durumunu izler. Çevresel faktörlere bağlı olarak değişen sağlık durumunun gerektirdiği düzenlemelere karar vererek uygular. Örneğin diyabetli bir hasta, aşırı efor ya da insülin enjeksiyonu sonrası kan şekeri düştüğünde hemen bir miktar şeker alır. Ya da astımlı bir hasta, solunum sıkıntısı hissettiğinde rahatlatıcı ilacından ekstra bir doz alır. Ayaklarında şişme olan bir kalp hastası, tansiyonunu ölçerek idrar sökücü ilacından bir tane kullanır. Bu şekilde, söz konusu hastaların tanımlanan sorunları, daha ileri boyutlara varmaksızın kolayca çözülür.

YATIŞLARI ÖNLÜYOR
Öz yönetimin; hastaların yaşam kalitesini artırdığı, hekim ve acil servis başvurularını azalttığı, hastanelere yatışları önlediği, tedavi maliyetlerini düşürdüğü ve ölümleri engellediğini araştırmalar kanıtlıyor. Bir hekimin, her gün 24 saat tüm hastalarının yanı başında hazır bulunup, onların durumlarını gözleyerek, tedavilerini yönetmesinin mümkün olmadığı açık. Bu nedenle; hekimin hastalarını eğiterek, bu sorumluluğu onlara devretmesi son derece makul bir yaklaşım. Ne var ki, karar vermekte güçlük çektikleri bir durum söz konusu olduğunda veya kendilerine öğretilen müdahaleyi yapmalarına rağmen yeterince düzelme olmaması halinde, hastaların hekime başvurmakta ihmalkâr davranmamaları gerektiğini hatırlatmakta yarar var.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Sağlık haberlerinin hangisi doğru?   / 08-12-2006
 Kadınlarda saç dökülmesi-2   / 05-12-2006
 Eski filmleri saklamak şart mı?   / 04-12-2006
 Hastaneden epikriz raporunuzu isteyin   / 01-12-2006
 Hekimler için bir empati denemesi   / 24-11-2006
 Kimse bana öğretmedi ki!   / 20-11-2006
 Cerrahımı seçme hakkım yok mu?   / 17-11-2006
Prof.Dr. Tevfik Özlü
Öz yönetimle kendi tedavinizi yapın
Diyabet...
Halk ne diyor?
Halk ne diyor?
Vakıfbank ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin anlaşmasıyla, metro,...
1 milyon YTL'lik dava anlaşmayla sonuçlandı
1 milyon YTL'lik dava anlaşmayla sonuçlandı
Hülya Avşar'ın eski kocası ve işadamı Kaya Çilingiroğlu'nun kendisine...
Her Türk kızının içinde biraz 'Asuman'lık vardır
Her Türk kızının içinde biraz 'Asuman'lık vardır
Bir Demet Tiyatro'nun Asuman'ı Deniz Özerman "Asuman, Mükremin'i...
Bentley'i Abacı aldı!
Bentley'i Abacı aldı!
Antik A.Ş.'nin sahibi Turgay Artam, merhum Doğan Gönül'ün yıllar...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.