kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Estetikte göz kararı gitti cetvel ayarı geldi
Estetikte göz kararı gitti cetvel ayarı geldi
Ünlülerin burnu size yakışmayabilir

Estetikte göz kararı gitti cetvel ayarı geldi

Dünyada en fazla talep gören burun operasyonlarında cetvel kullanılmaya başlandı. Artık burun estetiği, cerrahın 'göz kararı' ile değil; cetvelin milimetrik değerleri ile yapılıyor. Böylece hata payı sıfırlanıyor ve ameliyat sonrası hayal kırıklığı yaşanmıyor.

Hayalindeki burna kavuşmak için ameliyat olan ancak sargılar açıldığında hayal kırıklığına uğrayanlar için estetikte 'cetvelli' dönem başladı. Artık burun estetiği, cetvelle ölçülüp biçilerek, milimetrik hesaplamalarla yapılıyor ve böylece hata payı sıfırlanıyor. Memorial Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Kliniği'nden Op. Dr. Tuğrul Turan, milimetrik estetik uygulamasıyla ilgili sorularımızı yanıtladı:

* Neden cetvelle ölçüm yapmaya başladınız?
Dijital fotoğraflar günlük hayatımıza bu kadar girmeden önce de ameliyat öncesinde hastalarımızın resimleri üzerinde çalışmalar yapıp, nasıl bir sonuca ulaşmayı hedeflediğimizi onlarla paylaşıyorduk. Günümüzde, dijital telemetri ile her hasta, fotoğrafları üzerinde olası sonuçların hepsini görebiliyor. Bu aşamada; tekniği bir adım daha ileri götürerek, bu olası burun sonuçlarının bütün ölçüleri önceden hesaplanmaya ve ameliyat cerrahın 'göz kararı' ile değil de cetvelin milimetrik değerleri ile yapılmaya başlandı. Kişinin istediği burnun gerçekten o yüzde olması halinde nerede başlar, nerede biter, ne uzunlukta, ne genişliktedir ve ne açıyla yükselir gibi bütün detaylar önceden milimetrik olarak hesaplanıyor. Böylece, ameliyat o ölçülerle yapılarak iyileşme döneminde ortaya çıkabilecek 'önceden tahmin edilemeyen neticeler' en aza indirilmiş oluyor.

* Yöntemin hastalara getirdiği avantajlar neler?
Bu tekniğin hastalara getirdiği en büyük avantaj; o kişinin beğenisinin doğrudan ve net bir şekilde resim üzerinde anlaşılması ve buna en yakın sonuca ulaşılmasıdır. Resim yapmak önemli değildir, hatta estetik cerrahlar için özel hazırlanmış resim programları bile vardır; ama asıl önemli olan 6 ay sonra baktığınızda resmi çizilen o sonucun en yakın ölçülerle hastanın yüzünde olmasıdır. Bu yöntemde cerrahın beğenileri geri plana alınıp, kişinin beklentileri ön plana çıkartılıyor.

* Bu yöntem kişilerin beklentilerini artırdı mı?
Kişilerin beklentileri çok değişik olabilir. Kliniğimizde bir kişi için olası sonuçları hazırlarken iki noktaya özellikle dikkat ediyoruz. Birincisi nefes almaya engel sonuçlardan, ikincisi ise burna estetik ameliyat yapıldığını belli eden sonuçlardan kaçınmak. Zaten olasılıkları hastalarımıza sunduğumuzda, hastalarımız da ne gibi sonuçlar için ameliyat yapılacağını önceden görüp, beklentilerini bu çerçevede değerlendiriyorlar.

* Cetvelli ölçümün uygulandığı başka alanlar var mı?
Milimetrik ölçümlerin, cetvel ya da tıbbi kumpaslarla yapılan ölçümlerin, gerçekten anlamlı olduğu alanlar; sadece burun, çene ve elmacık kemiği gibi kemik ya da kıkırdak gibi fiziki bir yapı üzerinde yapılan ameliyatlardır. Meme, karın, yüz cildi gibi yumuşak dokuların üzerinde uygulanacak ameliyatlar için önceden yapılacak ölçümlerin, ameliyat sonrası sonuçlar için çok fazla güvenirliği olmaz. Bu nedenle, hazır programlar ya da zahmetli saatler sonunda hazırlanan bir görüntüyü o kişiye göstermek, yumuşak dokular söz konusu olduğunda aldatıcı ve yanlış yönlendirici olabilir.

* Operasyon ne kadar sürüyor ve genel uygulama ile ilgili bilgi verir misiniz?
Estetik burun ameliyatlarının süresi 45-90 dakika arasında değişir. Gelişen ilaçlar sayesinde ameliyat sonrası ağrı, acı ve sızı hissedilmez ama şişlik ve morluk olabilir. Zaten kişinin istediği burnun ölçüleri ameliyat öncesinde tam olarak hesaplanmıştır ve ameliyat içinde kullanılan steril bir cetvel ve kumpaslarla o ölçülere ulaşıncaya kadar operasyona devam edilir.

SEVDİCAN GÜNEŞ - SAĞLIK SERVİSİ

DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 40'lık gençlere gözlüğü attıran yeni ameliyatlar
 Meme kanseri belirti verir
 Çinko eksikliği dünyanın derdi
 Gençlik ve güzellik sofrada başlıyor
 Kanser riskini azaltıyor zayıflamaya yardımcı oluyor
 Eyvah yeni yıl geliyor güzelleşmem lazım!
 Maviyle iştahınızı dizginleyin
 Güzellik iksiri elma sirkesi
 Estetikte göz kararı gitti cetvel ayarı geldi
 Haydi büyükler siz de aşı olmaya
 Aspirini kontrolsüz içmeyin
 Kiloluysa bol hareket etsin
 Çamaşır suyu içen çocuğa botoksla yemek borusu
 Kronik yorgunluğa vitamin takviyesi
 Kansızlığa bitkisel çözüm
Prof.Dr. Tevfik Özlü
Öz yönetimle kendi tedavinizi yapın
Diyabet...
Halk ne diyor?
Halk ne diyor?
Vakıfbank ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin anlaşmasıyla, metro,...
1 milyon YTL'lik dava anlaşmayla sonuçlandı
1 milyon YTL'lik dava anlaşmayla sonuçlandı
Hülya Avşar'ın eski kocası ve işadamı Kaya Çilingiroğlu'nun kendisine...
Her Türk kızının içinde biraz 'Asuman'lık vardır
Her Türk kızının içinde biraz 'Asuman'lık vardır
Bir Demet Tiyatro'nun Asuman'ı Deniz Özerman "Asuman, Mükremin'i...
Bentley'i Abacı aldı!
Bentley'i Abacı aldı!
Antik A.Ş.'nin sahibi Turgay Artam, merhum Doğan Gönül'ün yıllar...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.