kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çamaşır suyu içen çocuğa botoksla yemek borusu
Çamaşır suyu içen çocuğa botoksla yemek borusu
Evdeki tuzaklar ileriki yıllarda kanser nedeni
Ayşenur'un boğazına milim milim tünel açtık

Çamaşır suyu içen çocuğa botoksla yemek borusu

Kadınları gençleştirmek için kullanılan botoks, bu kez afacan çocukların hizmetinde! Kezzap, çamaşır suyu gibi evdeki temizlik maddelerini içen çocuklara botoksla yemek borusu yapılıyor. Böylece yeniden çikolata bile yiyebiliyorlar.

Estetik uygulamaların bir çoğunda kullanılan botoksla artık yemek borusu da onarılıyor. Kezzap, çamaşır suyu, yağ sökücü gibi yanıcı maddeleri yanlışlıkla içerek yemek boruları yanan çocuklara Marmara Üniversitesi Pediatrik Gastroenteroloji ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ender Pehlivanoğlu'nun uyguladığı botoks tedavisi tıp literatürüne girdi. Defalarca yapılan ameliyatlara karşın yanan yemek borularından su bile içemeyen bu çocuklar, botoks tedavisinin ardından yeme hayallerini kurdukları çikolata, şekeri bile yiyebiliyor.

3 seansta düzeldi
Bir yıl önce yağ sökücü içerek yemek borusu hasar gören 4 yaşındaki Enes Celep, botoks öncesinde 17 kez yemek borusunun tamiri için ameliyat edildi. Enes, bugün yaşıtlarının tüketebildiği her şeyi sorunsuz yiyebiliyor. Sadece 3 seans uygulanan botoks ile yemek borusu normal günlerine dönen Enes, en çok özlediği hamburgerden artık dilediğince yiyebiliyor.

Tam 31 ameliyat!
Kahramanmaraş'ta 2 yıl önce annesinin ev işlerini yapmasını fırsat bilen Hacer Aksakal'ın yemek borusu kaşla göz arasında içtiği yağ sökücü nedeniyle tamamen yandı. Bugüne kadar tam 31 kez ameliyat masasına yatırılan 9 yaşındaki Hacer, beslenmesini karnından özel bir hortum ile sürdürüyordu. Hacer, botoks tedavisinin ardından simit bile yemeye başladı.

Su bile içemiyordu
Daha emekleme döneminde yağ sökücü içen 2.5 yaşındaki Anıl Torun da botoks öncesi tam 21 kez ameliyat edilmiş. Yemek borusunun yeniden fonksiyon kazanması ise botoks tedavisi sonrasında olmuş. İlk zamanlarda su bile içemeyen Anıl, bugünlerde acı çekmeden süt içebilmenin keyfini yaşıyor. Artık katı yiyeceklerini de ezmeden yiyebildiği için çok mutlu görünen Anıl, yapılacak iki botoks uygulamasından sonra hem çikolata yiyebilecek hem de lolipoplara kavuşacak.

Gelişimi düzeliyor
Botoksla yapılan endoskopik cerrahiyi bir çeşit 'tünel açma' işlemine benzeten Prof. Dr. Pehlivanoğlu, tekniğiyle ilgili şu bilgileri veriyor: "Sonunda bu tüneli hep açık kalacak şekilde sabitlemek gerekiyor. Botoksun kasları dondurucu ve felç edici özelliği var. Yemek borusu, yanıcı maddelerin içilmesi sonrasında büzüştüğünde bunu açabilmek için dünyada ilk kez botoksu kullanmayı seçtim. Botoks, yemek borusunun çevresi ve kaslarına enjekte ediliyor. Böylelikle yemek borusundaki kaslar kasılamaz ve kapanamaz hale geliyor. Bu da çocukların rahat yemek yiyebilmelerine yardımcı oluyor. Tedavi süresi, yanıcı maddeden etkilenen çocuğun durumuna göre değişiyor. Yemek borularından beslenemedikleri dönemde yaşıtlarına göre gelişimleri duran çocuklar iyileşme sonrasında normal gelişim basamaklarını yakalıyor. Eski sağlıklarına kavuşup dilediklerini yiyebiliyorlar."

Literatüre girdi
Lokal anestezi ile yapılan endoskopi işlemi sırasında yemek borularının çeşitli yerlerine botoks enjekte ediliyor. 2 saat sonra operasyon etkisini göstermeye başlıyor. Bir gün sonra ağrı kalmıyor, hasta dilediğini yemeye başlıyor. Ancak botoksun geçici etkisi nedeniyle enjeksiyonun aynı kırışıklıkta olduğu gibi 3 ayda bir tekrarlanması gerekiyor. Çalışmasıyla dünya tıp literatürüne giren Prof. Pehlivanoğlu, tekniğini geçen yıl Londra'daki Royal Free Hospital'de açıkladı. Büyük çoğunluğu yabancı hekimlerden oluşan Türk Yunan ve AB Kongresi'nde de teknikle ilgili eğitim veren Prof. Pehlivanoğlu, "20 Ocak'ta Yunanistan'da 2 bin kişilik öğrenci grubuna ders vermek için davet aldım" diyor.

SEVDİCAN GÜNEŞ SAĞLIK SERVİSİ

DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 40'lık gençlere gözlüğü attıran yeni ameliyatlar
 Meme kanseri belirti verir
 Çinko eksikliği dünyanın derdi
 Gençlik ve güzellik sofrada başlıyor
 Kanser riskini azaltıyor zayıflamaya yardımcı oluyor
 Eyvah yeni yıl geliyor güzelleşmem lazım!
 Maviyle iştahınızı dizginleyin
 Güzellik iksiri elma sirkesi
 Estetikte göz kararı gitti cetvel ayarı geldi
 Haydi büyükler siz de aşı olmaya
 Aspirini kontrolsüz içmeyin
 Kiloluysa bol hareket etsin
 Çamaşır suyu içen çocuğa botoksla yemek borusu
 Kronik yorgunluğa vitamin takviyesi
 Kansızlığa bitkisel çözüm
Prof.Dr. Tevfik Özlü
Öz yönetimle kendi tedavinizi yapın
Diyabet...
Halk ne diyor?
Halk ne diyor?
Vakıfbank ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin anlaşmasıyla, metro,...
1 milyon YTL'lik dava anlaşmayla sonuçlandı
1 milyon YTL'lik dava anlaşmayla sonuçlandı
Hülya Avşar'ın eski kocası ve işadamı Kaya Çilingiroğlu'nun kendisine...
Her Türk kızının içinde biraz 'Asuman'lık vardır
Her Türk kızının içinde biraz 'Asuman'lık vardır
Bir Demet Tiyatro'nun Asuman'ı Deniz Özerman "Asuman, Mükremin'i...
Bentley'i Abacı aldı!
Bentley'i Abacı aldı!
Antik A.Ş.'nin sahibi Turgay Artam, merhum Doğan Gönül'ün yıllar...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.