kapat
   
11 Aralık 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu haberi dinle
Ve Pamuk Nobel'i aldı
Törenden notlar

Ve Pamuk Nobel'i aldı

Orhan Pamuk Nobel Edebiyat Ödülü'nü İsveç Kralı'nın elinden aldı. Ödül öncesinde; Pamuk'un İstanbul'u, Dostoyevski'nin St. Petersburg'u yaptığı gibi "vazgeçilmez bir edebiyat toprağı" haline getirdiği söylendi.

Bu yılki Nobel ödülleri dün akşam İsveç'in başkenti Stockholm'de geçekleştirilen bir törenle sahiplerine verildi. Edebiyat dalında Nobel'e layık görülen Orhan Pamuk da ödülünü İsveç Kralı 16. Karl Gustaf'ın elinden aldı. İsveç Akademisi Daimi Sekreteri ve Nobel Ödül Komitesi üyesi Profesör Horace Engdahl, ödülün verilmesinden önce yaptığı konuşmasında yazar Orhan Pamuk'un doğduğu kenti, tıpkı Dostoyevski'nin St. Petersburg'u, James Joyce'un Dublin'i ve Proust'un Paris'i yaptığı gibi, vazgeçilmez edebiyat toprağı haline getirdiğini söyledi. Engdahl, Pamuk'un diğer ünlü yazarlar gibi bunu başardığını, doğduğu kenti dünyanın farklı bölgelerinden okurlara hemen hissettirerek ve kabul ettirerek başka bir şekilde yaşatma imkânı sağladığını ifade etti.

İSTANBULStockholm konser salonunda gerçekleşen renkli ödül töreni, İsveç Milli Marşı’nın çalınmasıyla start aldı.TUTKUSU...
Konuşmasına, komite tarafından ödül sahibi ilk açıklandığında kullanılan "kentinin melankolik ruhunun izlerini sürerken kültürlerin birbirleriyle çatışması ve örülmesi için yeni simgeler bulan Orhan Pamuk'' diyerek başlayan Engdahl, yazarın kitaplarına ve İstanbul tutkusuna ayrıntılı biçimde atıfta bulundu. Profesör Engdahl, yazarın Doğulu gibi anladığını Batılı bir yöntemle okuyucuya yansıttığını belirtti. Engdahl, Pamuk'un romanlarında Batı formlarını kullanırken, okuyucusunu başka duygular, kimlikler ve diğer kültürler arasından inançlar ve hikayeler labirentine süreklediğini kaydetti. Engdahl, konuşmasının sonunda, İsveç Kralı 16. Karl Gustav'ı, Pamuk'a ödülünü vermek üzere sahneye davet etti. Kral Gustaf, Nobel diploması, madalyası ve 10 milyon İsveç Kronu içeren ödülü Pamuk'aFİZİK Amerika John Mather FİZİK Amerika George Smoot III KİMYA Amerika Roger Kornberg TIP Amerika Andrew Fire TIP Amerika Craig Mello EDEBİYAT Türkiye Orhan Pamuk EKONOMİ Amerika Edmund Phelpstakdim etti. Stockholm'deki Konser Salonu'nda düzenlenen tören, Stockholm Filarmoni Orkestrası'nın çaldığı, İsveçlilerin "Kral Marşı'' ile açıldı. Nobel Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Marcus Storch, açılış konuşmasında, davetlileri selamladıktan sonra, Nobel ödüllerinin felsefesi hakkında bilgi verdi. Törende ilk olarak, bu yıl fizik alanında ödüle layık görülen bilim adamları ödüllerini aldı. İsveç Bilimler Akademisi ve Nobel Fizik Ödülü Komitesi Başkanı Profesör Per Carlson, yaptığı kısa konuşmadan sonra, ödülün sahipleri John Mathern ve George Smoot'u sahneye çağırdı. Ardından İsveç Bilimler Akademisi üyesi ve Nobel Kimya Ödülü Komitesi Başkanı Lars Thelander söz aldı ve ödül sahibi Roger Kornberg'i sahneye davet etti.FRAKLARINI GİYİP GECEYE KATILDILAR Türk basınından üç isim (sağdan sola); SABAH okur temsilcisi Yavuz Baydar, Milliyet yazarı Hasan Cemal ve Vatan gazetesi yazarlarından Okay Gönensin de fraklarını giyerek, ödül verilmeden önce Orhan Pamuk’la objektiflere poz verdi. Tıp alanında, yine Akademi üyesi olan Nobel Tıp Ödülü Komitesi Başkanı Goran Hansson, Andrew Fire ve Craig Mello'yu, yaptığı kısa konuşmanın ardından sahneye çağırdı.

ÖNCE FRAKSIZ PROVA
Tören sırasında Stockholm Filarmoni Orkestrası davetlilere, Mozart, Josbep Hayd, Shostakovic ve Martin Kraus'un eserlerinden parçalar çaldı. Renkli tören öncesinde, salonda bir de fraksız prova yapıldı. Provaya Orhan Pamuk ile birlikte, Fizik dalında Nobel alan John C. Mather ve George F. Smoot, Kimya dalında ödül alan Roger D. Kornberg, Tıp dalında ödüle layık görülen Andrew Z. Fire ve Craig C. Mello ile Ekonomi alanında ödül kazanan Edmund S. Phelps katıldı.


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Merak etmeyin yine siyaset konuşacağım
 Pamuk: Karşılama töreni istemiyorum
 'Cumhurbaşkanını millet seçmeli'
 Kadın askere giden kocasına bakacak
 Büyükanıt'ın duygusal günü
 Ağar: Nasipleniyorsa Türkiye'ye faydalı
 Ölüm orucunun 250 günü kitaplaştı
 Süryani ruhani lider Mardin'de
 Hey gidinin efesi... Efelerin efesi!
 PKK operasyonu: 8 gözaltı
 Ümraniye ve Alibeyköy'de gergin saatler
 Bardakoğlu: Eleştirilerim nezaket ölçüsündeydi
 Ereğli'de bedava hamsiye hücum
ERGUN BABAHAN
Medya ve sahiplik
Bilgi insanı güçlendirir. İnsan ne...
MEHMET BARLAS
Gerçek hayat bir poker oyunu değildir
Belki sizler de...
UMUR TALU
Liman ve bomba!
Yine mutlaka bir "taraf"...
ERDAL ŞAFAK
Yol arkadaşına veda
Kamuoyu araştırmalarında...
Direnişçiler ve ABD masada
Amerika, Irak'tan çıkış tünelinde ışık arayışında. Bu arayışta da...
Şili diktatörü yargılanmayı beklerken kalpten öldü
17 yıllık iktidarında 3 binden fazla kişinin öldüğü ya da kaybolduğu...
Üç süper gol bir süper adam: 3-1
Üç süper gol bir süper adam: 3-1
G.Saray, Bursa karşısında 4'te geriye düştü. Futbol olarak döküldü.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu