kapat
   
11 Aralık 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu haberi dinle
Diyarbakır'da askeri lojmanda patlama

Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı'na ait Kurdoğlu askeri lojmanlarında sabah saatlerinde büyük bir patlama meydana geldi. Enkaz altında kalan 5 kişinin cesedine ulaşılırken 3 kişiyi arama ve kurtarma çalışmaları sürüyor.

Bu sabah saat 08.45 sıralarında Kurdoğlu Lojmanları'ndaki 5 katlı Şahinkaya Apartmanı'nda, büyük bir patlama meydana geldi. Patlamada binanın yarısı çöktü.

VALİLİK: PATLAMA KAZAN DAİRESİNDEN

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, il merkezindeki Kurtoğlu Askeri Lojmanları'nda bir binanın kazan dairesinde kalorifer kazanının patlaması sonucu, binanın yarısında çökme meydana geldiği belirtildi.

ENKAZDAN 5 KİŞİNİN CESEDİ ÇIKARILDI, 3 KİŞİ ENKAZ ALTINDA

Eğitilmiş köpeklerin de kullanıldığı kurtarma çalışmalarında 4'ü çocuk 5 kişinin cesedine ulaşıldı. Enkaz altından çıkarılan cesetler Diyarbakır Asker Hastanesi morguna kaldırıldı. Daha önce enkaz altından 8 kişi kurtarılmıştı.

ÜÇ GÜNLÜK BEBEK DE YAŞAMINI YİTİRDİ

''Halime Polat, çocukları Ada ve Kana Polat, Mustafa Ünsal (8) ve üç günlük bebek Aybüke Demirbağ.''

Öte yandan patlamanın olduğu binanın etrafındaki diğer binalar boşaltılarak, aileler askeri birliklere ait misafirhanelere yerleştirildi.


BAŞBUĞ'UN ZİYARETİ

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, askeri lojmanda meydana gelen patlama nedeniyle Diyarbakır'a geldi. Vali Efkan Ala ile birlikte patlamanın olduğu yerde incelemelerde bulunan Başbuğ, daha sonra Diyarbakır Asker Hastanesindeki yaralıları ziyaret ederek ''geçmiş olsun''dileğinde bulundu.

Hastanede patlamayla ilgili gazetecilere açıklamada bulunan Başbuğ, Diyarbakır'da talihsiz ve acı olay meydana geldiğini ve bunu öğrenir öğrenmez Malatya'dan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner ve diğer komutanlarla Diyarbakır'a geldiklerini söyledi.

Patlamanın olduğu yeri ve arama kurtarma faaliyetlerini yerinde gördüklerini kaydeden Orgeneral Başbuğ, olayın 7. Kolordu Komutanlığına bağlı askeri lojmanlardaki bir dairenin altında bulunan kazan dairesinde meydana gelen patlamayla olduğunu bildiklerini kaydetti.

Orgeneral Başbuğ, şöyle dedi:'' Genelkurmay Başkanlığımızdan gelen DAK taburu ve sivil savunma unsurları enkaz altında kalanlara erişmek üzere gayretini devam ettirmektedir. Arama ve kurtarma faaliyetleri gece süresince de devam edecektir. Hem arama kurtarma faaliyetlerinin mevcut durumunu yerinde görmek, alınan tedbirleri yerinde incelemek, bu arada hayatlarını kaybedenlerin aileleriyle beraber olmak, onların hem acılarını paylaşmak ve hem de onlara baş sağlığı dileklerimizi iletmek için burada bulunmaktayız.''

ÖLENLERDEN 3'Ü ÜSTEĞMENİN AİLESİ

Orgeneral Başbuğ, enkaz altından cesedi çıkarılan 4 kişiden 3'ünün bir üsteğmenin eşi ve iki çocuğu olduğunu söyledi.Orgeneral Başbuğ, şöyle devam etti:

''Maalesef bir üsteğmenimizin hem eşi ve hem de 2 çocuğu enkaz altında kalmışlardır. Bu büyük olaydan büyük üzüntü duyuyoruz. Silahlı kuvvetler adına hayatlarını kaybedenlere baş sağlığı diliyoruz. Geride kalan ve ailefertlerini kaybedenlerin de acılarını paylaşıyoruz. Onların ve diğer kazazedelerin karşılaştıkları zorlukları karşılamak için her türlü maddi ve diğer şeyler karşılanacaktır. Sayın Valimiz de vilayetin tüm imkanlarını seferber etmiş durumda. Maddi yaraları, diğer konuları, diğer eksiklikleri, yaraları saracak güçteyiz. Ama maalesef hayatlarını kaybedenler için tekrar rahmet diliyorum.Tüm personelin acılarını paylaşıyoruz. Bu tip olayları bir daha tekrar yaşamamayı temenni ediyoruz. Geçmiş olsun diliyoruz.''

Bir gazetecinin olayda ihmal olup olmadığı sorusu üzerine Başbuğ, ''Bunlar konusunda herhangi bir yorum yapma durumunda değiliz. Zaten gerekli adli makamlar da olayın adli soruşturmasını yürüteceklerdir. Şu anda herhangi bir yorum yapmanın yanlış olduğunu değerlendiriyorum'' dedi.


KAPICI VE 2 TAMİRCİ GÖZALTINA ALINDI

Şahinkaya Apartmanı'nın kalorifer kazanının dün yine arızalandığı ve kalorifer dairesinin dün akşam saatlerinde kapıcı M.B.ve iki kalorifer tamircisi tarafından bakımının yapıldığı söyleniyor.

Diyarbakır Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya, kapıcı M.B'nin ve iki kalorifer tamircisinin gözaltına alındığını açıkladı.

Patlayan kalorifer kazanının daha önce de sık sık arızalandığı öğrenildi.

GENELKURMAY'DAN BİR EKİP KURTARMA ÇALIŞMALARINA KATILIYOR

Genelkurmay Başkanlığı Doğal Afet Arama Kurtarma Birliği'nden bir ekip, Diyarbakır'a gelerek eğitilmiş köpeklerle kurtarma çalışmalarına katıldı.

Kalorifer kazanının patlaması sonucu meydana gelen çökmenin ardından sivil savunma, itfaiye veaskeri personelce başlatılan kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Genelkurmay Başkanlığı Doğal Afet Arama Kurtarma Birliği'nden bir ekip de uçakla Diyarbakır'a geldi. Doğal Afet Arama Kurtarma Birliği, eğitilmiş
köpeklerle kurtarma çalışmalarına katıldı.

Çalışmalara zaman zaman ara verilerek, tamamen sessiz bir ortam sağlandıktan sonra hassas ses cihazlarıyla enkaz altında kalanların yerlerinin belirlenmesine çalışılıyor.

"LOJMAN İÇİNDEN FERYATLAR GELİYORDU"

Toplam 10 dairelik binada yaklaşık 40 askeri personel ve ailesinin yaşadığı öğrenildi. Patlamanın sabah erken saatlerde meydana gelmesi nedeniyle ölü sayısının artmasından korkuluyor. Binanın diğer kısmındaki askeri personel ise itfaiye ekiplerinin yardımı ile binadan indirildi. 10 dairelik binanın 5 dairesi tamamen yıkılmış durumunda.

Patlamanın etkisiyle Kurtoğlu lojmanlarının yanındaki binalarında büyük bir bölümünün camları kırıldı. Görgü tanıkları Reuters'a, "Büyük bir uğultu sesi ile patlama meydana geldi. Sonra binanın etrafında toz bulutu oluştu. Ne olduğunu anlayamadık. Sonra çığlık sesleri gelmeye başladı. Baktık ki askeri lojmanın içinde feryatlar geliyor. Sonra olay yerine askeri personellerin koşturduğunu gördük" dedi.

"FACİA ÖNLENDİ"

Binada oturanlardan büyük bir bölümünün mesaide olması ve çocukların da okula gitmesi nedeniyle daha büyük bir facianın önlendiği bildirildi.

Diyarbakır Asker Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alınan yaralıların
sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi.

(Ajanslar)


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Mernis skandalı
 İçişleri: İddialar gerçek dışı
 TÜİK Başkanı: Eşleştirme yapıyoruz, mükerrere rastlamadık
 Gelir İdaresi: Hatalar vergi işlemlerini etkilemeyecek
 Polat'a suç duyurusu
 Profesörü olmayan üniversite!
 Ve Pamuk Nobel'i aldı
 Merak etmeyin yine siyaset konuşacağım
 Pamuk: Karşılama töreni istemiyorum
 'Cumhurbaşkanını millet seçmeli'
 Kadın askere giden kocasına bakacak
 Büyükanıt'ın duygusal günü
 Ağar: Nasipleniyorsa Türkiye'ye faydalı
 Ölüm orucunun 250 günü kitaplaştı
 Süryani ruhani lider Mardin'de
 Hey gidinin efesi... Efelerin efesi!
 PKK operasyonu: 8 gözaltı
 Ümraniye ve Alibeyköy'de gergin saatler
 Bardakoğlu: Eleştirilerim nezaket ölçüsündeydi
 Ereğli'de bedava hamsiye hücum
ERGUN BABAHAN
Medya ve sahiplik
Bilgi insanı güçlendirir. İnsan ne...
MEHMET BARLAS
Gerçek hayat bir poker oyunu değildir
Belki sizler de...
UMUR TALU
Liman ve bomba!
Yine mutlaka bir "taraf"...
ERDAL ŞAFAK
Yol arkadaşına veda
Kamuoyu araştırmalarında...
Direnişçiler ve ABD masada
Amerika, Irak'tan çıkış tünelinde ışık arayışında. Bu arayışta da...
Şili diktatörü yargılanmayı beklerken kalpten öldü
17 yıllık iktidarında 3 binden fazla kişinin öldüğü ya da kaybolduğu...
Üç süper gol bir süper adam: 3-1
Üç süper gol bir süper adam: 3-1
G.Saray, Bursa karşısında 4'te geriye düştü. Futbol olarak döküldü.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu