kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Altın kalpli 'kötü adam'
Altın kalpli 'kötü adam'
Atatürk, Argento ve Tarantino

İstanbul'un semalarından bir UDO geçti

Osman Sınav'ın yeni filmi Pars-Kiraz Operasyonuiçin ilk kez Türkiye'ye gelen vampir filmlerinin kült aktörü Udo Kier ile İstanbul Boğazı'na nazır söyleştik. Alman oyuncu, sette herkes tarafından benzetilince Atatürk'ü oynamaya heveslenmiş


Altın kalpli 'kötü adam'

Osman Sınav'ın yeni filmi Pars-Kiraz Operasyonuiçin ilk kez Türkiye'ye gelen vampir filmlerinin kült aktörü Udo Kier ile İstanbul Boğazı'na nazır söyleştik. Alman oyuncu, sette herkes tarafından benzetilince Atatürk'ü oynamaya heveslenmiş.

Osman Sınav'ın çekimleri hâlâ süren yeni filmi Pars-Kiraz Operasyonu'nda, uyuşturucu mafyasının Hollandalı şeytani kralı rolünde sinema tarihinin gördüğü en etkileyici yüzlerden biriyle karşılaşacaksınız: Udo Kier. 62 yaşındaki Alman oyuncunun, dünyadaki en ünlü 'ünsüz' ya da en ünsüz 'ünlü'lerden biri olduğu söylenebilir. Ya da şöyle diyelim; olur olmadık durumlara yakıştırılan 'kült' kavramı için doğru bir adres arıyorsanız, Udo Kier akla gelecek en doğru isimlerden biri. Sinemanın vampirlerinden bahsetmeye yeltenirsek de, Bela Lugosi'yi de bir kenara bırakıp Kier'i ilk sıraya koymamız icap edebilir. Kier'in vampir rollerinin en meşhuru, Paul Morissey'in Andy Warhol's Blood for Dracula'sı (1974). Yine Morrissey'le çektiği Andy Warhol's Flesh for Frankenstein da onu tamamlıyor. Şayet bu bulunmaz tuhaflıkta ve cüretteki filmleri görmediyseniz, onu belki de Blade ve Armageddon gibi büyük Hollywood yapımlarından hatırlarsınız. Blade'in sonunda isyancı genç vampirler tarafından güneşe çıkarılarak kafası patlatılan aristokrat vampir lideri, bizzat Kier'di. B sınıfı korku filmleri ve Hollywood yapımı gişe canavarları dışında, Kier'in sanat sinemasının Avrupalı efsaneleriyle de sıkı bağı var; Rainer Werner Fassbinder ve Lars von Trier'in çoğu filminde yer aldı. Von Trier'in hiçbir filminde başrolde oynamadı fakat 'birlikte çalışması çok zordur' şeklinde bir şöhrete sahip olan Danimarkalı yönetmenin neredeyse her filminde oynadı ve hepsinde de hatırlanmayı garantiledi. Dalgaları Aşmak'ta masum Bess'in (Emily Watson) fahişelik yapmak üzere bindiği gemideki tek gözü bantlı sadist kaptan, yahut Krallık dizisinde şeytanın oğlu olarak kemikleri büyüdükçe büyüyen ve "Maaa..." ("Anneee...") çığlıklarıyla filmi izleyen herkesin kafasına kazınan Aage Krüger karakterinden bahsetmek yeterli olacaktır sanırım. Lars von Trier'den oyuncuların neden yaka silktiğini anlamıyor.

LARS VON TRIER'LE ÇALIŞMAK
"Onunlayken tek yapmanız gereken, 'oynamamak'. Birlikte yaptığımız ilk film olan Medea'da bana bunu bir kez söyledi, bir daha da sorun yaşamadık. Fassbinder ise bambaşka bir mevzu. O, ekipte birlik beraberlik istemezdi. Hır gür olmasından, herkesin tek başına kalmasından hoşlanırdı. Hatta bu yüzden, bazen sırf o memnun olsun diye aramızda kavga çıkarırdık." Bu keskin bakışlı efsaneyle, İstanbul'da kaldığı otelin lobisinde buluşma fırsatı bulduk. Filmografisinden onlarca manyak katil, deli bilim adamı, vampir ve hatta daha da tekinsiz tipler geçmiş bulunan Kier'in gerçekte de rollerini aratmayacağına dair fanteziler kurmak çok kolay. Lakin kendisi son derece sıcakkanlı olduğu gibi, işinizi kolaylaştırmak için soru sormadan konuşmaya başlayacak kadar rahatlatıcı biri. Kötü şöhretli dahilerin yanında ve ancak kara mizahı sevenlerce anlaşılabilecek kan revan dolu filmlerle bir kariyer inşa etmiş olmasına ise katiyen şaşırmıyor insan, çünkü Kier müthiş bir mizah duygusuna sahip. 15 yıldır yaşadığı Los Angeles'a katlanabilmesinin sebeplerinden biri de bu aslında.

AMERİKA'DA BİR ALMAN
Bir Avrupalı olarak, Los Angeles'a yeni yerleştiğinde herkesin her şeye "Mükemmel, harika!" gibi tepkiler vermesinden rahatsız olmuş. "Eğer benim gibi biraz olsun mizah duygun varsa, bir süre sonra 'E iyi o zaman, görünürde her şey harika olsun bari,' diyerek işin içinden çıkabiliyorsun. Ama başta yadırgadım tabii." Kier için Hollywood yolunu açan film, Berlin Film Festivali sırasında tesadüfen tanıştığı Gus Van Sant'in My Own Private Idaho'su oldu. Görece kısa bir roldü aslında, fakat Keanu Reeves ile River Phoenix'in canlandırdığı erkek fahişeleri kiralayıp, onlara yüzüne lamba tutmak suretiyle şarkı söyleyen acayip müşteri rolüyle unutulmaz bir sahneye imza attı. Kier bu rolün ertesinde o zamanki kız arkadaşının tavsiyesi üzerine Los Angeles'a yerleşmiş. Şu 'her şey harika' meselesini de önce orada rol ararken tatmış. "Avrupa'da yaptığım işlerden farklı olarak, orada casting görüşmelerine gitmem gerekiyordu. Deneme biterken 'Seni çok beğendik,' falan diyorlardı ama sonra rolü alamıyordum ve menajerime sorduğum zaman 'Seni sevmemişler,' diyordu. Peki o zaman niye 'Beğendik,' diyorlardı?.." Kier bu tip muammaları önce garipsemiş olsa da, sıcak iklim sebebiyle Los Angeles'ı seviyor. 'Meşhur vampir'in, orada gayet huzurlu bir yaşamı var. "Mobilya ve sanat eseri koleksiyonu yapıyorum, köpeklerimle (üç adet) ilgileniyorum ve akşamları arkadaşlarıma yemek yapıyorum. Üçten fazla köpeğe bakacak durumum yok ama bulduğum köpekleri arkadaşlarıma veriyorum bazen. İstanbul'da çok fazla sokak köpeği var, ama biraz ürkekler, sanırım insanlar kötü davranıyor."

Yeşim TABAK

DİĞER SİNEMA HABERLERİ
 76 yaşındaki usta, savaşa ve kahramanlık mitosuna bakıyor
 Sermaye geldi, halkın ahlakı bozuldu
 Hintli gözüyle bir İngiliz klasiği
 Rüyalar ve gerçekler âlemi arasında...
 Zıpır Kazak'ın Amerika macerası
 Grangé büyüsü sinemada bir türlü tutmuyor
 Çocuk seslerinin çınlamadığı bir dünya
 Bir aşka adanmış ömrün hikâyesi
 Muğla köylüleri Oscar kapısında
 Vizyondaki şarkılar
 Sinemanın imparatoru
 Diyarbakır filme doyacak
 Yasallık çizgisinin tam üzerinde
 TV dizisi tadında sıcak bir Ege hikâyesi
 Bu filmde kristalin sadece soğukluğu var
 Bond artık centilmen değil aksiyon adamı
 Dünyanın tüm kederleri
 Fransız usulü kara sevda filmi
 Neşeli ve dişi bir kadınlar senfonisi
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
  » Sinema
    Gurme
ATİLLA DORSAY
76 yaşındaki usta, savaşa ve kahramanlık mitosuna...
Suşi polisi devrede...
Suşi polisi devrede...
Yemeklerinin deforme olduğunu gören Japonlar, çözümü dünyaya...
Fast food balık lokantası
Fast food balık lokantası
Kozmopolit bir müşteri portföyü olan, içki servisi bulunmayan,...
Türk kadını seksi görünmek istiyor
İç çamaşırı modellerinin ülkeden ülkeye farklılık gösterdiğini...
'Karar verdim korse diye şarkı yazacağım'
Disiplinsiz ve kaprisli ilan edilen, son dönemin magazin kraliçesi...
'Erkekler bize çok şaşırıyor'
Toplam 104 pilota sahip THY'de sekiz yardımcı kadın pilot var. Aralarında,...
'Türk kadını budur diyorlar'
- Size karşı tepkiler nasıl? Yoksa 'Uçurabilir mi?' diye şüpheyle mi bakıyor...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.