kapat
   
08 Aralık 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu haberi dinle
Türkiye'nin teklifi dünyada yankıları
İşte Türkiye'nin üç ayaklı teklifi:
KKTC ile AB protokolü imzalandı
Rumlardan AB'ye sertleşiriz tehdidi

Türkiye'nin teklifi dünyada yankıları

"Ankara'nın iki limanı bir yıllığına Rumlara açma" önerisi, dünyanın kafasını karıştırdı. Öneriyi geniş biçimde tartışan dünya basını, hamlenin başarılı olup olamayacağı konusunda da ikiye bölündü.

LİBERATİON: "ANKARA KAPILARINI RUMLARA AÇIYOR"
Fransa'da yayınlanan Liberation gazetesi, Türk yetkililerinin AB'yi yatıştırmak için ilk jesti yaptığını belirterek "Ankara kapılarını Rumlara açıyor" dedi. Gazete, Ankara'nın AB'den karşı jesti beklediğini de yazdı.

LE MONDE: "TÜRKİYE JEST YAPARAK AVRUPALILARI BÖLECEK"
Fransız
Le Monde ise, "Türkiye Kıbrıs konusunda bir jest yaparak Avrupalıları bölecek" başlığını kullandı. Gazete, Türkiye'nin önerisi ile AB'de yarattığı tartışmayı aydınlatmak için da hiç bir şey yapmadığını öne sürdü.

LES ECHOS: "AB TEHDİDİNİN KARŞISINDA KÜÇÜK TAVİZ"

Fransız ekonomi gazetesi Les Echos da, "AB üyelik müzakerelerini canlandırmaya yönelik Türk tavizi" başlıklı haberinde müzakerelerin askıya alınması tehdidinin karşısında Türkiye'nin "küçük bir taviz" verdiğini öne sürdü.

LE FİGARO: "TÜRK ÖNERİSİ AB'NİN PLANLARINI ALT ÜST ETTİ"

Fransa'nın muhafazakar gazetesi Le Figaro da, AB'nin Türkiye'nin önerisini "ihtiyatlı" bir biçimde karşıladığını belirterek "Önerisi ile Türkiye AB'nin planlarını son dakikada alt üst etti" görüşünü dile getirdi.

GUARDIAN: "KARAR LİDERLER ZİRVESİNE KALABİLİR"

İngiliz Guardian gazetesi Türkiye'nin önerisi konusunda AB Dışişleri Bakanları'nın Pazartesi günü bir anlaşmaya varmaya çalışacağını ancak kararın büyük ihtimalle AB liderlerine bırakılacağını belirtti. Haberde, Rumların öneriye karşı Türklerin elini havada bıraktığı yorumu yapıldı.

INDEPENDENT: "TÜRKİYE'DEN SÜRPRİZ HAMLE"

Independent gazetesi, Türkiye'nin liman hamlesiyle AB umutlarını canlı tuttuğu değerlendirmesi yaptığı haberinde, Türkiye'nin önerisi "sürpriz" olarak nitelendirdi. Haberde, yapılan jestin diplomatların kafasını karıştırdığı çünkü önerinin yazılı değil sözlü yapıldığı kaydedildi.

FT: "TÜRKİYE TAVRINI YUMUŞATTI"


Dünyanın önde gelen finans gazetelerinden Financial Times da Ankara'nın yeni hamlesini, "Türkiye Kıbrıs uyuşmazlığında tavrını yumuşattı" şeklinde değerlendirdi. Türkiye'nin bu hamlesi ile AB üyeliği konusundaki krizini bitirmeyi amaçladığı kaydedildi.

THE TİMES: "ÖNERİYE ALMAN TEPKİSİ KİLİT"

İngiliz The Times de, Türkiye'nin önerisinin AB Dışişleri Bakanlarınca değerlendirileceğini kaydederken "Almanya'nın reaksiyonu kilittir çünkü Berlin, sorunun dönem başkanlığa hakim olmaması için hızlı bir çözüm istiyor" diye yazdı.

EL PAİS: "AB ÖNERİ OLUMLU BİR ADIM OLARAK GÖRDÜ"

İspanya'nın önde gelen gazetelerinden El Pais de, AB'nin Türkiye'nin önerisini "yetersiz" olduğunu söylemekle birlikte "olumlu bir adım" olarak nitelendirdiğini yazdı.

EL MUNDO: "TÜRKİYE AB ÜYELİĞİ ÜZERİNDEKİ BLOKAJI KALDIRDI"

İspanyol El Mundo gazetesi de Türkiye'nin AB'nin koşullarından birini yerine getirerek limanlarını Rum Kesimi'ne açmayı kabul ettiğini, böylece AB üyeliği üzerindeki blokajı kaldırdığı yorumunu yaptı.

TAGEBLATT: "TÜRKİYE JEST YAPTI"


Lüksemburglu gazete Tageblatt da, "Türkiye bir jest yaptı ancak AB için yeterli olacak mı?" değerlendirmesini yaptı. Gazete, Türkiye'nin jestinin Rumlar tarafından reddedildiğine işaret etti.

LE SOİR: "TÜRK ÖNERİSİ RUMLARCA HEMEN REDDEDİLDİ"


Belçika'da yayınlanan Le Soir da, "Türk adımı Kıbrıs için (Rumlar) yeterli değil" başlığını kullandığı haberinde Türkiye'nin önerisinin Rumlar tarafından hemen reddedildiğine dikkat çekti.

NEW YORK TIMES: "TÜRKİYE'DEN KIBRIS GERİLİMİ KONUSUNDA HAMLE"

Amerikan New York Times gazetesi, Türkiye'nin Kıbrıs konusundaki gerilimin azalması için bir hamle yaptığını belirtti. Haberde ancak önerinin AB içindeki bölünmeyi hafifletme konusunda çok az etkili olduğu ifade edildi.

FINANCIAL TIMES : AVRUPA CÖMERTÇE KARŞILIK VERMELİ


İngiliz The Financial Times gazetesi, Türkiye'nin dünkü son dakika çıkışına karşılık Avrupa'nın cömertçe karşılık vermesi gerektiği yorumunda bulundu.

Gazetenin başyazısında, "Türkiye'nin Avrupa'ya, Avrupa'nın da Türkiye'ye ihtiyacı var. Bu o kadar önemli ki ufak tefek sorunların Ankara'yı Avrupa'dan ayırmasına izin verilmemeli. Bu nedenle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kıbrıs konusunda dün zeytin dalı uzatması iyi bir haber. Avrupa bu şansı iyi değerlendirmeli ve cömertçe karşılık vermeli. Aksi taktirde miyop bir zihniyetle Avrupa, müzakere sürecinin büyük bir bölümünü donduracak." yorumuna yer verdi.

"İki tarafta birbirini kötü niyetli olmakla suçluyor" diyen gazete, "Erdoğan Türk seçmenlerin büyük bir bölümünün sert tutum takınmasını istediğinin farkında. Kıbrıs'ta da Tasos Papadopulos hiç olmadığı kadar az müzakerelere yakın duruyor. Ancak gelecek hafta bir anlaşma sağlanmazsa AB, Türkiye'yi cezalandıracak." dedi.

Gazete, Başbakan Erdoğan'ın Ankara'nın duruşunu yumuşattığını belirtti. "Bir sonraki adım AB'ye düşer" diyen gazete, "Birlik, Türkiye ile yakın ilişkiler kurmaya 1963'te karar verdi. 1999'da Türkiye'nin üyeliğine karar verdi. Ancak Avrupa daha içine dönük, genişlemeye düşmanca bakan ve İslam konusunda daha huzursuz bir tutuma girdikçe bazı ülkelere geri gitmeye çalışıyor. Fransa, Almanya, Avusturya ve Hollanda'daki bazı siyasetçiler Türkiye'nin üyeliğine karşıtlıklarını Kıbrıs sorununu öne sürerek kapatmaya çalıştı. Bu kabul edilemez." dedi.

Financial Times, AB'nin elindekileri kullarak Rum Kesimi'ni adada kapsamlı bir çözüm sağlanması için bastırması gerektiği yorumuna yer verdi. Gazete, 2006 yılında BM askerlerinin Avrupa Birliği sınırları içinde devriye gezmesinin absürd olduğuna dikkat çekerek, "Birlik içindeki bir toplumun üyelik haklarından yararlanamaması insafsızlık. Başbakan Erdoğan, ülkesi için çok hassas bir konuda tavrını yumuşattı. Felaketi önleyebilmek için Avrupa Birliği'nin de onunla orta yolda buluşması gerekir." şeklinde yazdı.

THE ECONOMİST: SON ÇIKIŞ ÇOK İŞE YARAMAYABİLİR

İngiliz Economist dergisi, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik yolundaki engellerin gittikçe daha da yıldırıcı olduğu yorumuna yer verdi.

"Türkiye'nin gittikçe uzayan yolu" adlı bir başlık altında Economist, Türkiye-AB ilişkilerini değerlendiren bir yazıya yer verdi. "İlk önce ellerimizi bağladılar. Şimdide ayaklarımızı bağlayacaklar" şeklinde bir yetkili dergiye konuşurken Economist, "Türkiye'nin AB'nin ilk Müslüman üye ülkesi olması hedefi hiç bu kadar kasvetli olmamıştı." yorumuna yer verdi.

Economist, Türkiye'nin 15 ay önce müzakere sürecine çok büyük bir "tantana" ile başladığını ancak Kıbrıs nedeniyle hemen sorunlarla karşılaşıldığını yazdı. AB Komisyonu'nun 8 başlıkta müzakereleri Kıbrıs'taki sorun nedeniyle askıya alınmasını tavsiye ettiğini hatırlatan dergi, Türkiye'nin son dakika çıkışının da çok işe yaramayacağı yorumunda bulundu.

Dergi, Türkiye'nin umutlarının artık ABD'de olduğunu belirterek ABD Başkanı George W. Bush'un telefon konuşmaları ile askıya alınacak müzakere başlıklarını düşürmeye çalışacağını yazdı.

Economist, Türkiye'de pekçok kişinin üyeliklerine karşı çıkanların Müslüman bir ülkeyi aralarında görmek istemediğine inandığını belirtti. TÜrklerin bu ülkelerin Ankara'nın müzakere masasından kalmasını hedeflediklerine inandığını belirten dergi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın B ve C planları olduğuna dair açıklamasını hatırlattı. Dergi, hükümet kaynaklarının AB ile Afganistan, Irak, insan ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi konulardaki görüşmelerini yavaşlatabileceğini ima ettiğini ettiğini bildirdi. Dergi, Türkiye'nin ABD ile ilişkilerini düzeltebileceği ve Orta Doğu, Orta Asya ve Kafkaslardaki rolünü kuvvetlendirebileceği yorumunda bulundu.

Dergi, Başbakan Erdoğan'ın Kopenhag Kriterleri'ni Ankara kriterleri yaparak reform yolunda devam edeceklerine dair ifadesinin de "zayıf" olduğunu belirtti. Dergi, 301 ve insan hakları gibi konularda çok ilerleme sağlanılmadığını vurguladı. Dergi, Erdoğan'ın AB'nin Hristiyan Kulübu olduğuna dair Müslüman bir dünyaya gönderilecek mesajın "medeniyetler çatışmasını" tezini kuvvetlendireceğine dair mesajında "abartılı" olduğunu savundu.

Dergi yazıyı şöyle bitirdi: "Kısaca bu anlaşmazlığa her iki tarafta doğru bir perspektiften bakmalı. Türkiye'nin Kıbrıs konusunda kandırıldığını düşünmesi haklı. Ancak Türkiye, AB'ye uyum sürecini devam ettirmeli. AB ise, tam bir demokrasi özlemi içindeki milyonlarca Türk'le ilişkisini düzeltmek için, Birliğin bu hedefe ulaşmakta en iyi yol olduğunu anlatmalı ve Türkiye'nin üyeliğini gerçekten istediğine ikna etmeli."

(ANKA)


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Helikopteri mayın düşürdü
 Fırsatçı 'devlet baba'
 Vapur seferleri normale döndü
 Kocanın tecavüzü boşanma nedeni
 AKP binasına saldırı
 Ehliyetler için merkez geliyor
 Kurbanlık fiyatları belirlendi
 Babam 'Nobel alacaksın' demişti
 Uzaktan kumandalı bomba helikopteri düşürdü
 Diyanet: Yılbaşında kurban eti serbest
 Altaylı ve Aydemir'e Türkiye başarı ödülü
 Özel harekat 10 saniyede uçağa girdi, 2 dakikada korsan...
 Ay sonunda doğum var
 Mezarlık görevlileri için psikolojik destek
 'Erke dönergeci' 2007'de piyasada
 PKK'dan ateşkese son verme sinyali
 Federalist Kürt partisi kuruluyor
YILMAZ ÖZDİL
Bi liman versem...
Taviz vermiyoruz.
Liman veriyoruz.
ERGUN BABAHAN
Keşke babası da görebilseydi
Türkiye'nin AB'ye yaptığı...
MEHMET BARLAS
Siyaset hem vizyon hem misyon hem de cesaret...
BALÇİÇEK PAMİR
Kar kitabına bayılıyorlar
Stockholm'de Nobel'den başka...
UMUR TALU
Oldu mu tam olsun!
Avrupa'nın dayatmacı, dışlamacı,...
YAVUZ BAYDAR
Tabii ki siyaset olacak...
STOCKHOLM Alışılmamış bir...
FATİH ALTAYLI
Hücum futbolu
Türkiye ile müzakerelerin askıya alınması...
ERDAL ŞAFAK
Püf noktası
Türkiye'nin AB'de yaptığı...
Soykırımdan suçlusun
Fransa'nın 'Tarihçiler karar versin' diyerek tanımadığı Ruanda...
"Irak'ta bizsiz bir çözüm olamaz"
Irak Çalışma Grubu'nun "ABD, doğrudan görüşmeli" raporu verdiği iki...
Borcu gören kaçıyor
Borcu gören kaçıyor
Beşiktaş'ın borcu Demirören'in 3 yıllık döneminde 3 haneli rakamlara...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu