kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Haydi! Asılın küreklere...
Haydi! Asılın küreklere...
Kim, nerede faaliyette?
Eğitim de veriliyor

Haydi! Asılın küreklere...

1990'larda Antalya Köprülü Kanyon'da başlayan rafting macerası tüm ülkeye yayıldı. Artvin'den Kayseri'ye, Muğla'dan Rize'ye hemen her kentte rafting yapılıyor. Kano ve deniz kayağı da ilgi görüyor. Tatile çıkamayanlar artık bu sporları İstanbul'da da yapabiliyor
Çılgın gibi akan bir nehir, bembeyaz köpükler ve dalgalara hakim olma çabası... Birçokları için spor, adrenalin düzeyinin de yükselmesiyle eş anlamlı. Böyle düşünenler için yazın vazgeçilmez etkinliği ise rafting... Türkiye'de 1990'lı yılların başında yapılmaya başlanan akarsu sporlarına ilgi giderek artıyor. O günlerde Antalya'daki Köprülü Kanyon'da buluşan raftingciler artık neredeyse ülkenin her yerinde nehirde bu sporu yapabiliyor. Köprülü (Antalya), Düden (Antalya), Manavgat (Antalya) Dimçay (Alanya), Zamantı (Kayseri), Fırat (Erzincan ve Erzurum arası), Dalaman (Muğla), Melen (Bolu), Emet (Kütahya, Fırtına (Rize), İkizdere (Rize), Çoruh (Artvin) ve Göksu (İstanbul), günübirlik ya da konaklamalı turlarla adrenalin tutkunlarını ağırlıyor. Bu parkurlarda Rafting Federasyonu'nun rehber eğitimi konusunda uygulama ve denetimler yaptığı belirtiliyor. Antalya bölgesinde daha çok yabancı turistlerin ilgi gösterdiği bu sporu Türkiye'den tercih edenler ise çoğunlukla gençler. 1993'te 4. Dünya Akarsu Sporları Şampiyonası'nın Çoruh Nehri'nde yapıldığını hatırlatmakta da fayda var.

AMERİKAN BOTLARI
Sekiz yıldan bu yana akarsu rehberi ve eğitmen olarak görev yapan Bora Demir, raftinge gösterilen ilginin yıllar itibariyle arttığını ifade ediyor. "Rafting, Amerikan ordusunun ihtiyaç fazlası botları sivil halka satmasıyla başlamış. Önceleri bu botlar ulaşım ve taşıma amacıyla kullanılmış kısa süre sonra spor olarak rafting başlamış," diye bilgi veren Demir, bu sporda altı zorluk seviyesinin bulunduğunu söylüyor. Bu seviyelerin belirlenmesinde rapid adı verilen akarsuda beyaz ve köpüklü görünen bölgeler, nehirdeki engeller, suyun debisi ve eğim etkili oluyor. Birinci derecedekiler çok hafif bir akıntıya sahip. Altıncı derecede olan nehirlerde ise su metrelerce yüksekten dökülüyor ve geçişi uzman raftingcileri bile zorluyor.

EN ZORLUSU FIRTINA
Türkiye'nin nehirler konusunda çok şanslı olduğunun altını çizen Demir, "Bizde en zorlu akarsular, Karadeniz'deki Çoruh, Fırtına ve İkizdere. Bu spora başlangıç için Antalya'daki Köprülü çok uygun. Buranın zorluk seviyesi üç," diyor. Akarsu sporları sadece rafting ile sınırlı değil. Kano da son yılların popüler hale gelen etkinliklerinden biri... Eşen Çayı'nda, Riva Deresi'nde ve Durusu'da kano, Marmaris ve Kaş'ta da deniz kayağı giderek yaygınlaşıyor. Deniz kayağı İstanbul'da Boğaz'da da yapılıyor. Bu tür sportif etkinliklerle ilgili turlar düzenleyen Patika Tur tarafından her pazar günü Poyraz'dan Paşabahçe'ye, yaklaşık 20 kilometrelik etapta gerçekleştirilen deniz kayağına siz de katılabilirsiniz. Demir, bu bölgeyi Boğaz trafiği ve akıntı uygunluğu açısından tercih ettiklerini belirtirken, sonraki etabın Adalar olacağını duyuruyor.

Halime S. KAHVECİ

DİĞER GEZİ HABERLERİ
 Kahvaltıya Van'dayız
 Ne olursa olsun, ille de adrenalin olsun
 Sinan'ın izinde bir gezi
 Dans heyecan demektir
 Golf arabalı tarih turu
 Çalışkan tatilciler nerelerde?
 Tatilde yoga ile arınmak moda
 Cezayir'de sıra bahçe keyfinde
 Tatil boyunca arabanız hizmetinizde
 Bir saatlik tatil için doğru bu merkezlere
 Doğu'nun yeni turizm merkezi
 Renkler ülkesi Peru
 Türkiye her mevsim güzel
 Ölmeden önce yapılması gerekenler
 Kayıp dünya nehir gezisi: Canaima-Venezuella
 Çin Seddi'nde yürüyüş: Simaiti-Çin
 Aida'yı izlemek: Verona-İtalya
 Chateuaux ve şarap tadımı: Bordeaux-Fransa
 Sahra Festivali: Duz-Tunus
    Yazarlar
    Alışveriş
    Yaşam
    Ajanda
    Güncel
  » Gezi
Sirtaki üzdü: 90-83
Sirtaki üzdü: 90-83
Efes, Euroleague'de Dinamo Moskova'ya yenilirken, Rusların salonda...
Polonya Fatihi Fener
Fenerbahçe Bayan Basketbol Takımı, FIBA Avrupa Ligi'nde Polonya ekibi...
Babam 'Nobel alacaksın' demişti
Orhan Pamuk, "Babamın Bavulu" başlıklı Nobel konuşmasını babasına...
Mezarlık görevlileri için psikolojik destek
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Mezarlıklar Müdürlüğü ölü...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.