kapat
   
07 Aralık 2006 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu haberi dinle
AB: Türkiye'nin önerisi olumlu olabilir
Türkiye'nin önerileri netleşti

AB: Türkiye'nin önerisi olumlu olabilir

Öğlen saatlerinde Türkiye'nin önerisine sıcak baktıklarını açıklayan Avrupa Birliği Dönem Başkanı Finlandiya, Türkiye'nin müzakerelerin normal seyrinde devam etmesi için bugün yaptığı önerinin henüz yeterli olmadığını bildirdi.

AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja, Helsinki'de gazetecilere yaptığı açıklamada Türkiye'nin Kıbrıs Rum Kesimi'ne bir havaalanı ile limanını açma teklifini, "taahhütleri yerine getirme yolunda ilerledikleri anlamına gelen olumlu bir gösterge' sözleriyle değerlendirdi.

Tuomioja, bununla birlikte Türkiye'nin geldiği noktanın yeterli olmadığını dile getirdi.

Fin
Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin önerisinin Brüksel'de pazartesi günü yapılacak AB dışişleri bakanları toplantısında 'biraz daha olumlu bir atmosfer' yaşanmasına katkı sağlayabileceğini ifade etti.

RUM YÖNETİMİ: "TÜRKİYE BU ÖNERİSİYLE AB İLE ALAY EDİYOR"

Güney Kıbrıs Rum Kesimi, KKTC'nin Ercan havaalanı ve Mağusa limanının açılması karşılığında Türkiye'nin bir liman ve havaalanını Rumlara açması önerisini, 'ciddiyetten yoksun' sözleriyle değerlendirdi.

Rum Dışişleri Bakanı George Lillikas, Lefkoşa'da gazetecilere yaptığı açıklamada "Avrupalılara açıkça söyledik ki, bu (öneri), müzakere edilebilecek bir özelliğe sahip değil" dedi. Türkiye'nin havaalanlarını ve limanlarını açma taahhüdünü yerine getirmediğini söyleyen Lillikas, "Öneri, Türkiye'nin etki uyandırmak için önceden planladığı bir manevradır. Böyle bir girişimin bekliyorduk. Ciddbir içeriği olmayan bu öneri, Avrupa Birliği ile alay etmek anlamına gelir" diye konuştu.

AB ÖĞLE SAATLERİNDE ÖNERİ OLUMLU KARŞILANMIŞTI

AB dönem başkanı Finlandiya,Türkiye'nin, AB üyelik müzakerelerinin kısmen askıya alınmasını önlemek amacıyla bir limanını ve bir havaalanını Kıbrıs Rum Yönetimi'ne açmayı önerdiğini söyledi.

BUNA GÖRE TÜRKİYE'NİN KRİTİK ÜÇ ÖNERİSİ ŞÖYLE:

*İki liman karşılıksız açılacak. Buna göre Türkiye limanlarını gecici olarak Rum bandıralı gemilere karşılıksız olarak bir süreliğine açacak.

*Ercan havaalanı açılsın. Türkiye jestine karşılık Ercan Havaalanı'nın uluslaraarası uçuşlara açılmasını istiyor.

*İzolasyonlar kaldırılsın.Türkiye, Avrupa Birliğinden izolasyonun kaldırılmasına yönelik somut ve ciddi adımların atılmasını istediği bildirildi.


Başkanlık sözcüsü Mikko Norros Reuters'a yaptığı açıklamada, "(Fin)Dışişleri Bakanlığına bir liman ve bir havaalanını açacaklarını belirten bir mesaj gönderdiklerini teyit edebilirim" dedi.

Habere göre Ankara, KKTC'deki Ercan Havaalanı'nın uluslararası trafiğe ve Magosa limanının doğrudan ticarete açılması karşılığında, Türkiye'den de bir havaalanı ve limanın Güney Kıbrıs'a açılabileceğini AB'ye bildirmişti.

Ankara'da Dışişleri Bakanlığı'ndan bir kaynak, Türkiye'nin böyle biradımı ancak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne uygulanan izolasyonların hafifletilmesi koşuluyla atacağını söyledi ve Türkiye'nin koşul olarak Ercan havaalanının uluslararası trafiğe ve Magosa limanının da doğrudan ticarete açılmasının istendiğini söyledi.

AB: TÜRKİYE'NİN ÖNERİSİ OLUMLU OLABPİLİR

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Türkiye'nin bir havaalanını ve limanını Rumlara açacağına yönelik haberin doğru olması halinde bunun olumlu bir adım olabileceğini açıkladı.

*Finlandiya Gül'ün önerisini inceliyor

AB'ye üyelik müzakerelerinin yavaşlatılması tehlikesiyle karşı karşıya kalan Türkiye'nin, bir havalimanı ile limanını Kıbrıs Rum kesimi araçlarına açmayı teklif ettiği bildirildi. AB Dönem Başkanı Finlandiya tarafından basına sızdırılan haberlerde, Türk tarafından Finlandiya Dışişleri Bakanlığı'na bu yönde bir mesaj gönderildiği duyuruldu. Türkiye'nin hangi liman ile havalimanını açmayı teklif ettiği ise netleşmedi.

AB Komisyonu, bu haberin doğrulatılmaya çalışıldığını belirterek bu adımın Ankara'nın Komisyonu'nun isteklerini karşılayıp karşılamadığı konusunda bir açıklama yapmaktan kaçındı. Genişlemeden sorumlu komiser Olli Rehn'in sözcüsü Krisztina Nagy, "Komisyon, Ankara'nın bu adımını Ek Protokol'un uygulanması yönünde önemli bir adım olarak görüyor." dedi. Nagy, Ankara'nın bu adımının müzakere sürecine olumlu yansıyacağını ifade etti.

AB DÖNEM BAŞKANI: "TÜRKİYE'NİN BU TEKLİFİ ÇOK YAPICI"

Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı Finlandiya'nın Türkiye'nin bir havaalanını ve limanını Rumlara açacağına yönelik teklifinin çok olumlu bulduğu bildirildi.
*COREPER Türk önerilerini tartışıyor

Yabancı bir haber ajansına konuşan dönem başkanlığı kaynakları, "Çok yapıcı bir adım." dedi. Yetkili, Ankara'nın bu önerisi karşısında KKTC'ye yönelik izolasyonların sonlandırılmasını beklediğini vurguladı.

AB Komisyonu da Türkiye'nin bir havaalanını ve limanını Rumlara açacağına yönelik haberin doğru olması halinde bunun olumlu bir adım olabileceğini açıkladı. AB Komisyonu, bu haberin doğrulatılmaya çalışıldığını belirterek bu adımın Ankara'nın Komisyonu'nun isteklerini karşılayıp karşılamadığı konusunda bir açıklama yapmaktan kaçındı. Genişlemeden sorumlu komiser Olli Rehn'in sözcüsü Krisztina Nagy, "Komisyon, Ankara'nın bu adımını Ek Protokol'un uygulanması yönünde önemli bir adım olarak görüyor." dedi. Nagy, Ankara'nın bu adımının müzakere sürecine olumlu yansıyacağını ifade etti.

AB'ye üyelik müzakerelerinin yavaşlatılması tehlikesiyle karşı karşıya kalan Türkiye'nin, bir havalimanı ile limanını Kıbrıs Rum kesimi araçlarına açmayı teklif ettiği bildirildi. AB Dönem Başkanı Finlandiya tarafından basına sızdırılan haberlerde, Türk tarafından Finlandiya Dışişleri Bakanlığı'na bu yönde bir mesaj gönderildiği duyuruldu. Türkiye'nin hangi liman ile havalimanını açmayı teklif ettiği ise netleşmedi. AB Dönem Başkanlığı kaynakları, Rum kesimine açılacak limanlar ve havalimanı karşılığında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Ercan havalimanı ile Mağusa limanının doğrudan ticarete açılmasının istendiğini bildirmişti.

*Piyasalarda AB rüzgarı
*Karışık ortam


ALMANYA: "TÜRKİYE TAVİZ VERMEK İÇİN İHTİYATLI BİR HAZIRLIK İÇİNDE"

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier da Türkiye'nin liman ve havaalanlarının Rumlara açılması konusunda taviz vermeye hazırlandığı şeklinde bir görüntü çizdiğini söyledi.

Türkiye'nin bir liman ve havaalanını Rumlara açma teklifinin detaylarının henüz belli olmadığını ifade eden Steinmeir, "Öyle gözüküyor ki, Türkiye taviz vermek için ihtiyatlı bir hazırlık içinde" diye konuştu.

RUM TARAFI TEKLİFİ KABUL ETMEDİ

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Hükümet Sözcüs Hristodulos Paşiardis Türkiye'den bir liman ile havaalanının, Ercan Havaalanı ve Mağusa limanının doğrudan ticarete açılması karşılığında Rumlara açılması teklifini kabul etmeyeceklerini söyledi. Yabancı bir haber ajansına konuşan Paşiardis, "Bu asla olamaz" dedi. Paşiardis, Ercan Havaalanı'nın doğrudan uçuşlara açılmasına onay vermeleri durumunda, bunun KKTC'yi dolaylı olarak tanıdıkları anlamına geleceğini savundu.

KKTC: "İZOLASYONLAR KALKMADAN TÜRKİYE'NİN LİMANLARI AÇMA KONUSUNDA ADIM ATMASINI BEKLEMİYORUZ"

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca Kuzey Kıbrıs'a uygulanan izolasyonların kaldırılması konusunda adım atılmadan Türkiye'nin limanlarını Rumlara açması konusunda adım atılmasını beklemediklerini söyledi. Gelişmeleri Kıbrıs Türk Ajansı'na değerlendiren Erçakıca şunları söyledi: "Biz Türkiye'yle gelişmeleri nasıl karşılayacağımız konusunda prensiplerde anlaştık. Tüm gelişmelere bağlı olarak Türkiye öneriler yapabilir. Her halükarda Kuzey Kıbrıs'a uygulanan izolasyonların kaldırılması konusunda adım atılmadan Türkiye'nin limanlarının Rumlara açılması konusunda adım atılmasını beklemiyoruz."

TÜRKİYE'NİN SON ÖNERİSİ
Dönem Başkanlığı kaynakları, Ankara'dan gelen son öneride, KKTC'de Ercan havaalanının uluslararası trafiğe ve Mağusa limanının doğrudan ticarete açılması halinde, Türkiye'nin bir alan ve limanını Rumlara açabileceği mesajının yer aldığını doğruluyor.
COREPER bünyesindeki tartışmaların bu sabahki bölümünün, Ankara'nın bu önerisi çerçevesinde değerlendirmelerle geçeceği, Rum tarafının "daha fazla istek ve beklentileri" olduğu, AB üyesi ülkelerin "çoğunluğunun" Türk önerisini "tatmin edici" olarak algıladığı ve desteklediği anlatılıyor.

Reuters/Cihan - Ajanslar


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 "Limanlar Rumlara açılacak" iddiası
 Baykal: Hariciye tuzağa düştü
 AİHM'de kritik KKTC kararı
 Milli Komite Çankaya'da toplandı
 Erdoğan: AB için B ve C planlarımız olacak
 Toprak Koruma Kanunu'na veto
 Wilson asansörde mahsur kaldı
 Öcalan posterli salonda konuştu
 Sezer bir ilke imza attı resepsiyonda 4 saat kaldı
 Vetolu rektör yasası aynen kabul edildi
 CHP'nin 4 aşamalı Köşk harekâtı
 Çiçek: Herşeyi kapalı oturumda anlatırım
 Fuhuş tacirlerine ağır ceza geliyor
 Çelik'ten öğrencilere hediye: Cep telefonu
YAVUZ DONAT
2 çekmeceli masa
Bazıları "ihtilal" sever...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Almanya'dan geri adım
Diplomatlarla röportaj yapmak...
Ahlaksız teklif ilkokulu karıştırdı
İlköğretim okulunda bir kız öğrenciye "300 bin dolara bir gece"...
Aşk kaçamağı anlaşılınca kan döktü
Sevgilisinin sınıf arkadaşına çıkma teklif edince terk edilen Rıdvan...
40 katlı otelin altından Marmaray geçiyormuş
40 katlı otelin altından Marmaray geçiyormuş
Darüşşafaka'nın sattığı araziden Marmaray geçiyor. Kurum, belediyeye...
Yemek boykotuna soruşturma açıldı
Yemek boykotuna soruşturma açıldı
Yıldız Teknik Üniversitesi'nde yemek boykotuna katılan öğrencilere...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu