kapat
   
07 Aralık 2006 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
BURJ EL ARABIN BENZERİ OLACAK... Darüşşafaka Cemiyeti, Koşuyolundaki 11 dönümlük arazisine hastane izni alamayınca yeri, Taşyapı şirketine geçen yıl 7 milyon dolara sattı. Taşyapı devreye girince belediye hemen imar tadilatı yaptı. Bodrum hariç 3 emsal inşaat izni verilen araziye 40 katlı otel ve ticaret alanı inşa edilecek.
Bu haberi dinle
40 katlı otelin altından Marmaray geçiyormuş
Devlet, işi sıkı tuttu kanmadı
Bu çukur, yol ruhsatıyla kazıldı
Keşke imar bize verilseydi
Başkan kızdı: Size ne?

Marmaray 'Taş'a takıldı

Taşyapı'nın Darüşşafaka'dan ucuza alıp otel yapacağı arsanın altından Marmaray'ın geçtiği anlaşıldı. Bölgede çivi çakmak riskli.

İstanbul'un iki yakasını deniz altından birleştirecek olan 2.5 milyar dolarlık Marmaray Projesi, Taşyapı engeliyle karşılaştı. Taşyapı'nın ucuza kapatıp, imar iznini aldığı arazinin 60 ve 62 numaralı parsellerinin altından Marmaray tünellerinin geçeceği ortaya çıktı.

Marmaray uyardı ama...
Çivi çakmanın bile sakıncalı olduğu bölgede inşaata izin verilirken, DLH Genel Müdürlüğü Marmaray Bölge Müdürlüğü'nün "Buraya inşaat olmaz" uyarısı da dikkate alınmadı. Belediye Başkanı'nın, "Darüşşafaka istese, onlara da otel izni verirdik" sözü de tartışma yarattı.

Yetimler: Bize vermediler
Darüşşafaka Cemiyeti Genel Sekreteri Hikmet Bozanoğlu "Arazi bizde kalsaydı biz değişiklik yaptıramazdık. Belediye ile defalarca görüştük. Sonuç çıkmadığı için resmi müracaat yapmadık" dedi.

Zemine de olumsuz rapor
Taşyapı'nın Dubai'deki Burj El Arap Oteli'nin benzerini yapmayı tasarladığı arazi için Zemin ve Deprem İnceleme Müdürlüğü de "Arazi üzerindeki dolgular temel zemin niteliği taşımıyor" diye rapor verdi.


40 katlı otelin altından Marmaray geçiyormuş

Darüşşafaka'nın sattığı araziden Marmaray geçiyor. Kurum, belediyeye olumsuz yanıt vermesine rağmen 40 katlı otel için araziye imar izni verildi.

Darüşşafaka Cemiyeti'ne verilmeyip Taşyapı'ya verilen imar izninin milyar dolarlık Marmaray projesinden sorumlu DLH (Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü) Marmaray Bölge Müdürlüğü'nün itirazlarına rağmen Büyükşehir Meclisi tarafından onaylandığı ortaya çıktı. Taşyapı'nın 40 katlı otel yapacağı arazinin altından Söğütlüçeşme ile Üsküdar çıkışı arasındaki tünellerinin geçtiğini belirten Marmaray yetkilileri, belediyeyi uyarıp plan haritalarını göndermelerine rağmen arazi konut alanından çıkartılarak alış veriş ve otel alanına çevrildi. Taşyapı'nın Dubai'deki dünyanın tek 7 yıldızlı Burj El Arap Oteli'nin benzerini yapmayı planladığı ve Darüşşüfaka Cemiyetinden 7 milyon dolara satın aldığı üç parsel arazinin tamamı için İstanbul Büyükşehir Belediyesi kurum kuruluş görüşlerinin olumsuz olmasına rağmen imar izni verilmişti.

İKİ PARSELDEN GEÇİYOR
Kayıtlara göre, Halkalı'dan başlayıp Gebze'ye kadar devam eden ve milyarlarca dolara mal olacak Marmaray Projesi'nin yeraltı tünellerinin Taşyapı'nın aldığı 62 ve 60 numaralı parsellerden geçtiği belirlendi. Marmaray tünel inşaatı 62 numaralı parselin ortasından 60 numaralı parselin ise köşesinden geçiyor.

ÇİVİ ÇAKMAK YASAK
Marmaray Projesi ve tünellerinin geçtiği bölgeye çivi çakmanın bile yasak olduğu bir durumda tünellerin geçtiği iki parselin tamamına imar izinin verilmesi şaşkınlık yarattı. Bölge Müdürlüğü'nün İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni tüneller konusunda uyardığı buna rağmen imar izni arazinin tamamına verildi. DLH Marmaray Bölge Müdürlüğü İstanbul Büyükşehir Belediyesi Planlama Müdürlüğü'nün görüş sorması üzerine gönderdiği yazıda imar izni verilirken dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Uyarıda şu ifadeleri kullandı: "İnşaat sınırlaması getirilen şerit içerisine rastlayan arazi bölümünde gerek planlananTaşyapının sahibi Emrullah Turanlıdelme tünellerin gerekse mevcut binaların güvenliği ve stabilitesini tehlikeye atmamak için herhangi bir yapı yapılması uygun bulunmamıştır. Bu nedenle daha öncede Kadıköy Belediyesi'ne yazı yazılarak Kadıköy İlçesi İbrahimağa Mahallesi kesiminde gerek aç kapa, gerekse delme tüneller sebebiyle imar durumlarına sınırlama getirilmesi zorunluluğu bildirilmiştir. Ayrıca İnşaat sınırlaması getirilen alan dışında yapılacak inşaat faaliyetlerinde de geçici ya da kalıcı hiçbir yapının zemin akrajı sınırlama getirilen alana girmemesi gerekir. Darüşşafaka Cemiyeti'ne ait arazinin inşaat sınırlaması getirilen şerit ile kesiştiği noklara ait koordinatlar planda işaretlenmiştir."

CHP ŞERH KOYDU
Planma Müdürlüğü Taşyapı'nın Kadıköy'deki aldığı arazı ile ilgili imar tadilatı raporu 16 Aralık 2005 tarihli İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi görüşüldü. Meclis tadilat isteğini yerinde bulmadı ve dosya Planlama Müdürlüğü'ne geri gönderildi. 17 Şubat 2006 tarihinde ise dosyada hiçbir değişiklik olmadan tekrar Meclis gündemine geldi ve CHP'li üyelerin şerhine rağmen onaylandı.

ZEMİNİ RİSK TAŞIYOR
Planlama ve İmar Müdürlüğü, tadilat ile ilgili olarak kurum ve kuruluşların görüşlerine başvurdu. Zemin ve Deprem İnceleme Müdürlüğü, arazi üzerindeki dolguların yapılaşma için temel zemin niteliği taşımadığını, ayrıntılı jeolojik ve jeoteknik etüt raporu hazırlanması gerektiğini yönünde bir rapor hazırladı. Ulaşım Daire Başkanlığı, "Teklif plan ulaşım ve trafik açısından uygun olmakla beraber, çevre yapılanma şartları açısından değerlendirildiğinde kritik bir sonuç ortaya çıkartabilir sonucuna varılmıştır" şeklinde bir görüş bildirdi. Tüm olumsuz görüşlere rağmen imar tadilatı AK Partili üyelerin oylarıyla kabul edilmiş oldu.

Ercan SARIKAYA - MERKEZ


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Yemek boykotuna soruşturma açıldı
 Ahmet Ertegün'ün durumu ağırlaştı
 'AB-Türkiye ilişkilerinde yaşananlar beni üzüyor'
 Camide ettiğim duaya ilahi kudret izin verdi
 Görev şehitleri toprağa verildi
 Kızını annesine emanet etmiş
 Rumları kızdıran aşk filmi AP'de gösterildi
 Türkiye'nin en başarılı okulları yine özel okullar
 Sivas firarisini iade etmiyorlar
 Atatürk'e hakarete hapis
YILMAZ ÖZDİL
Reform...
Çalışanın zam oranı neye göre belirleniyor?...
ERGUN BABAHAN
Yılın en iyi kitapları
New York Times'ın en popüler 10...
MEHMET BARLAS
Biz de bir zamanlar süper devlet değil miydik?
Aynı anda...
FATİH ALTAYLI
Hukuk kimin içindir?
Acarkent sakinlerine ve ardından da...
UMUR TALU
İki kardeş, üç asker
Bizim ülkemizin bir köşesinde, hani...
ERDAL ŞAFAK
İspanya'da şato
Visa Europe'un...
AB'ye Rum kıskacı
Fransa-Almanya zirvesinden Türkiye'ye sert mesaj çıkmaması üzerine...
'Türkiye yeterince takdir edilmedi'
Kongre'de ataması oylanan ABD'nin yeni Savunma Bakanı Gates, "Sünni...
'Aslan gibi durdun'
'Aslan gibi durdun'
G.Saray'da Canaydın, F.Bahçe maçında kafası yarılmasına rağmen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu