kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bir site yap milyar dolar kazan!
Bir site yap milyar dolar kazan!
Ben de para kazanmak istiyorum, ben de!

Bir site yap milyar dolar kazan!

Tıpkı bir önceki sayfadaki 'Sütü seven kamyoncu' haberindeki gibi videolarıyla popüler olan youtube.com'u, Google 1,65 milyar dolara aldı. Peki amatör bir web sitesiyle milyar dolarlık kazanca ulaşmak mümkün mü?.

Türk halkının çoğunluğu onu haber bültenlerine yansıyan asi öğrenci videolarıyla fark etti. Son bir yılda 20 kat büyüyerek ayda 40-70 milyon ziyaretçi kapasitesine ulaşan video saklama ve gösterim sitesi youtube.com'un gündemimize ilk göz kırpışı, ÖSYM için pek de orijinal bir şarkı yazan Bursalı bir punk grubunun şarkısını beğenip, şarkıyı web kamerası önünde seslendirirken sinir krizleri geçirmesiyle dikkatimizi çeken liseli bir gencin videosu sayesinde olmuştu. Ana haber bültenlerine kadar yansıyan bu video klip için ÖSYM soruşturma başlatırken, isyanlarını dile getirecek, akacak, hatta adeta çağlayacak mecra arayan gençlerimiz de You Tube'u keşfedivermişti. Artık, öğretmenlerini dövmekle, alaya almakla övünen aklıevvel öğrencilerden, öğrencisini dövmekten çekinmeyen fazlaca akıllı öğretmenlere kadar liselerde yaşananlar You Tube üzerinde yayınlanan videolarda da zaten açıkça görünüyordu. Ancak You Tube asıl şoku sadece Türkiye'ye değil tüm dünyaya yaşattı. İnternetin en güçlü markası olan Google, iki gencin 1,5 yıl önce evlerinin garajında geliştirdikleri youtube.com sitesini 1,65 milyar dolar karşılığında satın aldı.

Kurtar beni Google
Her web sitesinin milyar dolarlık değerlere ulaşması, ulaşsa bile alıcı bulması elbette mümkün değil. Ama kısa bir süre önce hisselerinin bir bölümünü halka açıp 4 milyar dolar kadar nakit kaynak toplayan Google'ın bu paranın büyük kısmını You Tube gibi genç ve henüz taze sayılabilecek bir siteye gözünü kırpmadan yatırması, Google gibi internet piyasasının kurdu olmuş şirketlerin yakın gelecekte internet üzerinden büyük kazanç beklentisi içinde olduğunu hatırlattı ve iş dünyası kadar, internet üzerinde web siteleri kurup, üç beş kuruş harçlık çıkarmaya çalışan gençlerin de ilgisini bu alana yöneltti. Acaba onları da bu hayattan çekip çıkaracak Google gibi bir prens olacak mıydı? Google'ın video yayıncılığına soyunması aslında şaşılacak bir şey değil. Zira Google'ın da aynı You Tube gibi kendi video sitesi var. Dünyayı şaşırtan detay, ödenen paranın çok büyük olması ve bu hikayenin dijital bir peri masalına benzemesi. Aslında You Tube, iki yazılım uzmanının evlerinin garajında hazırladığı amatör bir web sitesiyken önce yatırım şirketlerinin ilgisini çekti. Henüz sadece birkaç yüz bin kullanıcısı varken 11 milyon dolarlık sermaye desteği bulan You Tube bu sermaye ile işleri daha da büyüttü ve her gün cep telefonları ile çekilen milyonlarca videonun paylaşılabildiği pratik bir hizmet haline gelip aylık 70 milyon ziyaretçi sayısına ulaşarak Google'ın dikkatini çekmeyi başardı.

Hepimiz Cem Yılmaz'ız
Bugün You Tube öyle bir güce ulaştı ki, gençler hazırladıkları video kliplerde şarkılar söylüyor, seyircileriyle sohbet ediyor, hatta kendi yazdıkları skeçleri oynuyorlar. Şimdiden, kendi çapında Cem Yılmaz'lar, Ata Demirer'ler, Şahan Gökbakar'lar You Tube'un Türkçe videoları arasında seyircilerini bekliyor ve ün kazanıyorlar. Hatta belki de bir yapımcının onları keşfetmesini bekliyorlar. Ama şu anda asıl senaryolar, You Tube'a 1,65 milyar dolar 'trink' para sayıldığını duyup heyecanlanan internet girişimcilerinin düşlerinde yazılıyor.

Cem ŞANCI

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Metal kaplı vücutlar
 Sadece gençler girebilir
 'Anlayışım ego değil eko'
 'Terk edilen kadını yazmayı içim elvermiyor'
 Yeni nesil öğrencilerin başkanlık yarışı
 Şarap kokulu sokaklar
 Sevimli kartlar
 İstanbul'un en parlak semti Asmalımescit
 Gençlik dört nala gidiyor
 'Kocam acıkınca dolapta börek bulmalı'
 Biraz yeşil biraz da mama
 Uyumsuzun uyumu
 Sütü seven kamyoncu TEM'e...
 Pazartesileri yolumuzda gidelim
 Bu provokasyona kalp dayanmaz...
 Kalede Adnan Menderes
 Yılın Avrupalısı bir Türk
 'Âşık olan hayatın anlamını bulduğunu zanneder'
 007 Bond olmanın 7 yolu
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
ALİ POYRAZOĞLU
İnsanlık hali
Dönüşüm
"Karımdan çok sıkılmıştım.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.