kapat
   
06 Aralık 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu haberi dinle
Papa: Köprü Türkiye olmalı

Roma Katolik Kilisesi'nin ruhani lideri Papa 16. Benediktus, Vatikan'daki Aziz Petrus Meydanı'nda bugünkü genel kabul merasiminde yaptığı konuşmada, Türkiye ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 16. Benediktus, "Türkiye, Batı ile Doğu arasında kardeşçe işbirliği için dostluk köprüsü olmalı" dedi.

Konuşmasında, Tanrı'nın "Türk halkına, onun yöneticilerine, muhtelif dinlerin temsilcilerine, hep birlikte barışçıl bir gelecek oluşturmaları için yardım etmesini" de dileyen Papa, Türkiye ziyaretinin Hristiyanlık mesajının tüm dünyaya ulaşmasına da bir katkı olmasını temenni ettiğini söyledi.

Papa
16. Benediktus, Türkiye seyahatini kastederek, "Tanrı, bu dinsel ziyareti bereketli kılsın ve de Kilise'nin tüm halkları barış ve sevgi gerçeğinin İncil'iyle muştulama misyonunun tüm dünyada canlanmasına vesile kılsın" diye konuştu.

"TÜRKİYE, SİMGESEL BİR ÜLKE"

Roma Katolik Kilisesinin ruhani lideri Papa 16. Benediktus, Vatikan'daki Aziz Petrus Meydanında bugün genel kabul töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin çoğunluğu Müslümanlardan oluşmakla birlikte Anayasa'da laikliği benimsemiş bir ülke olduğunu söyledi. 16. Benediktus, "Türkiye, halkının büyük çoğu Müslümanlardan oluşmakla birlikte, devletin laikliğini belirten bir anayasaya sahip. Bu nedenle günümüzde dünya çapında gündemde olan meydan okuma açısından da simgesel bir ülke" dedi.Konuşmasında, laiklik anlayışının tüm dünyada tartışma konusu olduğunu da belirten Papa, Türkiye konusunda şunları söyledi:

"Bir yandan Tanrı gerçeğini ve dinsel inancın kamusal önemini keşfetmek gerekiyor, diğer yandansa söz konusu inancın, köktendinci dejenerasyonlardan uzak ve her türlü şiddet eğilimini kesinlikle reddeden bir anlayışla özgürce yaşanacağına ilişkin güvence gerekiyor. Orada, Müslümanlar ve İslam uygarlığına ilişkin taktir duygularımı yineleme olanağı da buldum."

Papa, Türkiye ziyareti sırasında Anıtkabir'i ziyaret ettiğini belirterek, "Ayrıca Başbakan, Cumhurbaşkanı ve Diyanet İşleri Başkanı'yla da görüştüm" dedi.Konuşmasında, Türkiye ziyaretinde Hristiyanları ve Müslümanları barış ve adaletin tesisi için birlikte çalışmaya çağırdığını hatırlatan Papa 16. Benediktus, şöyle konuştu:

"Hristiyanlar ve Müslümanlar, hep beraber insanlık, yaşam, barış ve adalet için çalışmalıdırlar. Bu çerçevede, sivil ile dinsel alanı birbirinden ayırmanın bir değer teşkil ettiğini, devletin yurttaşlara ve dinsel cemaatlere gerçek anlamda din özgürlüğü sağlaması gerektiğini de belirtmek durumundadırlar."

Papa 16. Benediktus, Sultanahmet Camii'ndeki dua anınıysa şöyle anlattı:

"Dinlerarası diyalog çerçevesinde, takdir-i ilahi, başlangıçta planlanmamış olsa da seyahatimin son anında oldukça anlamlı bir jest yapmamı da sağladı: Sultanahmet ziyareti. O ibadet mekanında birkaç dakika duaya durduğum anda, tüm insanlığın merhametli Baba'sı, yerin ve göğün tek Rabbine yakardım: Tüm inananların kendilerini onun tarafından yaratıldıklarını hatırlamaları, gerçek kardeşliğin tanıkları olmaları için dua ettim."

TÜRKİYE'DEKİ HRİSTİYANLARLA İLİŞKİLER

Papa 16. Benediktus, konuşmasında, Türkiye ziyaretinin üç boyutlu bir nitelik taşıdığına da dikkati çekti.

Ziyaretindeki amacı "iç içe geçmiş üç halka" örneğiyle açıklayan Papa, bunlarında önem sırasına göre, Türkiye'deki Katoliklere moral desteği, Katoliklik dışındaki Hristiyan gruplarla buluşma ve aralarında Müslümanların da yer aldığı Hristiyanlık dışında kalan tüm kesimlere seslenme biçiminde özetledi.16. Benediktus, "İlk halkada Katalokliklerin imanını teyit, ortadakinde diğer Hristiyanlar ile buluşma, en dış halkadaysa Hristiyan olmayanlara ve tüm insanlığa seslenme söz konusuydu" diye konuştu.

Papa, Efes'te Meryem Ana evinde Katoliklerle yaptığı ayine değinirkense Trabzon'daki papaz cinayetine atıfta bulunarak, şu ifadeleri kullandı:"O esenlik atmosferinde, kutsal topraklar ve tüm dünyada barış için dua ettik. Türkiye topraklarında kendi kanıyla İncil'e tanıklık etmiş Romalı papaz Andrea Santoro'yu da anma gereği hissettim."

Papa, Fener Rum Patriği Bartholomeos'la yaptığı görüşmeyi "ziyaretin zirve noktası" olarak niteledi.Papa, bu buluşmanın amacınıysa "Roma ile Ekümenik Konstantinopolis Patriği arasındaki bağları güçlendirmek" ifadesiyle özetledi.

Papa 16. Benediktus, Türkiye ziyareti sırasında, tıpkı selefleri 6. Paul ve II. Jean Paul gibi, Fener Rum Patrikhanesi ve İstanbul Ermeni Patrikhanesi'nin yanı sıra diğer Hristiyan grupların temsilcileri ve Hristiyanlık dışındaki dinlerin temsilcileriyle görüştüğünü de vurguladı.

KONUŞMA SONUNDA TÜRKİYE'YE DUA

"Vatikan'a, Tanrı'ya şükran, kendileri tarafından sevildiğim ve anlaşılmış bulunduğum sevgili Türk ulusunun sakinlerine sevgi ve takdir duygularıyla döndüm" diyen Papa 16. Benediktus, konuşmasını şu dua cümleleriyle noktaladı:

"Her şeye gücü yeten ve merhametli olan Tanrı, Türk halkına, onun yöneticilerine, muhtelif dinlerin temsilcilerine, hep birlikte barışçıl bir gelecek oluşturmaları için yardımcı olsun! Türkiye, Batı ile Doğu arasında kardeşçe işbirliği için bir dostluk köprüsü olabilsin! Ayrıca, Mesih tarafından tüm halkları barış ve sevgi gerçeğinin İncil'iyle muştulasın diye kurulmuş olan Kilise'nin bu misyonunun tüm dünyada canlanması ve de bu dinsel ziyaretimizin bereketli kılınması için Meryem'e ve Kutsal Ruh'a da dua edelim!"

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 "Irak parçalanırsa Türkler boş oturmaz"
 Rusya: Rumlara desteğimiz sürecek
 Mucize kurtuluş!
 Kızılmeydan'a buz pisti
 Formül seçim molası
 Filistin'de siyasi kriz
 'Ayrımcı' diyerek başbakanı devirdi
 'Dans eden kadınları nasıl izlersin' öfkesi
 Yolda kalan aile 10 gün sonra bulundu
 2036'da göktaşı çarpacak
 Koşarak dünya turu yapıyor
 ABD yönetimi çizgi dizide
 Çenesine kuvvet: Talk şovcuya 38 milyon $
 Meclis Başkanı'nın seks kaseti çıktı!
 "Barguti'nin bırakılması düşünülmeli"
 Yine bir mahkûm yine ABD işkencesi
 Barbara Bush'un kayıp telefonu satılık!
 ABD Ay'da koloni kuracak
 'Burger King'e savaş
Nafile kükreyiş
Nafile kükreyiş
Şampiyonlar Ligi'ndeki ilk 5 maçında tek puanı olan G.Saray, bu sezon...
Neden geldik Olimpiyat'a?
Neden geldik Olimpiyat'a?
Galatasaray Başkan Yardımcısı Adnan Polat, "Ben inandıklarımı...
Başbakan'dan sert uyarı: Kaybederse AB kaybeder
Başbakan'dan sert uyarı: Kaybederse AB kaybeder
Merkel-Chirac'ı eleştiren Erdoğan, "AB'nin Türkiye'ye daha çok...
AIESEC, Kürt yönetimini reddetti: Böyle ülke yok
Kuzey Irak'taki Kürt yönetimi, dünyanın en büyük öğrenci değişim...
Ölen kaymakamın eşine maaş yok
Geçirdiği kalp krizi sonucu 2 Aralık'ta hayatını kaybeden 7 yıllık...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu