kapat
   
06 Aralık 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sukru Binay @ SABAH
 

Dolar, Euro karşısında son 20 ayın en düşük seviyesine geriledi

Yazmaya başladığım günden bu yana uluslararası piyasalarla ilgili iki konuyu özellikle vurgulamaya çalışıyorum. Birincisi dünya genelinde ciddi bir siyasi ve ekonomik belirsizliğin artıyor olması...
Irak savaşında ABD'nin başarısızlığının netleşmesi ile birlikte taşlar yerinden oynadı. ABD'nin her geçen gün Irak'ta biraz daha fazla çıkmaza sürüklenmesi ve askeri çözümlerin imkansızlığını en yakın müttefiki İngiltere'nin bile artık kabul ediyor olması bu başarısızlığı teyit ediyor. Artık, uluslararası siyasette çok yakın gelecekte gerçekleşmese de tek merkezli politikalar dışında ciddi arayışlar var. Şanghay Forumu, Çin'in İran'la giriştiği büyük boyutlu enerji işbirliği anlaşmaları uluslararası dengenin olası yeni eksen işaretleri. Çin'in Afrika'ya proje kredileri ile, yardımlarla açılımını da hafife almamak lazım.
Enerji kaynaklarına sahip olmadığı halde enerji kaynaklarını coğrafi olarak kuşatabilen bir siyasi ittifak gelecekte petrol fiyatlamasında, en az sahipleri kadar söz sahibi olabilir.
Büyük Ortadoğu Projesi'nin ilk aşaması olan Irak savaşı bu gidişle tam tersine sonuçlanacakmış gibi görünüyor. ABD'de Başkanlık seçimlerinin yapılacağı 2008, ABD dış politikasında değişimin dönüm noktası olabilir. Demokratların çoğunluğu ele geçirdiği ABD'nin yasama organının kararları 2008 seçimlerine kadar her geçen gün değişim yorumlarına daha fazla açıklık getirecektir.

Dünya ekonomisi belirsiz
Ekonomik olarak da gündemde kesintisiz büyüme döneminin sonuna gelinip gelinmediği belirsizliği var. Belirsizliğin hakim olduğu ortamlarda geçerli olan piyasa oyunculuğu davranışı, kısa vadede kıvrak hareketlerdeki beceriye dayanmakta... Gelecekle ilgili yeni şekillenmeler ve yeni fiyatlar bekleniyorsa orta/uzun vadeli yatırımlardan özellikle kaçınılır. Dünyada büyümenin gerilemesine bağlı olarak hammadde fiyatlarının aşağı çekilmesi, ABD enflasyonunda hızlanma tehlikesine karşılık Fed'in faizleri artırması gibi birbiriyle çelişebilen sonuç ve beklentilerin bir arada tartışıldığı bir ortamda uzun vadeli yatırım aşırı risk iştahı anlamına gelir.
Bu durumda beklenen gelişmelerin yönü dünyadaki varlık fiyatlarını aşağı çekerek zarar yazdıracak konumda ise hemen en olumsuz beklentiyi satın alıp zararı kesinleştirmek en rasyonel karar olmayabilir. Bunun yerine olumlu ile olumsuzu sürekli alıp satarak hem zararı minimize etmek hem de kısa vadede kar yazabilmek tercih edilir.
Bu nedenle Çin gibi 1 trilyon doların üzerinde bir rezerve sahip bir ülkenin G20 toplantısı sırasında döviz rezervlerinde Euro'ya daha fazla ağırlık vereceği anlamında sözleri bile doları 20 ayın en düşük seviyesine geriletmeye yetmektedir.
Artık para kazanma yöntemi olarak piyasalardaki oynaklık geçerli olduğuna göre dolar/Euro paritesinin düşük seviyesinin kalıcı olup olmayacağına bu seviyeden kimlerin kâr, kimlerin zarar edeceğine bir bakalım.

Kâr-zarar işleri
Şu andaki faizleri dikkate aldığımızda dolar, Euro ve yenden en yüksek getiriye sahip olanı ABD dolarıdır. (Dolar yüzde 5.25, Euro yüzde 3.25, yen 0.25). Yakında Euro faizleri 0.25 artışla 3.5 seviyesine çıksa bile önemli fark devam edecek. Tamamı dolar olarak belirlenen hammadde fiyatlarının talep yetersizliği nedeniyle gerilediği bir ortamda doların Euro karşısında değer kaybının ABD'de enflasyonu hızlandıracağı tezinin açılımını doğrusu çok merak ediyorum. Biraz detaylı olursa ABD'de "kur geçişkenliği" üzerine yazılmış nadir bir eser sayılabilir ki Bay Bernanke'yi enflasyon hedeflemesinden bile caydırır. Uzakdoğu, Çin ve Japonya'da paralarının dolara karşı değer kazanmasına izin vermek istemediklerine göre onlardan yapılan ithalatın da ABD enflasyonunu olumsuz etkilemesi söz konusu değil. Reel olarak dahi üç para arasındaki ABD doları lehine oluşan ciddi faiz farkı Euro/dolar paritesini mutlaka çekecektir. Yılbaşından sonra doları Euro'ya karşı daha değerli seviyelerde göreceğiz. Mevcut durum son derecede geçici.
Bir de meseleye finansal varlıklar açısından yaklaşırsak şu anda en fazla zararı Euro borçlanıp dolar cinsinden varlık tutanlar gösteriyor. Hele Japon yeni de dolara karşı değer kazanmaya başlarsa "carry trade" türevcilerinden gümbürdeme sesleri duyacağız. Hem Eurocuların zarar etmesi hem yen türevcilerinin iflas olasılığı dolara desteği de getirecek. Üç para arasındaki faiz farkını esas alıp ABD'ye yatırım yapmaya koşacakları da unutmayalım.
"Bize ne olur" diye merak ediyorsanız; bize hiç bi şey olmaz.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bundan sonra neler olur?   / 03-12-2006
 Hüsran yine hüsran olmasın   / 01-12-2006
 Hoşgörü mü şefkat mi?   / 29-11-2006
 Tarıma verdiğimizden çok tarımdan alıyoruz   / 26-11-2006
 Net getiri "0"   / 24-11-2006
 İlkelerden vazgeçiliyor   / 22-11-2006
 Dövize müdahalede görüş ayrılığı   / 19-11-2006
 Kafalar çok karışık   / 17-11-2006
 Hububat destekleme primleri açıklandı   / 15-11-2006
 Tevfik Bilgin maksadını aşıyor mu? (2)   / 13-11-2006
ŞÜKRÜ BİNAY
Dolar, Euro karşısında son 20 ayın en düşük seviyesine...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Şirketlerin açık pozisyonu bankalar kadar sorun...
'Karımı sanal sekste bastım'
Eşinin sanal seks yaptığını, bilgisayara kurduğu düzenekle üst kattan...
Töre kurbanı çift kan parası verip kurtuldu
Evlenmeleri onaylanmadığı için ailelerinin öldürülmelerine karar...
AIESEC, Kürt yönetimini reddetti: Böyle ülke yok
AIESEC, Kürt yönetimini reddetti: Böyle ülke yok
Kuzey Irak'taki Kürt yönetimi, dünyanın en büyük öğrenci değişim...
Ölen kaymakamın eşine maaş yok
Ölen kaymakamın eşine maaş yok
Geçirdiği kalp krizi sonucu 2 Aralık'ta hayatını kaybeden 7 yıllık...
IMKB
E: 38.185 D:% 0,06
DOLAR
S: 1,447 D:% -0,241
EURO
S: 1,921 D:% -0,389
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu