kapat
   
05 Aralık 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
FT: Sorunlar batının ilgisizliğinden kaynaklanıyor
Bu haberi dinle
FT: Sorunlar batının ilgisizliğinden kaynaklanıyor

İngiltere'de yayımlanan günlük ekonomi ve siyaset gazetesi Financial Times, Türkiye'nin AB sürecinde böyle bir "tren enkazının" ortaya çıkacağının önceden belli olduğunu yazdı.

Türkiye ile AB arasında bugün gelinen noktada yaşanan sorunların Türklerin "sivriliğinden" ziyade Batı'nın umursamazlığından kaynaklandığını belirten FT yazarı Quentin Peel, gelecek hafta 25 AB üyesinin Türkiye ile müzakerelerin Kıbrıs'taki sorunlar yüzünden kısmen askıya alınması yolunda alacağı kararın ilişkilere yeni sorunlar katacağını savundu.
Kıbrıs Rum kesiminin, 2004'te Kıbrıs sorunu çözülmeden AB'ye alınmasından bu yana bir "tren kazası" potansiyelinin bulunduğunu kaydeden yazar, Kıbrıslı Türk ve Rumlar arasında kalması ihtimali daha kuvvetli olan bir anlaşmazlığın, yaşananlar yüzünden Türkiye ile AB arasında bir soruna dönüştüğüne dikkat çekti.Quentin Peel, sorunun ilişkiler üzerinde yıllar süren olumsuzluklara yol açabileceği uyarısında da bulundu.

"Geçmişte
böyle bir sorunu halletmek bu kadar zor olmayabilirdi" diyen yazar, "Geçmişte böyle bir durumda Türkiye, sorunun çözümü için diğer müttefiki olan Amerika'ya giderdi. Washington da gerçekten NATO üyesi olan müttefiklerine uzlaşmaya yanaşmaları için baskı yapardı. Zorlu geçen birkaç yılın ardından, ilişkiler normale dönerdi" ifadesini kullandı.
Ancak bugün Ankara'nın Washington'la ilişkilerinin de en az Brüksel'le olduğu kadar zorlu bir dönemden geçtiğini savunan yazar, Irak savaşı ve PKK sorununun Türkiye'deki Amerikan karşıtlığını körüklediğini bildirdi.

Türkiye'nin ne Avrupa ne de ABD için kolay bir müttefik olduğunu, ancak stratejik öneminin hep bilindiğini belirten Peel, Türkiye'nin geçmişte eski Sovyetler, şimdi de Orta Doğu için bir cephe oluşturduğunu hatırlattı.Hem Washington hem de Brüksel ile ilişkilerdeki son bozulmanın Türkiye'nin "sivriliğinden" ziyade Batılı müttefiklerinin umursamazlığından kaynaklandığını da vurgulayan yazar, AB'nin Kıbrıs sorununu Türkiye ile ilişkilerini etkilemeyecek şekilde çözmeyi başaramadığına işaret etti.

"SÖZLERİMİZİ UNUTTUK, UNUTKANLIK BAŞIMIZA İŞ AÇACAK"

AB üyeliğinin Rumlarla Türkler arasındaki ilişkileri düzeltmek için bir sebep olarak düşünüldüğünü, ancak Annan planı için yapılan referandumlarda Türkler "Evet" derken Rumların "Hayır" oyu kullandığını hatırlatan Quentin Peel, buna karşılık Kıbrıslı Türklerin hala tanınmadığını ve izolasyonlarla baş başa olduklarını kaydetti.

"Rumlar ise AB'nin bütün imkanlarından yararlanıyor ve aynı adayı paylaştıkları milletle ilgili kısıtlamalarda herhangi bir yumuşama söz konusu olduğunda veto haklarını kullanabiliyorlar" diyen yazar, Rumların AB'nin verdiği KKTC ile doğrudan ticaret bağları kurulması sözünün uygulamasını da engellediklerini hatırlattı.

Buna karşılık Ankara'nın da anlaşılabilir şekilde Gümrük Birliği anlaşmasını Kıbrıs'ı da içine alacak şekilde genişletmeyi reddettiğini belirten yazar, hukuki olarak Türkiye'nin hatalı olduğunu, ancak AB'nin de KKTC'ye ticari kısıtlamalarını sürdürerek hata yaptığını yazdı.

AB üyelerini Rumların blöfüne teslim olmakla suçlayan Peel, Fransa ve Avusturya'nın zaten Türkiye'nin üyeliğini geciktirecek her sebebe memnuniyetle yaklaştıklarını vurguladı.

Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin başlamasından önce, ABD ve İngiltere'nin Rumlar üzerinde baskı kurup süreci engellememeleri, aksi halde KKTC ile doğrudan ticaret yollarının açılacağı tehdidinde bulunacaklarına dair dedikoduların dolaştığını da hatırlatan Peel, "Ancak Türkiye ABD ilişkilerindeki soğukluk yüzünden böyle bir hareket şimdilik beklenmiyor. Irak konusunda bölgesel bir çözüm arayışındaki Washington, İran ve Suriye gibi eski düşmanlarını bile devreye sokabilecek gibi görünüyor. Ama kimse Türkiye'den yardım istemiyor. Brüksel ve Washington'un Türkiye ile stratejik ortaklık konusunda verdiği sözler unutulmuşa benziyor. Ancak bu unutkanlık bizim başımıza iş açacak" dedi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Cumhurbaşkanı adayı Anayasa'ya inanmıyor
 Enflasyona kur karar veriyor
 Yolsuzluklar AKP'nin markası oldu
 Merkel-Chirac buluşması
 Kaybeden AB olur
 Gül: Komisyonun teklifleri kabul edilemez
 "AB sözünü tutmalı"
 AB'ye sert Türkiye eleştirisi
 Verhanen'in Türkiye önerileri temel oluşturuyor
 Prodi: Fransız -Alman projesine katılıyorum
 AKP'li başkana meydan dayağı
 Köşk öncesi bir kamp daha var
 Erdoğan "Yılın Devlet Adamı" seçildi
 Çekilme takvimi teklifi
 İran'la PKK mutabakatı
 Wilson'a Ermeni uyarısı yapıldı
 Rektör ihbarcısı belediyeci oldu
 93 yaşında 'bir ömür' ödülü aldı
 Müsteşar uyarınca sakızını yuttu
 Şimşek'ten Arınç'a "film adamı" tepkisi
 Türkiye ABD'nin İran kıskacında
 İran basını: Yeni dönem başladı
 Avrupa turu
MUHARREM SARIKAYA
Baykal: AB hakkaniyetsiz haklı
CHP lideri Deniz...
YAVUZ DONAT
Çürük elmalar
Bakan Osman Pepe belki 40 kez anlattı...
Utanç davası başladı
İzmir'de 1.5 yaşındaki N.N.B.'ye tecavüz edip işkence yaptıkları...
Eurovision teklifi Doğulu'ya
TRT yetkilileri, Eurovision'da Türkiye'yi temsil etmesi için Kenan...
Okul ve spor alanına 35'er katlı ikiz kuleler
Okul ve spor alanına 35'er katlı ikiz kuleler
Taşyapı'nın Darüşşafaka'nın arazisini aldıktan sonra imar tadilatıyla...
Tecavüz zanlısı linç edilmek istendi
Tecavüz zanlısı linç edilmek istendi
Cinsel tacizden tutuklu zanlı, linçten asker kıyafeti giydirilerek...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu