kapat
   
05 Aralık 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gül: Komisyonun teklifleri kabul edilemez
Bu haberi dinle
Gül: Komisyonun teklifleri kabul edilemez

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, AB Komisyonunun tavsiye kararının bile kabul edilemez bulunduğu bir durumda daha yük getirecek bir karar alınacağını sanmadığını ve telefon diplomasisinin sürdüğünü bildirdi.

Gül, İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ile Dışişleri Bakanlığı Konutunda yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkan Jacques Chirac'ın Türkiye'nin AB sürecine ilişkin yapacakları görüşme ve önerilere yönelik soruyu yanıtladı.Önümüzdeki günlerde AB içinde önemli toplantıların olacağını hatırlatan Gül, bu süre içinde birçok görüşmenin gerek AB ülkeleri arasında gerekse Türkiye ile AB üyeleri arasında devam ettiğini söyledi.

Bu
çerçevede birçok fikrin ortada dolaştığını belirten Gül, "Ama Türkiye olarak biz açık şekilde görüşlerimizi muhataplarımızla paylaşıyoruz. Komisyonun teklifleri bile kabul edilemez bir durumdayken, daha yük getirecek bir kararın alınacağını tahmin etmiyorum. Bu aslında işi olumsuzluğa götürmeyi gösterir ki böyle bir şeyin olacağını zannetmiyorum. Bunun müzakere sürecine çok büyük bir negatif etki yapacağını söyleyebilirim" diye konuştu.

Bakan Gül, Türkiye'nin 14-15 Aralıktaki AB zirvesine katılmayacağının daha önce açıklandığının hatırlatılarak, yeni bir davet olup olmadığının sorulması üzerine, şunları kaydetti:

"AB zirvesine biz gitmeyeceğiz değil. AB zirvelerine tam üye olan ülkeler çağrılıyor ve kendi aralarında toplanıyorlar. Aday ülkeler veya müzakerelere başlamış ülkeler davet edilmiyorlar. Bundan dolayı. Yoksa biz gitmeyeceğiz değil. Ama tabii ki müzakerelere başlamış ülkeler de davet edilirse, o zaman şüphesiz ki gideriz ve orada gerekli görüşlerimizi paylaşırız."

AB'nin zirvelerde daha çok kendi iç meseleleriyle ilgili konuları tartıştığını kaydeden Gül, "Genişlemeyle ilgili konuları onlar şu anda biraz daha ikinci derecede önemli görüyorlar, kendi iç sorunlarıyla ilgili birçok önemli meseleleri var. Bunları daha çok tartıştıkları için aday ya da müzakereye başlayan ülkeleri epeydir davet etmiyorlar. Bundan dolayı gitmiyoruz. Hırvatistan da gitmiyor."

"TELEFON DİPLOMASİSİ SÜRÜYOR"

Komisyonun tavsiye kararının daha da kötüleşmeyeceği yönündeki görüşünün neye dayandığının sorulması üzerine Gül, Bildt'in Avrupa'nın eninde sonunda stratejik düşünmek zorunda olduğunu yönündeki sözlerini hatırlatarak, eninde sonunda herkesin stratejik bir perspektif içinde Türkiye'nin üyelik müzakerelerine bakacağını tahmin ettiklerini belirtti.
Gül şöyle devam etti:

"Onun için bu işin daha çok kötüleştirilmesi mümkün değil diye düşünüyorum. Ayrıca birçok üye ülke komisyonun tavsiyelerinin düzeltilmesi için uğraşırken, bunun ağırlaştırılmasını beklemek biraz zor. Biz de hükümet olarak yoğun bir çalışma içindeyiz. Ayrıca yoğun telefon diplomasisi devam ediyor. Önümüzde hala süre var, bu süre içinde herkes elinden geleni yapacaktır. Tahmin ediyorum ki Türkiye ile alınan karar objektif ve sağduyulu bir karar olacaktır."

"TÜRKİYE'NİN VİZYONU AÇIK"

Gül, Türk halkının doğuya yöneldiği yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine de bunların yanlış şeyler olduğunu ifade etti.AB ile müzakerelerdeki problemlerle, Türkiye'nin vizyonunun farklı şeyler olduğunu belirten Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin vizyonu gayet açıktır; o da demokratik, serbest piyasa ekonomisine inanan, insan haklarına sonuna kadar saygı gösteren ülke olmaktır. Türkiye bu yönde de kendi iç reformlarını kuvvetli şekilde sürdürmeye devam edecek. Hükümetimiz bunlara sıkı biçimde bağlıdır. Bunları kendi halkımız için yapıyoruz. Türkiye'nin geleceği için yapıyoruz. Türkiye'nin istikameti gayet açıktır. Türkiye'nin istikameti bu vizyonlar çerçevesi içindedir."

Bakan Gül, İsveç Dışişleri Bakanı Bildt'i ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti de dile getirerek, konuk bakanın 1991-1994 yılları arasında ülkesinde başbakanlık yaptığını ve Avrupa'daki birçok sorunla ilgilenerek, krizlerin çözümüne katkı yaptığını kaydetti.

Bildt'in Türkiye ziyaretinin kritik bir döneme rastladığını söyleyen Gül, görüşmelerde AB ve Türkiye arasında yaşanan son durum, müzakere süreci ve önümüzdeki günlerde Avrupa'da yapılacak kritik toplantılarda Türkiye dosyasının nasıl ele alınacağı konularını ele aldıklarını belirtti. Bakan Gül, Bildt'in bazı gazetelerdeki makaleleriyle cesaretini ortaya koyduğunu da ifade etti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Cumhurbaşkanı adayı Anayasa'ya inanmıyor
 Enflasyona kur karar veriyor
 Yolsuzluklar AKP'nin markası oldu
 Merkel-Chirac buluşması
 Kaybeden AB olur
 "AB sözünü tutmalı"
 AB'ye sert Türkiye eleştirisi
 Verhanen'in Türkiye önerileri temel oluşturuyor
 FT: Sorunlar batının ilgisizliğinden kaynaklanıyor
 Prodi: Fransız -Alman projesine katılıyorum
 AKP'li başkana meydan dayağı
 Köşk öncesi bir kamp daha var
 Erdoğan "Yılın Devlet Adamı" seçildi
 Çekilme takvimi teklifi
 İran'la PKK mutabakatı
 Wilson'a Ermeni uyarısı yapıldı
 Rektör ihbarcısı belediyeci oldu
 93 yaşında 'bir ömür' ödülü aldı
 Müsteşar uyarınca sakızını yuttu
 Şimşek'ten Arınç'a "film adamı" tepkisi
 Türkiye ABD'nin İran kıskacında
 İran basını: Yeni dönem başladı
 Avrupa turu
MUHARREM SARIKAYA
Baykal: AB hakkaniyetsiz haklı
CHP lideri Deniz...
YAVUZ DONAT
Çürük elmalar
Bakan Osman Pepe belki 40 kez anlattı...
Utanç davası başladı
İzmir'de 1.5 yaşındaki N.N.B.'ye tecavüz edip işkence yaptıkları...
Eurovision teklifi Doğulu'ya
TRT yetkilileri, Eurovision'da Türkiye'yi temsil etmesi için Kenan...
Okul ve spor alanına 35'er katlı ikiz kuleler
Okul ve spor alanına 35'er katlı ikiz kuleler
Taşyapı'nın Darüşşafaka'nın arazisini aldıktan sonra imar tadilatıyla...
Tecavüz zanlısı linç edilmek istendi
Tecavüz zanlısı linç edilmek istendi
Cinsel tacizden tutuklu zanlı, linçten asker kıyafeti giydirilerek...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu