kapat
   
05 Aralık 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Enflasyona kur karar veriyor
Bu haberi dinle
Enflasyona kur karar veriyor

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'de enflasyonun ne olacağına artık kurun karar vermeye başladığını ifade ederek, ''Türkiye, bir anlamda enflasyon ile cari açık arasında kur kıskacına girmiştir'' dedi.

Baykal, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, iktidarın 4 yıllık ekonomi politikalarını değerlendirdi; eleştirilerde bulundu.AK Parti'nin, çok uygun bir ortamda iş başına geldiğini, ekonomik sıkıntıdan çıkış için önceki hükümet döneminde uygulamaya konulan programı, ''acı ilacı'' devam ettirdiğini söyleyen Baykal, ''Kestaneyi ateşten almak için birileri elini yakmıştı'' diyerek, 4 yıl sonunda gelinen noktanın, halkın hak ettiği, gerçekleştirilmesi mümkün olan ve beklenen noktanın çok gerisinde olduğunu ifade etti.

Baykal,
çiftçi, memur ve emeklinin çok büyük gelir kaybı içine girdiğini, işsizlik ve bölgesel gelişme farklılıklarıyla Türkiye'nin borçlarının arttığını, gelir dağılımının çarpıklaştığını, ekonominin dengesini kaybettiğini savundu. Baykal, esnafın kepenk kapatmaya başladığını, eğitim ve sağlık hizmetlerinin kalitesinin yükseltilemediğini ileri sürdü.

'BORÇ DEVREDİYORSUNUZ'

AK Parti'nin işbaşına geldiği dönemde 220 milyar dolar olan iç ve dış borç toplamının, Ekim ayı sonu itibariyle 375 milyar dolara çıktığını, yıl sonunda da bunun 400 milyar dolara yükselmesinin beklendiğini anlatan Baykal, ''AKP hükümetinin yaptığı bu borcu, gelecek hükümetler ödeyecek, gelecek kuşaklar ödeyecek. Borç devrediyorsunuz'' dedi.
Türkiye'nin borç yükünü artıracak temel yanlışlar yapıldığını, dış ticaret açığının tehlikeli boyutlara ulaştığını söyleyen Baykal, 2002 yılı sonunda 15.5 milyar dolar olan açığın 52 milyar dolara yükseldiğini ifade etti.Baykal, 2002 yılında yüzde 69.9 olan ihracatın ithalatı karşılama oranının, yüzde 60.4'e gerilediğini kaydetti. Baykal, bu oranın yüzde 60'ın altına düşmesinin çok ciddi sorun olacağını söyledi.

'TURİZM KÜME DÜŞTÜ'

Baykal, Hükümetin, turizmi, ''küme düşen bir turizm'' haline dönüştürdüğünü, turist sayısı ve gelirlerinde düşme olduğunu savundu.Deniz Baykal, cari açığın 34 milyar dolara ulaştığını, bunun, Türkiye'nin borçluluk tablosunun kaygı verici bir noktada bulunduğunu gösterdiğini söyledi.

ENFLASYONLA MÜCADELE

Hükümetin, ekonomi politikasının temel hedefinin enflasyonu düşürmek olduğunu belirten Baykal, 4 yıldan beri ilk kez gerçekleşmekte olan enflasyonun, bir önceki yılın üzerinde ortaya çıktığını kaydetti.
Baykal, 2006 yılında enflasyon hedefinin yüzde 5 olarak ilan edildiğini, bu göre ''yatırım yapın, paranızı yatırın, faiz hesabınızı yapın'' denildiğini ifade ederek, ''Eskiden konulan hedefin ötesine inerdi. Şimdi bırakın konulan hedefi, geçen yılın üstünde gerçekleşiyor'' dedi.
Baykal, şunları kaydetti:

''Geldiğimiz noktada, enflasyonla mücadele programımız izlenen politikaya bağlı olmaktan çıktı ve kura bağlı bir hale gelmeye başladı. Türkiye'de enflasyonun ne olacağına artık kur karar veriyor. Para ve maliye politikası değil, yatırım politikası değil, gelirler politikası değil; kur politikası karar veriyor.''

Enflasyonla mücadelede bu noktadan daha ileriye ancak kur düşürülerek gidilebileceğini; kuru düşürmenin de çok ciddi riski bulunduğunu ifade eden Baykal, kuru düşürmenin ithalatı patlatmaya ve cari açığı artırmaya neden olacağını kaydetti. Baykal, ''Türkiye, bir anlamda enflasyon ile cari açık arasında kur kıskacına girmiştir. Kur, bir yandan enflasyonu bir yandan cari açığı etkiler hale gelmiştir. Kur, eğer enflasyonun düşmesine katkı veriyorsa cari açığı artırıyor. Eğer kur cari açığı azaltacak bir etki getiriyorsa, enflasyonu yükseltiyor. Böyle bir açmazın içine girilmiştir'' diye konuştu.Baykal, ''İzlenen politika artık tıkandı, bir açmaza girdi. Bu tablo, Türkiye'de önümüzdeki dönemde kendini çok ciddi şekilde hissettirecektir'' diyerek, ilan ettikleri enflasyon hedefini tutturamayan Maliye ile Merkez Bankası açısından çok ciddi sonuçları olması gerektiğini belirtti.

''Bu 4 yıllık AKP döneminde ekonominin temel sorunları çözülmemiş, ayakları üzerinde duracak, kendi rotasını kendi çizecek bir ekonomi oluşturulamamıştır'' diyen Baykal, ekonominin nasıl olacağına başkalarının karar verir olduğunu öne sürdü.

KAYITDIŞI EKONOMİ

AK Parti döneminde kayıtdışı ekonominin hızla büyüdüğünü anlatan Baykal, ''AKP Hükümeti ile Türkiye'de ekonomide yeni bir kaçakçılık sektörü ortaya çıkmıştır. Bir kaçakçılık ekonomisi var Türkiye ve bu, AKP Hükümeti döneminde hızla gelişmiştir'' dedi.

Akaryakıt, sigara, içki, çay, şeker, cep telefonu sektörlerinde kaçak oranlarını veren Baykal, ekonominin, yeni kaçak sektörlere dayanır hale geldiğini öne sürdü.

YOLSUZLUK

Kayıtdışı ekonominin yanında, bir de aleni yolsuzluk olduğunu ileri süren Baykal, ''Alt düzeyde de var Ali Dibolar olarak... AKP'nin yöneticileri, ilçe ve il başkanları, belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri... Sistematik yolsuzluklar almış gitmiş. En üst yukarı düzeyde de aynı şekilde yolsuzluk çığırından çıkmış halde'' dedi.

SEÇMEN KÜTÜKLERİNİ KONTROL ÇAĞRISI

Baykal, YSK'nın 2007 yılında yapılacak genel seçimler için seçmen kütüklerini 25 Aralık 2006 ile 1 Mart 2007 tarihleri arasında askıya çıkaracağını ifade ederek, vatandaşlardan, seçmen kütüklerini kontrol etmelerini istedi.

Baykal, 2007 yılı seçimlerine giden yolda kritik düğmeye basıldığını belirterek, en temel vatandaşlık ve demokrasi görevinin, oy kullanma hakkının güvence altında bulunduğunu tespit etmek olduğunu söyledi.

Baykal, kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan yasal değişikliğin 1934'de kabul edildiğini hatırlatarak, bu atılımı gerçekleştirenleri andı. Baykal, ancak bu hakkın yaşama geçirilebilmesi için gerekli atılımların yapılamadığı eleştirisinde bulundu.Baykal, grup toplantısında, engellilerin sorunlarına dikkati çekti ve herkesi duyarlı olmaya çağırdı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Cumhurbaşkanı adayı Anayasa'ya inanmıyor
 Yolsuzluklar AKP'nin markası oldu
 Merkel-Chirac buluşması
 Kaybeden AB olur
 Gül: Komisyonun teklifleri kabul edilemez
 "AB sözünü tutmalı"
 AB'ye sert Türkiye eleştirisi
 Verhanen'in Türkiye önerileri temel oluşturuyor
 FT: Sorunlar batının ilgisizliğinden kaynaklanıyor
 Prodi: Fransız -Alman projesine katılıyorum
 AKP'li başkana meydan dayağı
 Köşk öncesi bir kamp daha var
 Erdoğan "Yılın Devlet Adamı" seçildi
 Çekilme takvimi teklifi
 İran'la PKK mutabakatı
 Wilson'a Ermeni uyarısı yapıldı
 Rektör ihbarcısı belediyeci oldu
 93 yaşında 'bir ömür' ödülü aldı
 Müsteşar uyarınca sakızını yuttu
 Şimşek'ten Arınç'a "film adamı" tepkisi
 Türkiye ABD'nin İran kıskacında
 İran basını: Yeni dönem başladı
 Avrupa turu
MUHARREM SARIKAYA
Baykal: AB hakkaniyetsiz haklı
CHP lideri Deniz...
YAVUZ DONAT
Çürük elmalar
Bakan Osman Pepe belki 40 kez anlattı...
Utanç davası başladı
İzmir'de 1.5 yaşındaki N.N.B.'ye tecavüz edip işkence yaptıkları...
Eurovision teklifi Doğulu'ya
TRT yetkilileri, Eurovision'da Türkiye'yi temsil etmesi için Kenan...
Okul ve spor alanına 35'er katlı ikiz kuleler
Okul ve spor alanına 35'er katlı ikiz kuleler
Taşyapı'nın Darüşşafaka'nın arazisini aldıktan sonra imar tadilatıyla...
Tecavüz zanlısı linç edilmek istendi
Tecavüz zanlısı linç edilmek istendi
Cinsel tacizden tutuklu zanlı, linçten asker kıyafeti giydirilerek...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu