kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sporun yerini tutan bir kalpilacı icat edilmedi
Sporun yerini tutan bir kalpilacı icat edilmedi
'Doğal olan her şey faydalıdır' diye düşünmeyin

Sporun yerini tutan bir kalpilacı icat edilmedi

Haftada üç gün 20 dakika yürüyerek kalp krizi riskini yüzde 50, haftada beş gün yüksek derecede egzersiz yaparak yüzde 98 azaltabilirsiniz. Kalbe en yararlı egzersizler futbol, basketbol ve tenis gibi 'koşup durmalı' olanlar. Ama yoga da dahil aerobik, koşma, yürüme ve bisiklet de kalp ilacı kadar etkili.

Columbia Üniversitesi New York Presbyterian Hastanesi Kardiyaloğu Doç. Dr. Özgen Doğan; kalp sağlığıyla ilgili olarak okurların sorularını yanıtladı:

* İyi kolesterolüm n0'ın altında, onun için de tedavi olmam gerekiyor mu?
Yeni tavsiyeler; iyi kolesterolün de tedavi edilmesi gerekliliğini ortaya koyuyor. Eskiden sadece kötü kolesterole bakıyorduk oysa artık iyi kolesterolün en az n0'ın üzerinde olması gerekiyor. Bu oran n0'ın altındaysa mutlaka tedavi gerekiyor. Türklerde genetik olarak iyi kolesterolün düşük olduğu yönünde bir inanış var ama bu mümkün değil. Toplum olarak az egzersiz yapıp, bol sigara tükettiğimiz için iyi kolesterol oranı düşüyor. İyi kolesterolü artırmak için bol bol egzersiz yapmak, deniz ürünleri ağırlıklı beslenme modeli uygulamak ve üzüm yemek gibi bir yaşam tarzının benimsenmesi gerekiyor.

* Alkol kullandığım zaman kalp sağlığım için mutlaka kırmızı şarabı mı tercih etmeliyim?
Alkolün faydası var tabii ama cinsi önemli değil. Hepsi birbirine benziyor. Alkol, kan sulandırıcı özelliğe sahip olduğu için faydalı. Türü önemli değil. Bu konuda kırmızı şarap daha popüler ama hepsi aynı. Ama tabii alkol alırken dikkat etmek lazım; kalbinizi düzeltirken yemek borusu, mide kanseri ve bazı karaciğer problemlerini artırmamak gerekiyor. Günde 3 bardağa kadar alkolün, kalp rahatsızlıkları için faydası var. Dalıyla birlikte ezilen üzümde kanı sulandırıcı bir madde var; hap şeklinde oluyor, her yerde satılıyor. Bu yöntemle kalori de alınmıyor.

* Haftada bir gün halı saha maçı yapıyorum ve 40 yaşın üzerindeyim, sizce kalbim için tehlikeli mi?
Haftada üç gün 20 dakika yürüyerek kalp krizi riskini yüzde 50 azaltıyorsunuz. Haftada beş gün yüksek derecede egzersiz yaparak da kalp krizi riskini yüzde 98 azaltabilirsiniz. Henüz sporun yerini tutabilecek bir kalp ilacı yok. Yogayı da spor içine dahil ediyoruz. Aerobik, koşma, yürüme, bisiklet ve futbol çok yararlı. Bunlar kalp ilacı kadar etkilidir. Egzersizin en iyi biçimi 'durmalı kalkmalı' egzersiz yapmaktır. Futbol, basketbol, tenis gibi 'koşup durmalı' egzersizler, kalp kaslarının güçlenmesini sağlar. En iyi kalp ilacı kadar önemlidir. Ama hiç spor yapmayan, masa başında çalışan ve merdiven bile kullanmayan biri; haftada bir gün maç yaparsa kalbini birden yorabilir. Bunun için egzersiz yapıp, haftada en azından üç gün yürüyüp sonra hafta da bir gün futbol oynamakta da fayda var. Problemleri olan insanlar, çok kilolu olanlar, göğüs ağrısı çekenler ve nefes darlığı olanlar spor yapmadan önce doktora başvurmalı. Ayrıca spora yeni başlayanlar, birinci gün maraton koşmaya kalkmasın. Hafif egzersizler özellikle de yürüyüş idealdir.

HOMOSİSTİN TESTİ
* 'Kalp krizi çok sinsi gelir' diyorsunuz; peki taşıdığım riski en kolay nasıl test edebilirim?
Kalp krizi ve felç, damar sertleşmesinin sonucunda meydana gelir. Damar sertleşmesini durdurup, kriz riskini azaltmanın yolu aslında elinizde. Kolesterolün yanı sıra homosistin testi yaptırabilirsiniz. Homosistin; kalp krizi ve damar sertliğini hızlandıran bir amino asittir. Kolesterol gibi ne kadar yüksek olursa, o kadar kötüdür. Homosistin oranı 20'nin üstündeyse kalp krizi geçirme riskiniz 9 kat artar. İlk olarak kan testi ile homosistin seviyenizi belirleyin. Homosistin bazı ilaçlara bağlı ya da kalıtsal olarak artabilir.

* Kilom var; kolesterolüm o yüzden yüksek olabilir mi?
Kilo ve kolesterol birbirinden değişik kavramlar. Ama şu var; egzersiz yaparsanız iyi kolesterolü yükseltirsiniz ve egzersiz yapan insanların kiloları düşer. Yani, dolaylı bir ilgi var. Çalışmalara baktığınızda en önemli şeyin; hastanın yaşı ve kilosu olduğunu görürsünüz. Kilo ne kadar yüksek olursa, o insanın kalp-damar problemleri de yükseliyor. Doğru beslenerek ve sigarayı bırakarak kolesterol düzeyini düşürebilirsiniz.

ESRA TÜZÜN

DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Anne karnında bile şizofren olunabilir
 Kırmızı biber ağrıyı kesiyor
 Enginar sevmeyen hap yutsun
 Diyabet ilacı kalbe faydalı
 İpliklerle gelen gençlik
 Sorularınız...
 Plajlarda burkini fırtınası
 Çocukların yeni kahramanı Sportacus
 Sporun yerini tutan bir kalpilacı icat edilmedi
 Cinsel güce çilek dopingi
 Hazımsızlık hastalık habercisi olabilir
 Kireçlenmeyi egzersizle önleyin
 Tüm gün bilgisayar başında çalışmayın
 Sigarayı bırak KOAH'ı önle
 Sonbaharda dökülüyor kışın yeniden çıkıyor
Prof.Dr. Tevfik Özlü
Eski filmleri saklamak şart mı?
* Bende bronşektazi...
Cem Boyner sergi için mekan yeniledi
Cem Boyner sergi için mekan yeniledi
Ünlü işadamı Cem Boyner, 'Adana Altın Koza 13 Kare Uluslararası Sanat...
Müzayedeciler Süleyman Kosif'i kara listeye aldı
Müzayedeciler Süleyman Kosif'i kara listeye aldı
TOÇEV müzayedesinde Süleyman Kosif, bazı tablolar için bayrak...
Ahmet Hakan ile Zeynep Tunuslu evleniyor mu?
Ahmet Hakan ile Zeynep Tunuslu evleniyor mu?
Ünlü köşe yazarı Ahmet Hakan ile modacı Zeynep Tunuslu'nun evlilik...
Kutoğlu'nun davetlisi
Kutoğlu'nun davetlisi
Dünya jet sosyetesinin önde gelen isimleri arasında yer alan ve...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.