kapat
   
04 Aralık 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
CEMİYET: SATILMASI İYİ OLDU... Darüşşafaka Cemiyeti Genel Sekreteri Hikmet Bozanoğlu, eski başkan Hikmet Bozanın araziyi satmakla iyi yaptığını savundu. Bozanoğlu, Değerlendirilemeyen bir alanın elde tutulması doğru değil. İtirazların en büyük nedeni değerinin artmış olması diye konuştu.
Bu haberi dinle
Darüşşafaka'ya 'hayır' Taşyapı'ya 40 katlı otel
Her taşın altından Turanlı çıkıyor
Burj El Arab'ın benzeri olacak

Yetim hakkı Taşyapı'ya

Belediye, Darüşşafaka'nın malı iken araziye yıllarca imar izni vermedi. Aynı yer Taşyapı'ya satılınca 40 katlı 5 yıldızlı otel izni hemen çıktı.

7 milyon dolara aldı
Yetimleri okutan Darüşşafaka Cemiyeti, bir hayırseverin 40 yıl önce kendilerine bağışladığı Koşuyolu'ndaki 11 dönümlük araziyi, hastane iznini belediyeden bir türlü alamayınca Emrullah Turanlı'nın Taşyapı şirketine geçen yıl 7 milyon dolara sattı.

İptal davası açıldı
Taşyapı devreye girince belediye hemen imar tadilatı yaptı. Bodrum hariç 3 emsal inşaat izni verilen araziye 40 katlı otel ve ticaret alanı inşa edilecek. Bölgedeki Gönüllüler Derneği, imar izninin iptali için idare mahkemesine başvurdu.


Darüşşafaka'ya 'hayır' Taşyapı'ya 40 katlı otel

Belediye, İstanbul'daki en gözde yerinde hastane yaptırmak isteyen Darüşşafaka Cemiyeti'nin planını geri çevirdi. Arazi Taşyapı'ya geçince imar değişikliği yapılarak otel ve ticaret alanı izni verildi.

Koşuyolu'nda bulunan araziyi hayırsever Saffet Lütfi Tozan, 40 yıl önce Darüşşafaka Cemiyeti'ne 'şart koymadan' bağışladı. İlçe belediyesinin 1/1000 ölçekli planlarında, isale hattı ve yeşil alan düzenlemeleri çıktıktan sonra kullanılabilir alan 11 dönüm olarak işlendi. 143 yıldır hayırseverlerin bağışları ile ayakta duran ve yılda 750 yetim okutan Darüşşafaka Cemiyeti yöneticileri, İslam Kalkınma Bankası'yla birlikte araziye hastane yapmak için projeler hazırlayıp, plan tadilatı istedi. Ancak, tüm girişimlere "hayır" denilerek değişikliğe izin verilmedi. Cemiyet çareyi gazetelere ilan vererek, araziyi satmakta buldu.

DEĞERİ
70 MİLYON $
Cemiyet'te uzun yıllardır başkanlık yapan Çetin Berkmen'in yönetim kurulu gündemine getirdiği satış her seferinde büyük tartışmalara neden oldu ve hep reddedildi. Ancak Berkmen, yönetim değişikliğinin hemen ardından "paraya ihtiyacımız var, sıkıştık" diyerek 3 parça tapudan oluşan araziyi, açık arttırmayla 19 Nisan 2005'te 7 milyon dolara Taşyapı'nın sahibi Emrullah Turanlı'ya sattı. Yıllardır TIR parkı olarak kullanılan araziyi alan şirket, hiç vakit geçirmeden Büyükşehir Belediyesi'ne müracaat ederek plan değişikliği istedi. İmar Komisyonu araziye "3 emsal ve serbest yükseklikle otel ve turizm tesis alanı" yapılmasını uygun buldu. Ayrıca rapora "bodrum katları emsale dahil değildir" denerek inşaat alanı daha da artırıldı. İmar Müdürlüğü ve Planlama Müdürlüğü'nün "olumsuz görüş bildirmesine" karşı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi emsali 3'e çıkartıp, imar planında araziyi konut alanından çıkartarak otel ve ticaret alanı olarak belirledi. 18 dönüm arazinin tamamı imara açıldı ve 7 milyon dolara satılan arazinin değeri 70 milyon dolara çıktı.

İPTAL BAŞVURUSU
Validebağ Gönüllüler Derneği, yetki gaspı yapıldığı iddiasıyla Bölge İdare Mahkemesi'ne yürütmenin durdurulması istemiyle 19 Ekim 2006 tarihinde dava açtı. Mimarlar Odası, Şehir Plancılar Odası da bu davaya müdahil oldular. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi'ne de planların iptali için başvurdular. İtirazlardan henüz bir sonuç çıkmazken araziye Kadıköy'ün en yüksek yapısı olacak olan 40 katlı Burj El Arab Oteli'nin benzer inşaa edilecek. Darüşşafaka'nın zarar görmemesi için okuldan mezun olan ve cemiyette görev alan bir çok isim satışla ilgili konuşmak istemiyor.

YETİM HAKKI NEREDE
Darüşşafakalılar Derneği Başkanı Orhan Yalçın Gültekin, bahse konu arsanın cemiyete yapılan en büyük bağış olduğunu söyledi. 1908 yılından kurulan ve yaklaşık 100 yıldır faaliyette olan derneğin başkanı Gültekin şöyle konuştu: "Açılan davalara müdahil olacağız. Cemiyetin kaynaklarının en iyi şekilde değerlendirilmesi lazım. Belediyenin hayır kurumuna destek olmasını beklerdik. Planların iptali için var gücümüzle çalışacağız. Yüce yargı yılda 750 yetimin okutulduğu kurumumuzun mağduriyetini gözönünde bulunduracaktır."

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 61'imde 21'lik kardeşim oldu
 'Türkiye unutulmaz bir deneyim oldu'
 Roket kurbanı kardeşler gözyaşlarıyla uğurlandı
 Bebek cinayetine yasal hoşgörü
 "Sorumlu olanlara dava açacağım"
 Özürlüler yaşama sevinciyle aramızda
 PKK'da örgüt içi infaz
 Asker taşıyan minibüs, TIR'a çarptı: 2 er şehit
 Adli Tıp tayin kriziyle çalkalanıyor
 Kürtçe dilekçeye ret
ERGUN BABAHAN
Satılık bedenler ve ruhlar ülkesi
"Aile, Türk toplumunun...
MEHMET BARLAS
Tony Blair'in ve Turgut Özal'ın doğru...
UMUR TALU
Oyna-mayın!
Önceki gündü.
Bir patlama oldu.
ERDAL ŞAFAK
25 yıl sonra
Fransa ve Almanya 8...
"Avrupa'nın sağlıklı adamı"
Kritik AB liderler zirvesine yaklaştıkça, dünya basınının gündemi...
Şahin Rumsfeld pes etti: Çekilelim
Kongre seçiminde partisi ağır darbe alınca istifa eden ABD Savunma...
Kadıköy töresi: 2-1
Kadıköy töresi: 2-1
Hafta içi şike iddiaları ve Celta Vigo yenilgisiyle bunalan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu