kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Ben olsam Cihan Oskay'ı döverdim'
Şike yok, teşvik var
'Her şey apaçık meydanda bir daha kanıtlatmayın'
'Maç satmak, eş satmakla aynı şey'
'Teşvik primi vardır ama belgesi de cezası da yok'
'Ben olsam Cihan Oskay'ı döverdim'

'Ben olsam Cihan Oskay'ı döverdim'

Trabzonspor eski başkanı Mehmet Ali Yılmaz:.

-Sizce neler oldu ve bundan sonra ne olacak?
- Esasta şike ve teşvik hep tartışılır durur. Çünkü insan unsurunun olduğu her işte, mutlaka arıza vardır. Bu işte ilgililerin, kulüp yöneticilerinin, antrenörlerin, teknik direktörlerin, oyuncuların ahlaki yapısı önemlidir. Bunu da o ilgililer daha dikkatli sistemler getirerek, hissettiği zaman ya da şüphelendiği zaman kararını verecek.

- Siz 'Türkiye'de şike vardır' tarafına mı yakınsınız?
- Yani olmaz, diye bir şey yok. Çünkü olabilir. Şikenin ille para ile olması da gerekmez. Hatır da olabilir, para da. Ama bu olayda anılan paralar komik rakamlar, yani onlarla şike yapmak olacak şey değil. Cabbar oyuncular onu kabul etmez yani.

-
Buradan baktığımızda manzara kim ile kim arasında cereyan ediyor?
- Seçenlerle seçilenler arasındakileri kastediyorum. Onlar bu sistemi, bu şemsiyeyi, yağmur geçirmeyecek halde tutması gerekenler.

- Top federasyonda mı?
- E tabii. En tepesi odur. Kulüpler ona bağlıdır. Dolayısıyla onun denetimi, onun kurduğu düzen ve sistem kimseye göz açtırmamalı.

- Peki bu olay özelinde konuşma bantlarını seyrederken siz neler hissettiniz? Oktay Derelioğlu'yla olan mesela, tamam tuzak ama nasıl bir tuzak?
- Tabii böyle bir adamın, dört sene beş sene sonra ortaya çıkıp da, 'Ya Oktay, hatırlıyor musun? Seninle uzun zamandır görüşemedik, ama hep düşünüyorum işte o gün hani gelmiştin ya kampa' filan gibi böylesi tuzak girişleri, ahlaki bir tutum değil. Kaldı ki maçta da olmamış. FB başkanının özellikle böyle bir adama "Sen git, bunu ver," demiş olması, hiç akıl alır gibi değil. Yani hadi Samsun biraz daha akla yakın ama, "Galatasaray'la bir gol eksik yesin," demenin bir mantığı yok.

- Federasyon başkanından ne beklersiniz?
- Ben federasyon başkanı olsaydım olayı hemen durdurur, soruşturmayı şiddetle ve hiddetle, süratle bitirirdim. Tespit ettiklerimi teşhir eder ve uygulardım verilmesi gereken cezayı. İtalya'da oldu bu biliyorsunuz. Dünyanın her ülkesinde de belki oluyor da bazıları bilinmiyordur. Bakanlık yaparken 10 yıllık başkanlık sürecinden geldiğim için, bu kanunu o gün çıkarmaya karar verdim ve uyguladım. Daha sonra gelen arkadaşlar onu yumuşattı, değiştirdi... Ve şimdi spordan sorumlu bakanlık bunu uygulayamaz durumda. Mahkeme açabilir, ama kongreye çağırabilir mi, FIFA döver mi, UEFA kovar mı endişesinden, bir şeylerin arkasına sığınarak gelişen bir sistemde her şey olabilir.

- Derbi maçının atmosferi hakkındaki tahminleriniz neler?
- Zaten Fenerbahçe'nin stadında oynanıyor maç. Özhan Canaydın'ın da gelmesi gerekir. Çünkü Canaydım, aynı zamanda olmaması gerekirken Kulüpler Birliği'nin başkanıdır.

- "Olmaması gerekirken," derken ne kastediyorsunuz?
- Kulüpler Birliği'nin kurulma amacı İstanbul dükalığına karşı, Anadolu kulüpleri hak ve hukuklarını hem federasyon nezdinde, hem de büyük kulüplerin nezdinde birlikte hareket ederek, koruma isteğinden kaynaklanmıştır. Ancak daha sonra hepsi içine girmiştir, o zaman futbol federasyonu varken böyle bir Kulüpler Birliği'ne ihtiyaç kalmamıştır. Futbol Federasyonu vardır. Kulüpler irliği olarak yapabileceği de hiçbir şey yoktur. Dolayısıyla varlığı abesleşmiştir.

- Sizce bu bir komplo mu?
- Komplo olduğu çok açık. Bu adam Aziz Yıldırm'la böyle sıkı bir münasebet içerisinde ise -ki değil, çünkü böyle bir ilişkiye gireceğiniz insana çok güvenmeniz gerekir- son beş yılda Yıldırım'la olan münasebetine de bakmak lazım... O yakın dostlukları, ahbaplıkları devam ediyormuymuş? Etmiyormuş. Etmediğine göre, adam demek ki biraz atıyor. Atma zamanını böyle seçti. Bunda komplo da var denebilir.

- Neden peki?
- "Niçin komplo var?" dediğin zaman cevabını zor buluyoruz. Aziz Yıldırım'ın sanıyorum bu Kulüpler Birliği'ne olan uyumsuzluğu, oraya baştan sona katılmaması, federasyonun yaptığı toplantılara katılmaması, tepki koymuş olması, kaç yıldır futbol camiasında Aziz Yıldırım için bir antipati teşkil etmiştir. Yani Futbol Federasyonu ile arası iyi değil. Onların davetlerine icabet etmiyor. Kulüpler Birliği'nin aynı organizasyonlarının içinde de değil. Kendini bir taraf almış, "Biz bir tarafız," der gibi bir antipati çekmiş üzerine. Bundan dolayı da böyle bir komplo olmuş olabilir. Kaldı ki araştırma sonucunu bilmiyoruz daha, yapılanlar söylenenler doğru da olabilir. Her ihtimal geçerli şu aşamada.

- Futbolcular nasıl bir ruh taşıyacaklar maçta?
- Bu durum psikolojik olarak motivasyonu etkilemez. Çünkü geçmişte olan bir şeydir. Kulüp psikologları ve hocalar onu aşar.

- Cihan Oskay'la ilgili hissiyatınız nedir?
- Yani ben olsam, bu adamı bir güzel döverdim. Sen madem vicdan azabı çekmişsin, niye bu kadar zaman bekledin de şimdi anlatıyorsun? Şöyle karşıma alıp, "Bu kadar zaman niye bekledin?" diye keyfini çıkara çıkara döverdim.
DİĞER RÖPORTAJ HABERLERİ
 Hepimiz bir gün engelli olabiliriz!
 Kasparov (2): 'Kramnik Meksika'da oynamayacak!'
 'Kenar mahalle çocuğuyuz netice,
o kadar peçete...
 Aşk kırgını
 'Memnun olmadığım yerde çalışmam'
 'Türk toplumuna kapıdan girememişim bacadan girip, anlamak...
 'Bütün müzisyenler biraz medyumdur'
 'Her kadın çıplak poz vermeyi sever'
 '24 saat çalışmak aptalların işi'
 'Böyle bedel ödenir mi?'
 'Erkekler hafif kadınlar için fırsat kollar'
 'İyi kızlar duygusal ve güvensizdirler'
 Ciddi iş yapanlar hayata gülerek bakar
 'Kadın hayranım daha çok'
 'Gizli evlenince babam evde kıyamet kopardı'
 'Fener başarısızlığını örtmek için saldırıyor'
 Türk medyasının tek ihtiyacı bizdeki cesaret!
 Ağalardan jet sosyeteye
 'Karımın heykelini kaldırtmayabilirdim'
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
  » Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
Papa bayıldı
Papa bayıldı
Papa, Patrikhane'de balkabağı çorbasıyla başlayan yemeklere tam...
Hayalleri ucuza satıyorlar
Hayalleri ucuza satıyorlar
Ünlü işadamlarının bir araya gelerek kurduğu internet sitesi...
Zeytinyağını üretiyor ama tüketmiyoruz
Türkiye, zeytinyağı üretiminde dünyada beşinci. Ama her şeyde olduğu...
Kızımın en sevdiği otomobil: Alfa Romeo Brera
Brera'nın tasarımını çocuklar bile çok beğeniyor. Çünkü bugüne dek denediğim...
Bu gemi özür kabul etmiyor
Klasik yelken donanımlı Lord Nelson gemisinin tüm mürettebatını engelliler...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.