kapat
   
03 Aralık 2006 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu haberi dinle
Hesap kesim tarihi
Derbide ilk heyecanlar
Mehmet Yozgatlı yok sağ kanat Appiah'ın
Hasan Şaş'ın durumu maç saatinde belli olacak

Bu sadece bir oyun

Fenerbahçe ve Galatasaray bugün dünyanın en büyük derbisine çıkıyor. Ama unutmayın ki, futbol bir eğlence....

Yedi saatlik derbi keyfi saat 14.00'te Abdi İpekçi'de basketbolla başlayacak. Ezeli rekabet 19.00'da Şükrü Saracoğlu'nda futbolda sürecek. Kanarya'nın kozu Alex ve bu maça özel hazırlanan Kezman. Cimbom'un kozu ilk F.Bahçe derbisine çıkacak Arda ile gizli forveti İliç.

Hesap kesim tarihi

F.Bahçe-G.Saray derbisi bugün. Kanarya, rakibini devirip farkı açmak ve Beşiktaş ile Denizli beraberlikleriyle üzdüğü taraftarıyla barışmak istiyor G.Saray'ın ise zafere daha çok ihtiyacı var. Cimbom, 7 yıldır 'cehennem' olan Kadıköy'ü cennete çevirmek amacında. 3 puan Gerets'i de rahatlatacak.

Gürcan Bilgiç

Sonucu F.Bahçe'nin orta sahası belirler

Fenerbahçe'yi bu derbide öne çıkartan, maçı kendi sahasında oynaması veya rakibine göre daha flaş isimleri kadrosuna katması değil. Futbolcuların daha Celta maçını oynamadan, bu karşılaşmayı düşünmeye başlayıp, kendilerini derbiye yoğunlaştırmaları. Düşünsenize, Kezman bile daha maçın teri kurumamışken, Deniz Derinsu'ya "Üçüncü kupa için oynayacağız" diyor, Galatasaray maçını hedef koyuyor. Denizlispor ve Beşiktaş karşılaşmalarında kendilerinden bekleneni göstermediklerinin farkındalar. Geçen yılların iki hesap maçında yaratılan hayal kırıklığı, elbette Samandıra'nın steril ortamına bir türlü yansıtıldı. Tecrübeli oyuncuların, yeni transferlere derbi kültürünü öğretmeleri ve bu maçın önemini anlatmaları da beklenmedik bir gelişme değil. Kısacası futbolcuların maçı yaşamaları, o ana hazırlanmaları her türlü primden veya taktikten daha önemli. Elbette maçın teknik tartısı içinde, iki takım da bünyelerinde barındırdıkları üstünlüklerini ortaya koymaya çalışacaklar. Galatasaray'ın temposuna karşılık, Fenerbahçe'nin 'iş bitirici' oyuncuları var.

DİKKAT 'ARTİSTLER' ARTACAK
Bugüne kadar görüldü ki, Galatasaray defans yapması gereken maçlarda başarı sağlayamadı. Çünkü bu tarzda bir takım değil ve oyuncu yapısı da bunu uygun değil. Saracoğlu'nun atmosferi de Fenerbahçe'yi agresif yapacaktır ve tempolu oynamaya zorlayacaktır. Tecrübeli oyuncular bu ortamda takımlarını iyi yönetir ve arkadaşlarına destek olurlarsa, takımları adına en iyisini üretmeyi başarırlar. Kanatları etkili kullanmaya başlayan Fenerbahçe'nin, hücumda çoğalmaması halinde Song-Tomas ikilisine karşı gol şansı çok değil. Ancak orta sahadan yaklaşanların (Appiah-Aurelio-Tuncay) bu baraja takılmayacaklarını hesaplamak gerekir. Ve elbette duran toplar bu maçın anahtarı olacak. Ayhan, İnamoto gibi çok dengesiz iki ön liberonun, bu fırsatı Fenerbahçe'ye birçok kez vermesi ihtimal dahilinde. Defans-ofans kalitesinde birbirlerine yakın olmalarına rağmen, Fenerbahçe orta sahası maçın kaderini değiştirecek potansiyele sahip. Daha yaratıcı, daha fırsatçı, daha çok koşan ve daha çok mücadele eden oyuncuları var. Dolayısı ile maçın düğümünü de onlar çözecekler. Selçuk Dereli'nin bu maçtaki en
büyük handikapı ikili mücadeleler olacak. 'Artist' oyuncu miktarı sahada epeyce yüksek.

Levent Tüzemen

Beraberlik iki teknik direktörü de kurtarır

Derbinin baskısını en çok Gerets ve Zico yaşayacak. 6 aydır yeterlilikleri tartışılan, kaybettiklerinde gönderilen, kazandıklarında ise tekrar göreve getirilen iki hocaya "Maç 0-0 bitsin mi?" diye sorsalar ikisi de "Hay hay" diye cevap verirler. Beraberlik Gerets'i de Zico'yu da kurtarır. Kaybedenin hocası topun ağzına gelir. Gerets'in derbi öncesi, "F.Bahçe maçı G.Saray'daki geleceğimi belirleyecek. Kovulmaktan korkmuyorum" sözleri, bıçak sırtında yürüdüğünün belgesi. Bu yüzden Gerets derbiyi dakika dakika dikkatli yaşamalı. Zico kaybettiğinde mazeret olarak "G.Saray'ı yeterince tanımıyorum" diyebilir. Geçen sezon rakibiyle 4 maç yapan ve bir kez kazanan Gerets ise aynı mazerete sığınamaz. G.Saray'ın istikrarsız görüntüsünün nedeni sistem değil. Çift ön liberolu oyun anlayışı, doğru gibi görünse de Türkiye için lüks. Geçen sezon G.Saray şampiyon olurken 4-1-5 oynuyordu. Futbolda üçüncü bölge olarak adlandırılan hücum hattında çok başarılıydı. Çünkü Hakan, Hasan Kabze, Necati, Ümit Karan formdaydı ve gol atıyorlardı. Şimdi G.Saray üçüncü bölgede yeterli varyasyonlar üretememenin sıkıntısını yaşıyor. G.Saray'ın 4-2-3-1 düzeninde İnamato ve Ayhan iyi parselasyon yapıp kendi defanslarından dönen ribauntları mutlaka almalı. Appiah, Tuncay, Yozgatlı ve Aurelio bu topları dışarıdan gole dönüştürebilecek şut becerisine sahip. Arda ve Hasan Şaş, hücumda çoğalma adına içeri girip Karan'a destek olmalı. Bu iki oyuncu topsuz oyuna katılmadıkları gibi topla oynamayı çok sevdiklerinden hücum çoğalmasını yapamıyorlar. Çağdaş futbolda artık rakip kaleye yapılan hücumların sonuçlanma süresi çok önemli. Arda ve Hasan topla fazla oynadıklarında rakip savunma bölgesine yerleşiyor. İliç 'radar' görevini üstlenmeli. Özellikle orta alanda boşa çıkıp takımı rahatlatacak pasları istemeli. İnamato çakılı kalabilir. Agresif olduğunda verimi düşen Ayhan, öncelikle sakin olmalı, gerektiğinde ileri gidip hücuma destek olmalı. G.Saray yenilmemek
için 3 şeyi iyi yapmalı. 1- Uzun mesafade oynamamalı ve alanları daraltmalı. Çünkü 70 metrede oynadığında bloklar kopuyor, oyunu öne itemiyor. 2- F.Bahçe'nin zayıf karnı savunması. Lugano ve Edu tek bacaklı oyuncular. Hamle ve hamle zamanlamaları zayıf. Karan ve İliç bu ikiliye baskı yapıp hataya zorlamalı. 3- Tomas ve Song sadece Kezman'a kilitlenmemeli. Özellikle Alex'in kendi sırtlarına yapacağı dik koşulara dikkat etmeli. Alex kenarlara geldiğinde çok iyi dip koşu yapıyor. G.Saray skor olarak geri düştüğünde maçı çeviremez. Gerets, takımı yenik duruma düştüğünde gemileri yakan değişiklikler yapmamalı.

KARŞI KARŞIYA

Alex De Souza
HEM GOL HEM ASİST KRALI
Bu sezon attığı 10 gol ve yaptığı 9 asist ile her iki sıralamada da lider durumda bulunan Alex, ligdeki son 3 haftada skora katkıda bulunamadı. Brezilyalı yıldız, geçen sezon Kadıköy'de G.Saray'a hem ligde hem de Türkiye Kupası'nda gol atmıştı.

Sasa İliç

G.SARAY'IN EN SKORERİ
İliç, bu sezon G.Saray'ın ligde en golcü ismi oldu. Oynadığı 14 maçta 8 gol atan İliç, 2 golün de pasını verdi. Ancak İliç'in deplasmanda gol attığı 3 maçta da G.Saray galip gelemedi. Sırp oyuncu, geçen sezon F.Bahçe ile oynanan 4 maçta da gol atamadı.

TUNCAY ŞANLI
F.Bahçe'deki 5. sezonunu yaşayan Tuncay, uzun süredir gol yollarında etkili olamıyor. İlk 5 haftada 3 gol atıp 1 asist yapan milli oyuncu, son 10 haftanın hepsinde ilk 11'de oynamasına rağmen ligde gol atamadı ve asist yapamadı. Ancak UEFA'da geçen hafta Palermo'ya bir gol attı.

ARDA TURAN
19 yaşındaki Arda, bu sezon G.Saray'ın en başarılı isimlerinden biri. Bu sezon bütün maçlarda forma giyen Arda, 3 gol atıp 6 asist yaptı. İlk lig maçında yedek kaldıktan sonra tüm maçlarda ilk 11'de forma giyerek Gerets'in vazgeçemediği oyuncu oldu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SPOR HABERLERİ
 Futbol fukaraları: 0-0
 Son maçı mı?
 F.Bahçe'ye zarar veremezler
 Nic haklıymış
 Son 6 haftada 1 galibiyet
 İpi çekildi
 Cankurtaran Reese
 Kayseri kalecisinin ayağından güldü
 Sivas: 2 A.Gücü: 1
 Konya: 2 Ç.Rize: 0
 Telekom Beykoz'u ezdi
 Efes 2. kazadan kılpayı kurtuldu
 Beşiktaş evinde Cimbom'u yıktı
 Hentbolda Çekler'i devirdik
 V.Manisa-Gaziantep
 Sakarya-Gençlerbirliği
 Antalyaspor-K.Erciyes
 Günün programı
 Günün içinden
 Derbi notları
ÖMER ÜRÜNDÜL
Futbolsuz maç
Dün gece 19 Mayıs Stadı'nda elverişli hava...
KAZIM KANAT
Nobre'yi kurtarmak
Tamam, itirazımız yok. Çağdaş...
AB'ye kamusal alan ihracı
AB'ye kamusal alan ihracı
Brüksel'de belediye meclisine seçilen türbanlı iki Türk'ten biri...
Sıfırcı rektörler
Sıfırcı rektörler
19 üniversite rektörünün uluslararası endekslere giren bilimsel...
Bu yılki rakipler zorlu
Bu yılki rakipler zorlu
İnternet dergisi Askmen, 2007'nin en çekici kadınını seçebilmek için...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu