kapat
   
03 Aralık 2006 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu haberi dinle
"Ağır çekim tren kazası"

Türkiye-AB ilişkilerindeki olumsuz gelişmeler, sadece yurt içinde değil, yurt dışında da kaygı ve karamsarlık yarattı. Newsweek dergisi, "Bu bir ağır çekim tren kazası ve Ankara'nın AB hedefinin çok yakında yapacağı kaza, herkes için bir felakettir" yorumunu yaptı.

Etkili Newsweek dergisi, son sayısında Türkiye-AB ilişkilerindeki son gelişmeleri Owen Matthews imzalı uzun bir haberde değerlendirdi. Papa 16'ncı Benedikt'in Sultanahmet Camii'ndeki duasına dikkat çekerek, "Dua, jeopolitik bir strateji haline geldiğinde, bir sorun var. En yakın sorun: Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin çok yakın çöküşü" ifadesini kullandı.

Avrupa'nın
ön yargıların üstesinden gelerek kendisini bir coğrafyadan çok bir ideolojik tanımlama şansını kaybettiğini savunan dergi, "Bu, çok büyük bir trajedi, bir potansiyel felakettir" diye yazdı. Avrupa içerisindeki Türkiye'nin Müslüman dünyası için bir model olması fırsatının kaçırıldığını belirten dergi, Türkiye'nin her şey rağmen çalışmaya devam edeceğini söylediğine, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün da "B planı yok" dediğine dikkat çektikten sonra "Ancak gerçek budur ki Türkiye'nin artık tamamen farklı bir jeopolitik yoluna girmesi riski var" uyarını yaptı.

Newsweek, Papa'nın Türkiye ziyaretinin ülkedeki laik Türkler ile İslam arasındaki gerilimi ortaya koyduğunu belirtirken Türkiye'de son kamuoyu yoklamalarının kendilerini her şeyden önce Türk olarak tanımlayanların oranının yüzde 19'a gerilediğine dikkat çekti.

AKP hükümetinin laikler için oluşturduğu kaygı üzerinde de duran dergi, Türkiye'de AB'ye destek azalırken Türk aşırı milliyetçiliğinin yükseldiğini yazdı. Kürtler ve Kıbrıs ile ilgili olarak meydana gelebilecek gelişmelere dikkat çeken Newsweek, Türk generallerinin "göreli sessizlik" içerisinde geçen yıllardan sonra "giderek seslerini yükseltmelerini en tehlikelisi" olarak nitelendirdi.

KUTSAL OLMAYAN İTTİFAK

Aşırı milliyetçiler ile ordudaki "AB karşıtları" arasında "kutsal olmayan bir ittifakın kanıtları"nın göründüğünü öne süren dergi, "Sahne, gelecek Mayıs ayında AK Partisi'nin kontrolündeki Parlamento, Türkiye'nin yeni cumhurbaşkanını seçtiğinde askerler ile Erdoğan arasındaki bir kavga için hazırdır" yorumunu yaptı.

Dergi, her şeye rağmen belki işlerin göründüğü gibi iç karartıcı olmadığını, Türkiye'nin AB hedefinin çöküşünün ülkenin "etnik, dini ve siyasi bölünmeleri"ni derinleştirmesine karşın 1977 yılındaki "askeri müdahale"nin tekrarlanmayabileceğini ve Türkiye'nin Batılı olmayı sürdüreceği görüşünü de dile getirdi.

AVRUPA'DA CİDDİ YANKILAR OLACAK


Sonuç ne olursa olsun bu gelişmelerin Avrupa'da ciddi yankılarının olacağını, Avrupa'daki dışlanmış öfkeli Müslüman azınlıklarının Batı kültürü ile uzlaşmaya cesaretlendirilmeyeceğini savunan dergi, Ortadoğu'da ise Türkiye'nin "model rolü"nün zedeleneceğini öne sürdü. Dergi "Washington'daki birçok stratejist -ve sadece neo muhafazakarlar değil-, AB ile Türkiye arasındaki çatlağın Müslüman dünyasında Batı değerleri için büyük bir jeopolitik yenilgi biçiminde yansımasından korkuyorlar" uyarısını yaptı.

Newsweek, haberini noktalarken Türkiye ile AB arasında bir çok ortak yönünün bulunduğuna, Avrupalıların şimdiden "özel bir ortaklık"tan söz ettiklerine dikkat çekerek "Türkiye, böyle bir şeyi hiçbir zaman kabul etmeyeceğini söyledi ancak bir uzlaşı bulunacağını umalım. Zamanımızın en büyük uygarlık projelerinden birini batıran vizyonsuzluktan dolay herkes daha yoksuldur" sözlerini kullandı.(ANKA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Babacan: Türkiye AB'deki 6'ıncı büyük ekonomi olacak
 AB'ye kamusal alan ihracı
 Sıfırcı rektörler
 Büyükanıt, Kurtuluş Savaşı gazisi kovanı hediye etti
 Denizciler Ata'nın huzurunda
 Şırnak'ta iki çocuk roket mermisi kurbanı
 Okullarda bali ve benzeri yapıştırıcılar yasaklanıyor
 Nefret figürü hoşgörü modeli haline geldi
 Sezer'in affettiği PKK'lı uslanmadı
 Prof. Yayla hakkında yeni iddia
 PKK'ya ait cephanelik
 8 kişiden birinin silahı var
 300 öğrenciyi kurtardılar
YILMAZ ÖZDİL
En büyük sorun emekliler ölmüyor! Ölseler sorun...
ERGUN BABAHAN
"Dünyanın en zengin kadını"nın gücü
Anglo-Sakson basını...
MEHMET BARLAS
Papa kalbinin yanında aklını da İstanbul'da bıraktı...
UMUR TALU
Rumuz Şehrazat!
Şeker hastasıyım. Çok yaşlıyım.
FATİH ALTAYLI
Neden 7-0!
"Fenerbahçe-Galatasaray maçı kaç...
ERDAL ŞAFAK
Asosyal devlet
Kabine'nin en nüktedan...
Dindar Bush'a laiklik davası
ABD Başkanı’na darbe... Yüksek Mahkeme, ‘dini kurumlara maddi yardım...
Frau Merkel limanlara 18 ay şartı istiyor
Türkiye'ye karşı açıklanan tavsiye kararı AB liderleri arasında halen...
Futbol fukaraları: 0-0
Futbol fukaraları: 0-0
Ankaraspor-Beşiktaş karşılaşması izleyenleri uyuttu. İlk pozisyonu;...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu