kapat
   
02 Aralık 2006 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu haberi dinle
Askeri Şûra'nın gizli kodları


Org. Büyükanıt'ın Genelkurmay Başkanı olarak ilk kez katıldığı Yüksek Askeri Şûra'da son 4 yılın en yüksek ihracı yapıldı. Ancak askerin tüm irtica uyarılarına rağmen ihraçların sadece 2'sinin irtica gerekçeli olması Erdoğan'a jest şeklinde yorumlandı.

Kış Şurası olarak adlandırılan Yüksek Askeri Şura toplantısı 37 ihraç ile son dönemlerin en yüksek sayıda silahlı kuvvetler personelinin ordudan atılmasına sahne oldu. Amerikan Newsweek dergisinde çıkan Türkiye'de darbe ihtimalinin yüzde 50 olduğu yönünde büyük tepki çeken yazı, hükümet ile askeri karşı karşıya getiren "irtica vardır, yoktur" tartışmalarının ardından Şura'nın açıklamaları ve kararları çok daha büyük önem kazandı. Diğer açıklamalardan farklı olarak bu kez, irticadan kaç kişinin atıldığına özellikle vurgu yapıldı ve bu rakam da 2'de kaldı. Peki, "ordudan irticadan rekor sayıda adam atılacak" haberleri ve sonuçta askerlerin hassasiyetleri ile ters düştü gibi görünen bu rakamlardaki orantısızlık ve açıklama ne anlama geliyor? Bu yüzden, Şura'da yaşananların ve bundan sonra olacakların net bir resimde görülmesi adına toplantının kodlarının anlaşılması büyük önem taşıyor. İşte o şifreler:

İRTİCA
AYRIMI

* RAHATSIZLIK VARDI: Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın 2 Ekim'de Harp Akademileri'nde sorularla desteklediği ve sert şekilde seslendirdiği 'irtica vardır' ifadesinin sonrasında çıkan 'irtica var mı, yok mu?' tartışması ertesi Başbakan Erdoğan, Amerika dönüşü uçakta bu sorunun çözümü için askerlerle hükümet arasında bir diyalog olacağı izlenimini vermişti. O tarihten bu yana hükümetten bu yönde bir adım atılmaması askeri kanatta beklenti kaynaklı bir rahatsızlık yaratmıştı.

* İKİ ÖNEMLİ SONUÇ: Bu Şura'da 2'si irticadan 37 personel atıldı. Bu durum bizi iki sonuca götürüyor. Birincisi ya 550 bin kişilik TSK'da irtica tehlikesi tamamen yok edilme noktasına geldi. Başbakan, Şura açıklamasında irticanın çok da büyük tehdit olmadığı görüntüsünün yansımasını istediği için bu 2 rakamının konulmasını özellikle istemiş gibi görünüyor.

* 2 RAKAMINA KARŞI KRİTİK PARAGRAF: Her ne kadar, 2 kişinin irticadan atıldığı bilgisi TSK'nın tezlerine ters düşüyor gibi görünse de, genel açıklamaya bakıldığında topu topu 3 kısa paragraftan oluşan bildiride konulan bir cümle yine de askerlerin irtica ile ilgili hassasiyetinden vazgeçmediğini gösteriyor: "Önümüzdeki dönemde irtica ve bölücü terör ve irtica ile mücadelenin devletin tüm olanakları ile birlikte etkin olarak yürütülmesi gerektiği ve bu süreçte TSK'nın kararlı mücadelesini taviz vermeden sürdüreceği". İçinde "devletin tüm olanakları" kelimeleri yer alan bu cümlenin net olarak askerler tarafından konulduğu kendini açıkça hissettiriyor. Çünkü askerler başından beri, gerek Cumhurbaşkanlığına giden yol, gerek devletin diğer mekanizmaları olsun uzlaşmada ve diyalog oluşturulmasında, birinci önceliği kişilerden bağımsız olarak irtica ile ilgili otomatik bir devlet refleks mekanizmasının kurulmasına veriyor. Dikkat çeken bir nokta da devletin zirvesinin tümü toplantıda olmamasına karşın tıpkı MGK bildirisi gibi devlet kelimesi açıkça vurgulanıyor. Bu da Başbakan'dan bir söz alındığını ortaya koyuyor.

* DURDUK YERDE OPERASYON YAPILIR: İrticanın yanısıra bölücü terörle mücadele kararlılığına atıf yapan paragraf aynı zamanda TSK'nın terör örgütü PKK ile mücadelede de, son dönemde ortaya çıkan ve üstü kapalı olarak örgüte af çağrıları yapılmasını isteyen girişimlerin önünü kapıyor. Böylelikle, TSK, örgütün ateşkes çağrıları dikkate alınmadan terörle mücadeleye aynı kararlılıkla devam edileceğini ilan ediyor. Bu, daha önce yine TSK'da rahatsızlık yaratan "Durduk yerde operasyon yapılmaz" açıklamalarına verilen tepkinin de resmen kayda geçmesi anlamına geliyor.

* SPEKÜLASYONLAR ÖNLENDİ: Başbakan ve Savunma Bakanı ile birlikte TSK'daki 15 orgeneral ve oramirali biraraya getiren toplantıda 35 kişinin büyük bölümünün de yüz kızartıcı suçlar ve yolsuzluktan atıldığı belirtiliyor. Böylelikle, Orgeneral Yaşar Büyükanıt, kamuoyuna, TSK'da dikkat edilen ve taviz verilmeyen noktanın sadece irtica değil, diğer her tür aşırılık ve yasadışı faaliyet olduğu sinyalini verdi. Açıklamada, irtica detayının ayrılarak diğer kişilerin de atıldığı bilgisinin verilmesi "TSK yine hepsini irticadan attı" spekülasyonunun önüne geçmek açısından da önem taşıyor.

EN YÜKSEK İHRAÇ

* 4 YILIN REKORU: 1996-97-98 eksenindeki 28 Şubat döneminde 171'e ulaşan rekor sayıların ardından en son 2002 Ağustos Şura'sında 46 personel atılmıştı. Bu Şura'daki 37 rakamı da böylece son dört yılın rekoru oldu. Yılda iki kez yapılan Şuralarda Ağustos bir yana bırakıp Aralık Şuraları serisine baktığımızda da 86 kişinin ihraç edildiği Aralık 98'deki toplantıdan bu yana en yüksek atılan önceki günkü toplantıda oldu.

* BİLDİRİDEKİ MESAJ: Sonuçta, Türkiye'de en çok tartışma çıkaran irtica meselesinde Şura'da önemli bir aşama kaydedildi. Yani, "37 kişinin sadece 2'si irticadan atıldı" ifadesi ile Başbakan'a bir anlamda jest yapılırken, askerler de "irtica ile mücadelede devletin tüm olanakları ile topyekün mücadele" ifadeleri ile istediklerini Erdoğan'dan almış oldu. Kayda geçen açıklamada açıkça devletin tüm katmanlarınca söz verildi. Bu yüzden, bundan sonra somut adımların atılması şaşırtıcı olmayacak. Bu uzlaşma sinyali Türkiye'de depremdeki gibi darbeyi önceden haber veren darbe ölçer cihazı icat edenlere de hem sivil hem de askeri kanattan açık yanıt oldu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 AB liderlerine Rumların oyununa gelmeyin uyarısı
 Arınç: Eşim köle değil
 "Rahatsızız" mesajı
 "Benelüks" sürprizi
 Arjantin'de Ermeni tasarısına onay
 Sudoku çözerek yasa çıkardılar
 Komisyondan "Paşa" istifası
 Polislere Papa ve Ecevit ikramiyesi
 Kalkan'a Öcalan cezası: 7.5 yıl hapis
 Ali Atıf Bir B.Ü.'de dekanlıktan ayrıldı
YAVUZ DONAT
Acarkent'e aşım davası
Soru:
- Olan olmuş, biten...
Nobel'den sonraki ilk gelişinde yalnız kaldı
Nobel'i kazandıktan sonra dün ilk kez Türkiye'ye gelen Orhan Pamuk'u...
'Şiddet' toplantısında Sibel Kekilli krizi
"Müslümanlarda şiddet kültürün parçası" diyen Kekilli'ye salondaki...
Kalbim İstanbul'da
Kalbim İstanbul'da
Papa 16. Benedict ziyaretinin son gününde Harbiye St. Esprit...
Tarikat evinde iki intihar
Tarikat evinde iki intihar
K.Maraş'ta 'Tufancılar' tarikatının şeyhi Emin Özdemir, önceki gece...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu