kapat
   
01 Aralık 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu haberi dinle
Dünya'da 40 milyon AIDS hastası var

1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle yapılan yazılı açıklamada, AIDS'in tüm dünyada sağlık, sosyal ve ekonomik açıdan önemli sorunlardan birisi olduğu ifade edildi.

Dünyada 5 dakikada bir insanın AIDS'den dolayı hayatını kaybettiğine dikkat çekilirken bütün dünyada devlet desteğine karşın HIV ve AIDS'in global önem taşıdığı ve bugün dünyada 40 milyonun üzerinde kişinin HIV ve AIDS tanısıyla yaşadığının altı çizildi. Türkiye'den AIDS vakasına daha çok turistik illerde rastlanıldığı bildiriliyor.

Tüm dünyada ise her 5 dakikada bir insan AIDS nedeniyle hayatını kaybediyor. 2005 yılında 3 milyon kişi yakalandığı AIDS nedeniyle yaşamını yitirdi.

2005
yılında dünyada 3 milyon kadın, erkek ve çocuğun AIDS nedeniyle öldü. Yeni AIDS vakası sayısının her yıl arttığının altı çiziliyor. Uzmanlar; Dünyada her gün 8 binin üzerinde kişi AIDS ilişkili sorunlar yaşadığını, dakikada 5 kişi AIDS nedeniyle yaşamını kaybettiğine dikkat çekiyor.

AIDS'e karşı kullanılan etkin bir aşı bulunmadığı, hastalığın önüne geçilebilmesi için halka açık panel ve konferanslar düzenlenmesi gerektiği, güvenli cinsel ilişki konusunda eğitim verilmesi konusunda yetkililer uyarılıyor.

AIDS'li 2,3 MİLYON ÇOCUK YAŞAM MÜCADELESİ

2005 yılı itibariyle dünyada 39 milyon erişkinde HIV taşıyıcısı bulunduğunu, HIV vakalarının tahmini sayısının da 4,1 milyon olduğunu anlatan Dorman," 15 yaş altı çocuk hasta sayısı ise yaklaşık olarak 2,3 milyon. Geçen bu hastalıktan yaklaşık 2,8 milyon kişi öldü. Hastalık her ne kadar gelişmekte olan ülkeleri tehdit etse de dünyanın tüm bölgelerinde görülmektedir. Afrika'nın birçok ülkesinde özelliklede sahra altı bölgelerindeki ülkelerde, Çin, Endonezya ve Vietnam'da sık olarak rastlanmaktadır." diye konuştu.

Dorman şunları söyledi: "Ülkemizde 1 Ekim 1985-31 Aralık 2005 tarihi itibariyle 1666 HIV (Taşıyıcı) ve 588 AİDS (Aktif hasta) olmak üzere toplam vaka sayısı 2 bin 254 'dur. 2006 yılındaki toplam vaka sayısı ise şu an itibariyle 158'dir. Türkiye'deki vakaların yüzde 69'unu erkekler oluşturmaktadır. Ülkemizde en fazla etkilenen yaş grubu cinsel yönden de aktif olan 25-39 yaş arasındaki insanlar. Hastalık özellikle metropol iller ile turistik illerimizde daha fazla görülmektedir."

"GÜNEYDOĞU'DA AIDS VAKALARINDA BÜYÜK DÜŞÜŞ OLDU"

Dr. Dorman'ın verdiği bilgilere göre Güneydoğu'da yıllar itibariyle AIDS vakalarında büyük düşüşü yaşandı.

Diyarbakır'da sayısı geçtiğimiz yıllara 20 olarak açıklanan AİDS'Lİ hasta sayısının bu yıl 8 olarak belirlendi. Dorman," Türkiye'de 2005 yılı sonu itibarıyla 588 vaka ve bin 666 taşıyıcı olmak üzere 2 bin 254 HIV/AİDS'Lİ bulundu. Ancak gerçek sayının bunun çok üzerinde, en az 10 katı olabileceği tahmin edilmektedir. Her yıl bir önceki yıldan daha fazla HIV/AIDS olgusu saptanmaktadır.

Yıllara göre bir azalma görülmemektedir. HIV/AİDS'lilerin yüzde 59'u (bin 333 kişi), 15-39 yaşları arasındadır ve yüzde 69'u (bin 547 kişi) erkektir. Heteroseksüel bulaşma, yüzde 52,3 ile en yaygındır. HIV/AIDS'lilerin yüzde 21'i yabancı uyrukludur" dedi.

AŞIRI YORGUNLUK HİSSİ AİDS BELİRTİSİ OLABİLİR


Dünya için giderek önemli bir tehlikeye dönüşen AİDS, 22. yüzyılla birlikte Afrika başta olmak üzere geri kalmış ülkelerde ortalama yaşam süresini 30'un altına düşürmesi ihtimaline karşın ülkemizde de ciddiyetle ele alınıyor. Bağışıklık sisteminde yetmezlik meydana getiren bulaşıcı ve öldürücü AIDS hastalığına dikkat çeken uzmanlar, aşığı yorgunluk hissinin AIDS belirtisi olabileceğini belirtiyor,

Bursa Özel Hayat Hastanesi Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Özkul, 1 Aralık Dünya AIDS günü sebebiyle yaptığı açıklamada, AİDS'in, (Acquıred Immun Deficiency Sendrom (Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu) HIV (Human İmmundeficiency Virus) denilen virüs aracılığı ile bulaştığını kaydetti. Özkul, HIV'in, insan vücudunun hastalıklara ve mikroplara karşı savunma gücünü azaltarak, başka hastalıkların gelişmesine ortam sağladığını dile getirdi.

TÜRKİYE AIDS İLE 1985' TE TANIŞTI

Türkiye'de ilk vakaya 1985 yılında tanı konduğunu ve 1992 yılından beri hasta sayısı katlanarak artığını önemle vurgulayan Dr. Ahmet Özkul, "Genç nüfusun çokluğu, cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilgili bilgilerin kısıtlı olması, turizm sektörünün giderek gelişmesi, damar içi madde kullanımının artması olarak sıralanabilir. Çok eşli ve korunmasız cinsel yaşam, eşcinsel ilişki, damar yoluyla uyuşturucu madde kullanımı hastalığın bulaşma yollarıdır. Bu yollarla bulaşma, bilgi ve iradeyle önlenebilir" dedi.

Kişinin kontrolü dışındaki da bulaşma yollarının olduğunu söyleyen Özkul, "HIV virüsü taşıyan anneden bebeğe plasenta yoluyla bulaşması, bu virüs yönünden test edilmemiş kan ve kan ürünlerinin kullanılması, virüs taşıyan cerrahi aletler ve akupunktur iğneleri ile tedavi yapılması, virüs taşıyan aletlerle vücuda dövme yapılması sonucu kişinin kontrolü dışında AIDS hastalığına yakalanma riskini artırır" diye konuştu.

Sebebi açıklanamayan aşırı bir yorgunluğun AIDS belirtisi olabileceğine dikkat çeken Dr. Ahmet Özkul şöyle devam etti: "Kilo kaybı, gece terlemesi, 3 aydan daha uzun süren lenf bezi şişkinlikleri, 3 aydan daha uzun süren ateş ve sürekli ishaller de AIDS belirtileridir ve taşıyıcılar hastalık ortaya çıkıncaya kadar belirti vermezler."

DÜNYADA DAKİKADA 5 KİŞİ AIDS NEDENİYLE YAŞAMINI YİTİRİYOR

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Başkanı Prof. Dr. Gaye Usluer, dünyada dakikada 5 kişinin AIDS nedeniyle yaşamını yitirdiğini söyledi.

Prof. Dr. Usluer, 1 Aralık Dünya AIDS günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, AIDS'in tüm dünyada sağlık, sosyal ve ekonomik açıdan önemli sorunlardan birisi olduğunu ifade etti. Bütün dünyada devlet desteğine karşın HIV ve AIDS'in global önem taşıdığına işaret eden Prof. Dr. Usluer, bugün dünyada 40 milyonun üzerinde kişinin HIV ve AIDS tanısıyla yaşadığını kaydetti.

Prof. Dr. Usluer, 2005 yılında dünyada 3 milyon kadın, erkek ve çocuğun AIDS nedeniyle öldüğünü, bu rakamın Asya'da yaşanan Tsunami felaketinde ölenlerden daha fazla olduğunu belirtti.

Her yıl yeni AIDS vakası sayısının arttığının altını çizen Prof. Dr. Usluer, ''Dünyada her gün 8 binin üzerinde kişi AIDS ilişkili sorunlar yaşamakta, dakikada 5 kişi AIDS nedeniyle yaşamını kaybetmektedir'' dedi.Prof. Dr. Usluer, AIDS'e karşı kullanılan etkin bir aşı bulunmadığını hatırlatarak, hastalığın önüne geçilebilmesi için halka açık panel ve konferanslar düzenlenmesi, güvenli cinsel ilişki konusunda eğitim verilmesi gerektiğini kaydetti.

(Ajanslar)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 AIDS nedir? Nasıl bulaşır? Korunma yolları...
 Bakanlıktan erkeğe AIDS uyarısı
 George Clooney 2009'a kadar dolu
 Tacize uğrayan çocuk koruma altında
 Bilgisayar korsanı için 54 yıl hapis isteniyor
 Mide by-passı ile 4 ayda 45 kilo verdi
 Balat'ta yangın
 Gıda sektöründe çalışanlara "hijyen" sertifikası
 Kayseri'de trafik kazası: 3 ölü
 Radyasyonlu iki uçak tam 10 kez Türkiye'ye gelmiş
 Bahar'ın annesi Sivaslı babası Bayburtlu
 "Bu' değil 'aynı' adam demiştim"
 Savcıdan defolu pantolon için Damat Tween'e suç duyurusu
 Rüşvet çarkını ortaya çıkardı hayatı karardı
 Boksör kız laf atanları pişman etti
 Cinayeti halı tüyü çözecek
 'Berdel' dramı intihar getirdi
 Eğer dünyayı kurtaracaksam çırılçıplak soyunurum
 Aşkın'ın Nazlım'ı dünyaya geldi
 Kaza tüp geçidi durdurdu
 'Lütfen bize sokak çocuğu demeyin'
 Arazi kavgasında iki kardeş öldü anneleri yaralandı
 Akıl hastası kıza tecavüz girişimi
 3. kattan düştü sağ kurtuldu
 Anestezi kurbanı kızı için savaşıyor
 Öğretmenin 'koku dersi' için şikâyet
 Dev tavuk heykeli sabitlendi
EMRE AKÖZ
Kadın-erkek farkları
Hormonların kadın davranışına...
HINCAL ULUÇ
Opera'da bir Macbeth ki..
Ben sahnede herhangi bir...
Adaletin bu mu futbol: 0-1
Adaletin bu mu futbol: 0-1
F.Bahçe, 2 kez direğe takıldığı, bir penaltı kaçırdığı, İspanyol...
Yine küçük kaldı
Yine küçük kaldı
Ligde Fenerbahçe'nin skor yükünü sırtlanan Alex, kritik maçlardaki...
Baykal'dan AB'ye futbol yanıtı
Baykal, "Altın gol atın" diyen AB'ye, "Altın gol, kendi kalemize...
Meclis'te kadrolaşma kapışması 'kıyak kadro' tartışmasına döndü
CHP Milletvekili Şimşek, siyasetçilerin TBMM'de çalışan çocuklarının...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu