kapat
   
01 Aralık 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu haberi dinle
Kalbim İstanbul'da kaldı

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 16.Benediktus'un 4 günlük Türkiye ziyareti sona erdi.Atatürk Havaalanı'nda bir açıklama yapan Papa, "Herkese teşekkürlerimi iletiyorum. Kalbimin bir kısmını İstanbul'da bırakıyorum" dedi.

İSTANBUL'DAN PAPA GEÇTİ

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in resmi davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Papa 16. Benedict, Ankara ve İzmir'de yaptığı ziyaretlerin ardından ziyaretinin ikinci gününde İstanbul'a geldi.

Gelişi haftalar öncesinden tartışma ve eylemlere sahne olan Papa 16. Benedict'in İstanbul ziyareti sırasında İstanbul emniyeti ve Özel Harekat Daire Başkanlığı ekipleri, olağanüstü önlem aldı. İstanbul'da ikisi Fener Rum Patrikhanesi'nde olmak üzere 4 ayine katılan ve Ayasofya Müzesi ile Sultanahmet Camii'ni ziyaret eden Papa 16. Benedict'in programı boyunca İstanbul'da adeta 'Papa' rüzgarı esti. İstanbul'da korkulanın aksine büyük çapta eylemler ve güvenlik sorunu yaşanmadı.

Papa
ziyareti öncesi merakla beklenen konular da ziyaret sırasında gün yüzüne çıktı. Papa 16. Benedict, Fener Rum Patriği Barthololomeos'a 'Ekümenik Patrik' diye hitap ederken, beklenenin aksine Ayasofya Müzesi içinde dua etmedi. Benedict, Ayasofya zayireti sonrasında gezdiği Sultanahmet Camii içinde bir süre dua etti.

Papa'nın gelişi ile uygulanan geniş güvenlik önlemleri özellikle vatandaşları zor durumda bıraktı. Papa'nın geçiş güzergahlarındaki yollar kapatılınca, İstanbul'da trafik çilesi yaşandı. Saatlerce yollarda kalan vatandaşlar emniyet güçleri ile tartıştı. Kilitlenen trafikte ambülanslar dahi ilerleyemeyince acil hastalar dahi saatler süren çabalar sonucunda hastanelere ulaşabildi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in davetlisi olarak 28 Kasım 2006'da Ankara'ya gelerek resmi ziyaretlerde bulunan katolik dünyasının Ruhani Lideri Papa 16. Benedict, daha sonra İzmir'e geçerek Meryem Ana Evi'nde düzenlenen ayini yönetti. Papa, daha sonra Türk Hava Yolları tarafından tahsis edilen uçak ile İstanbul'a geçti.

Papa'nın gelişi öncesi Atatürk Havalimanı civarında polisin güvenlik önlemleri dikkat çekti. Havadan helikopterlerle havalanını kontrol altında tutan İstanbul emniyeti, havalimanı girişi ve Papa'nın kullanacağı güzergahta uyguladığı güvenlik önlemleriyle kuş uçurtmadı. Atatürk Havalimanı'na giriş-çıkış yapan araçlar didik didik aranırken, Papa'nın gelişini görüntülemek için 'Akreditasyon Belgesi' alan basın mensupları bile sıkı bir aramadan sonra geçebildi. İstanbul'da Atatürk Havalimanı'na gelen Papa 16. Benedict, bir süre havaalanı içerisinde bulunan Devlet Konuk Evi'nde bekledikten kendisi için hazırlanan araca binerek, Fener Rum Patrikahanesi'ne gitmek yola çıktı. Papa, havalimanı önünde oluşturulan bölümde saatlerdir kendisini bekleyen basın mensuplarına da el sallayarak selamlamayı da unutmadı.

İSTANBUL'A SAĞ SALİM İNEN PAPA İÇİN ŞÜKRAN AYİNİ

İstanbul'a iner inmez Fener Rum Patrikhanesi'ne geçen Papa 16. Benedict, kendisi için Fener Rum Patriği Barholomeos tarafından düzenlenen şükran ayinine katıldı. Aya Yorgi Kilisesi'nde kendisi için düzenlenen şükran ayinine katıldı. Yaklaşık 30 dakika sürecek ayini takip etmek için yerli-yabancı 55 basın mensubu içeri alındı. Yaklaşık 500 davetlinin katıldığı ayin, kilisenin avlusuna kurulan dev ekrandan takip edildi. İlk defa ayin sırasında kendisine ayrılan kürsüye oturmayan Bartholomeos, Papa ile aynı hizada oturdu. Ziyaret ve ayın sırasında Papa 16. Benedict ve Partrik Bartholomeos ortak bir deklarasyona imza attı. Deklarasyonda "Papa 16. Benedictus ve Ekümenik Patrik Barholomeos'u bir araya getiren bu kardeşçe buluşam, Tarnı'nın işi ve belirli bir anlamda onun hediyesidir." denildi.

Papa ayin sonrasında yaptığı konuşmada, Fener Rum Patriği Bartholomeos için 'Ekümenik Patrik' hitabında bulundu. Papa, "Şahsınız ve Ekümenik Patriklik Kutsal Sinod'un beni kardeşçe karşıladığı bu anı takdirle her zaman kalbimde taşıyacağımı söylüyor ve derin şükranlarımı dile getiriyorum." dedi. Papa yapılan ayinin ardından Harbiye'de bulunan Vatikan İstanbul Temsilciliğine geçerek dinlenmeye çekildi.

AYASOFYA'YI GEZEN PAPA, SULTANAHMET CAMİİ'NDE DUA ETTİ

İstanbul'da kaldığı ikinci günde de Papa, Fener Rum Patrikhanesi'nde Aziz Andreas Yortusu nedeniyle düzenlenen ayine katıldı. Ayin sonrası Papa 16. Benedict ve Bartholomeos el ele halkı selamladı. Ayinin ardından Papa 16. Benedict, Türkiye'ye gelişi öncesi eylemlerin yapıldığı Ayasofya Müzesi'ni ziyaret etti. Papa'nın gelişi öncesi Ayasofya Müzesi çevresinde alınan olağanüstü güvenlik önlemleri dikkat çekti. Ayasofya Meydanı ve Sultanahmet Camii çevresini kordon altına alan polis, giriş ve çıkışları kontrol altına aldı.

Çok sayıda çevik kuvvet ekibi bölgede hazır halde bekletilirken, İstanbul emniyeti ve Özel Harekat Dairesi'ne ait helikopterler bölgeyi havadan sürekli kontrol etti. Papa'nın gelişi öncesi yollar trafiğe kapandı ve polis alarma geçti. Papa 16. Benedict güvenlik önlemleri altında Ayasofya Müzesi'ne girerek ziyaret etti. Yaklaşık 30 dakika Ayasofya Müzesi'nde kalan Papa müze içinde dua etmedi. Daha sonra Sultanahmet Camii'ne geçen Papa, camiyi hayranlıkla izledi.

Cami hakkında İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı'dan bilgi alan Papa, mihrabın bulunduğu bölgeye geçerek bir süre dua etti. Papa daha sonra Türkiye Ermenileri Patrikliği'ni ziyaret ederek, Partik Mesrob II ile birlikte Meryam Ana patriklik merkez kilisesinde "Kelam Töreni' ayinini yönetti. Ayinin ardından tekrar Vatikan İstanbul Temsilciliği'ne geçen Papa 16. Benedict dinlenmeye çekildi.

PAPA: "KALBİMİN BİR KISMI İSTANBUL'DA KALDI"

Papa Türkiye ziyaretinin son günü olan 1 Aralık 2006 Cuma gününe de İstanbul Holy Spirit Katedrali'nde ayin düzenleyerek başladı. Papa burada düzenlenen ayinin ardından İstanbul Atatürk Havalimanı'na gelerek Devlet Konuk Evi'ne geçti. İstanbul'a gelişi gibi Papa, burada da basın mensuplarını unutmayarak el salladı.

Havalimanından ayrılmadan önce Vali Güler ile birlikte basın açıklaması yapan Papa, "Türk yetkililere teşekkürlerimi sunuyorum. Türk polisine ve herkese teşekkür ederim. Burada çok güzel günler geçirdim. Sizin için çok yorucu oldu. Gördüğüm çok güzel yerler vardı; Ayasofya Müzesi ve Sultanahmet Camii'ni gördüm. Kalbimin bir kısmı İstanbul'da kalıyor. İstanbul, Asya ile Avrupa arasındaki bir köprü gibi iki medeniyeti birleştiriyor. Umarım bu yolculuk, barış ve dinlerarası diyaloga önemli bir katkısı olur. Dinlerarasındaki diyaloga benim başında olduğum Katolik Kilisesi'nin bir katkısı olduysa bu beni çok mutlu eder." diye konuştu.

Konuşmasının ardından Papa, THY'nin "Bodrum" isimli uçak, saat 13.15'de Atatürk Havalimanı'ndan ayrıldı. Papa'yı; İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Fener Rum Patriği Bartholomeos ve Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II uğurladı.

PROTESTO GÖSTERİLERİ

Papa 16. Benedict'in gelişi öncesinde çok sayıda eylemin yaşandığı İstanbul'da yoğun güvenlik önlemleri etkisini gösterdi. Papa'nın geçiş güzergahı üzerinde olağanüstü güvenlik önlemi alan İstanbul polisi, birkaç küçük çapta eylem dışında olumsuz bir durumun yaşanmasına fırsat vermedi. Papa'ya karşı yapılan en komik protesto ise Fener Rum Patrikhanesi önünde yapılan 'Hacivat Karagözlü protesto' oldu.

Papa'nın gelişine yönelik ilk eylem Beyazıt Meydanı'nda yaşandı. Papa'nın ziyaretinin ikinci günü olan Perşembe günü Beyazıt Meydanı'na gelen BBP ve Alperen Ocakları üyesi yaklaşık 100 kişilik grup protesto eylemi düzenledi. Basın açıklaması sonrasında Beyazıd'dan Çemberlitaş'a doğru yürümek isteyen protestocu gruba polis izin vermedi. Bunun üzerine polis ve protestocu grup arasında bir süre gergin bekleyiş yaşandı. Polisin ikna etmesi sonucunda grup olaysız bir şekilde dağıldı.

Papa'nın Ayasofya ziyareti öncesi yaşanan bir diğer eylemde de Ayasofya Camii yakınlarında yaşandı. Papa aleyhine açıklama yapmak isteyen bir vatandaşa çevrede bulunan diğer vatandaşlar tepki gösterdi. Vatandaşlar arasındaki tartışma uzayınca polis bir kişiyi gözaltına aldı. Ayasofya Meydanı'nda ikinci eylem ise Papa'nın Türkiye'ye gelişini fırsat bilen TAYAD üyeleri tarafından yapıldı. Polis barikatının hemen gerisinde toplanan yaklaşık 10 kişilik TAYAD üyesi, 'F Tipi Kapalı Cezaevleri'ni protesto eden pankartlar açarak sloganlar atmaya başladı. Polis protestoculara müdahale etti. Protestocuların göz altına alınması sırasında arbede yaşandı. Göz altına alınmamak için direnen bazı göstericiler yerlerde sürüklenerek götürüldü. Protestocular daha sonra polis araçlarına bindirilerek karakola götürüldü.

PAPA'YA HACİVAT-KARAGÖZ'LÜ PROTESTO GÖSTERİSİ

Papa 16. Benedict'in Türkiye ziyareti sırasında Türkiye Gençlik Birliği'ne üye yaklaşık 20 kişilik grup tarafafından ilginç bir şekilde protesto edildi. Türkiye Gençlik Birliği'ne üye yaklaşık 20 kişilik grup saat Unkapanı Köprüsü girişinde toplandı. Grup Başkanı Adnan Türkkan, burada yaptığı açıklamada Papa'nın gelişi ile trafiğin felç olduğunu, iş yerlerinin kapatıldığını ve insanların mağdur edildiğini belirterek, ziyareti protesto ettiklerini söyledi. Türkiye'ye geliş amacının ziyaret olduğu belirtilen Papa'nın aslında Hıristiyan alamini biraraya getirmeyi amaçladığını belirten Türkkan, Türk Gençliği olarak Lozan antlaşmasına aykırı olan bu girişimin karşısında olduklarını söyledi. Grup üyeleri ellerinde "Ekümeniklik kabul edilemez, Papa Tayyipini alda git" yazılı pankart ve afişler taşıdı.

Yapılan açıklamanın ardından Karagöz tiplemesi ile Önay Olcayto ve Hacivat Tiplemesi ile Hüseyin Dilan temsili bir orta oyunu sergiledi. Papanın Türkiye'ye gelişinin protesto edildiği oyunda, Karagöz'ün, " Fazla yakınma Bush'a haber verirler." süzü üzerine Hacivat, " Hangi puşta söylerlerse söylesinler. Papa goo home." şeklinde slogan atarak cevap verdi. Grubunda sloganlara eşlik ettiği gösteri daha sonra olay bir şekilde sona erdi.

PAPA ZİYARETİ TRAFİĞİ FELÇ ETTİ

Papa'nın ziyareti öncesinde güvenlik önlemlerinin en üst seviyeye çıkarıldığı İstanbul'da üç günlük ziyaret boyunca trafik adeta felç oldu. Güvenlik nedeni ile İstanbul'da birçok cadde ve sokaklar yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Taksim'den Harbiye'ye gidiş yönündeki sol tarafta yer alan kaldırımda yaya trafiğine kesildi. Papa'nın İstanbul'da kaldığı süre içinde geceyi geçireceği Vatikan'ın Harbiye'deki temsilciliğine yakın olan iş yerlerinde çalışan ve oturanlar kimlik kontrolü ve üst aramasından geçirilerek bölgeye alındı. Gazetecilerin dahi sokulmadığı bölgeye giriş-çıkış her noktadan kapatıldı. Yolların kapatılması İstanbul'da vatandaşların trafik çilesi yaşamasına sebep oldu. Normal şartlarda çok kısa bir zamanda kat ettikleri yolu saatler süren yolculuğa rağmen bitiremeyen araç sahipleri ile polis arasında tartışmalar yaşandı. Çok sayıda Anayolun kesilmesi ile işlerinden çıkarak evlerine giden vatandaşları zor durumda bıraktı. Uzun süre trafikte bekledikten sonra sabırları taşan vatandaşlar yürümeyi tercih etti.

Papa'nın İstanbul ziyareti sırasında alınan önlemler sonucu tıkanan trafikte kalan hastalar da acil olarak yetişmeleri gereken hastanelere güçlükle ulaştı. Trafikte ilerlemekte güçlük çeken Ambulanslar ve özel otomobilleri ile hasta taşıyan vatandaşlar uzun uğraşlar sonucunda hastanelere ulaşabildi. Yollarda kalan hasta ve hasta yakınları duruma tepki gösterdi.

SULTANAHMET CAMİİ, İKİNCİ DEFA CEMAATE KAPATILDI

Papa 16. Benedict'in İstanbul'daki ziyaretleri çerçevesinde gezeceği Sultanahmet Camii, ikinci defa cemaate kapatıldı. İçeri alınmayan vatandaşlar duruma tepki gösterdi. Cami daha önce, ABD Başkanı Bush'un İstanbul'a gelmesi nedeniyle cemaate kapatılmıştı.
Papa'nın ziyareti nedeniyle polis, sabah saatlerinden itibaren Sultanahmet Camii ve çeresinden geniş güvenlik önlemi aldı. Öğle namazını kılmak için camiye gelen vatandaşlar, polis bariyerleriyle karşılaştı. Camiye çıkan yolları bariyerlerle kapatan polis, namaz kılmak ve ziyaret için gelenleri camiye almadı. Namaz kılmak için gelen ve polis engeliyle karşılaşan bazı vatandaşlar, "Burası Türkiye, böyle birşey olur mu?" diyerek duruma tepki gösterdi. Öğle namazını cami içerisinde bulunan polislerle birlikte cami görevlileri kıldı.

(CHA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Papa'nın duasının dünyada yankıları
 Papa beyaz güvercinler uçurdu
 Acaristan sakinlerine 'tapu iptal' şoku
 Özür Sultanahmet'te
 Anıtkabir'e ziyaretçi akını
 Ünlü tarihçiden Türkiye'ye destek
 Kuzey Irak'ta tehlikeli oluşum
 Bin yıllık ayrılığa son vermek için mutabakat
 Büyükanıt'lı ilk YAŞ'ta 37 ihraç
 Danıştay'dan bağımsız yargı için ilk adım
 Televizyon izlemede ABD'yi solladık
 Esrar içen askerlere 2 yıl hapis istemi
 Emzirme yardımı 54 YTL'ye düşürüldü
 Genelkurmay'ı eleştiren savcı davalık
 Black Hawk şirketine saldıranlar yakalandı
YILMAZ ÖZDİL
Aç da görelim...
Gelecek de, bir gün gelecek...
Şık...
ERGUN BABAHAN
Hukuk mu inanç mı...
Türkiye bütün büyük laflara rağmen...
MEHMET BARLAS
Keşke Papadopulos değil Papa ağırlıklı...
BALÇİÇEK PAMİR
'Kim kaç para eder' uzmanı
Papa'nın Türkiye ziyareti...
UMUR TALU
Haberin var mı derdin de var!
Hürriyet'in sürmanşetinde...
FATİH ALTAYLI
Dava yanlış adrese
İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü,...
ERDAL ŞAFAK
Kaçış yok!
Avrupa Konseyi'nin dün...
'Not kriziyle' zirve 12 saat ertelendi
'İşinde başarısız olduğu' yazılı ABD notu basına sızınca Irak...
Cami yapılmasın diye domuz yarışı başlattılar
ABD'nin Teksas eyaletinde ilginç bir tartışma yaşanıyor. Müslüman...
Adaletin bu mu futbol: 0-1
Adaletin bu mu futbol: 0-1
F.Bahçe, 2 kez direğe takıldığı, bir penaltı kaçırdığı, İspanyol...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu