kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Zayıflama diyeti ve bitkisel çaylar
Zayıflama diyeti ve bitkisel çaylar

* Fazla kilolarımla uzun yıllardır başım dertte. Yaklaşık yirmi yıldır çeşitli aralıklarla rejim yaptığımı rahatlıkla söyleyebilirim. Tahmin edeceğiniz gibi, zayıflıyorum ama bir müddet sonra kaybettiğim kiloları geri alıyorum. Son zamanlarda, diyet sırasında bazı bitkisel çayların ya da destek tabletlerin kullanımı ilgimi çekmeye başladı. Çevremden duyduğuma göre, iştahı düzenlemekte hayli etkiliymişler. Siz bunları kullanmayı önerir misiniz? Çiğdem S.İstanbul

Eskiden 'normalden sapma' gibi kabul edilen şişmanlık, artık devamlı mücadele edilmesi gereken kronik bir hastalık olarak ele alınıyor. Çünkü beraberinde yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, şeker hastalığı gibi sorunları taşıyor. Bu bakımdan yirmi yıldır bırakmadan sürdürdüğünüz çabanızı takdirle karşılıyorum. Yalnız dikkat edilmesi gereken; bu iyileşme çabaları içinde sağlam olan sistemlere de zarar vermemek. Bir insanın kilo alıp vermesi basit kurallara bağlıdır. Şöyle düşünün; kışa hazırlık olarak bir ton kömürünüz var. Soğuk geceler boyunca bunu yakarken bir taraftan da depo eksilmesin diye arada sırada yeni kömür alıyorsunuz. Eğer yaktığınızdan çok alırsanız depodaki kömür çoğalır, az alırsanız azalır. Ama yaktığınız kadar alırsanız aynı kalır.

AZ YEMEK, ÇOK HAREKET
Bu örnekten yola çıkarak; eğer kilo vermek istiyorsanız ya enerji alımınızı azaltmalısınız ya da yakışınızı artırmalısınız. Enerji alışını azaltmanın tek yolu daha az yemek, yakışı artırmanın tek yolu ise fiziksel aktiviteyi çoğaltmaktır. Bunun haricindeki iştahı kesmek veya bağırsaktan emilimi azaltmak gibi uygulama ve ilaçlar, dikkat edilmesi gereken doğal olmayan yöntemler. Zayıflama için kullanılan bitkisel ürünlerin çoğu idrar söktürücüdür, yani size sıvı kaybettirir. Haliyle normalin iki-üç katı idrara çıkan birisi tartıda hafif çıkar ama vücut için yaşamsal olan sıvının mutlaka tekrar yerine konulması gerekir. Bu arada bozulan tuzsıvı dengesi ciddi sorunlar yaratır. Bir kısmı ise laksatif, yani müshildir. Bağırsak hareketlerini artırarak besinler henüz tam emilmeden atılmalarını sağlar. Uzun dönemde ciddi bağırsak fonksiyon bozukluklarına yol açarlar.

ÇAY DEĞİL DOĞAL DİYET
Anfetamin türevi uyarıcılar, uzun yıllar iştahı azalttıkları için zayıflama haplarında kullanıldı. Ama ölüme kadar varan ciddi yan etkilerinin ortaya konulmasından sonra tamamen kaldırıldı ve şiddetle yasaklandı. En istenmeyenleri ise içinde 'efedra' denilen bitkisel uyarıcı bulunan destek ürünleridir. Efedra; doğada bulunan ve bitkilerden elde edilen her şeyin zararsız ve yararlı olduğu yanlış inancı ile zayıflama için hazırlanan ürünlerde kendine yer buluyor. İştah keserek, verilen diyete uymayı kolaylaştırması ilgiyi artırıyor. Buna karşın, yapılan son çalışmalar; tek doz efedranın bile tansiyonu yükselttiğini, kalpteki elektriksel iletide gecikmelere sebep olduğunu ve bunun da ölümcül olabilecek ritim bozukluklarına yol açabileceğini ortaya koyuyor. Felce sebep olabileceği düşünülen efedrayla bağlantısı kurulan 150'ye yakın ölüm bildirildi ve yasaklanması için yasal süreç başlatıldı. Sonuçta; zayıflama için kullanılan bitkisel ürünler genellikle ya faydasız ya da zararlıdır. Faydalı olduğu düşünülenlerin bu özelliği de sabit değildir.

Uz. Dr. Eren Eroğlu

DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Kalp krizlerinin dörtte üçü hiç belirti vermiyor
 Masaj bebeği sakinleştirir
 Yumuşacık bir cilt için
 Kozmetikte bir ilk
 Cilt kızarıklığına son nokta!
 Anında gençleşin!
 Özü Sahra Çölü'nden
 Pahalı stenteniyisi değil
 Kanser tedavisi bebek hayalini bitirmiyor
 Gece kremleri uyku kadar gerekli
 Ağlamak zayıflık değildir
 Okul baskısı yapacağınıza beslenme eğitimi verin
 Panik atak diyabeti tetikliyor
 Zayıflama diyeti ve bitkisel çaylar
 İncir, kayısı ve çay kriz riskini düşürür
Dr. Eren Eroğlu
Kadınların saçları neden dökülür?
* 22 yaşında genç...
Rolüme göre fiziğimi değiştirmesini bilirim
Rolüme göre fiziğimi değiştirmesini bilirim
Oyuncu olarak evrim geçirdiğini söyleyen Bellucci, Paris'te Yeni...
Yeni yaşını defilede kutladı
Yeni yaşını defilede kutladı
Geçtiğimiz günlerde 10 yıllık eşi Namık Güldeniz'den boşanan manken...
Galatasaraylı Tomas sosyeteyi çok sevdi!!!
Galatasaraylı Tomas sosyeteyi çok sevdi!!!
Birkaç ay önce iki yıllık eşi Abdullah Dursun Küçükyılmaz'dan boşanan...
Hem Türkiye'yi tanıttı hem çocukları sevindirdi
Hem Türkiye'yi tanıttı hem çocukları sevindirdi
UNICEF, Afrikalı çocuklara aşı ve ilaç yardımına kaynak yaratmak için...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.