kapat
   
30 Kasım 2006 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ahmedinejad Bush'u ABD halkına şikayet etti
Ahmedinejad Bush'u ABD halkına şikayet etti

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ABD halkına yazdığı açık mektupta, Ortadoğu ve terörle mücadele politikalarını eleştirdiği ABD Başkanı George W. Bush'u kendi halkına şikayet etti.

Mahmud Ahmedinejad'ın ABD halkına yazdığı ve İran'ın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Muhammed Cevad Zarif tarafından iletilen mektup, İran'daki haber ajansları tarafından da yayımlandı.

Mahmud Ahmedinejad, ''Yüce ABD halkına'' diye başladığı mektubunda, Bush'un Ortadoğu politikasını ve terörle mücadeledeki uygulamalarını eleştirdi.

ABD halkından mevcut durumu tersine çevirmek için çalışmalarını isteyen Ahmedinejad, Bush yönetiminden ve son seçimlerde kongrede üstünlüğü ele geçiren Demokratlar'dan, seçim sonuçlarını iyi değerlendirmelerini istedi.

ABD
halkının, Bush yönetiminin politikalarından hoşnut olmadığını ileri süren Ahmedinejad, halkın son seçimlerde bu hoşnutsuzluğunu gösterdiğini bildirdi ve ''Umarım ki Bush yönetimi bunları görür ve ABD halkının verdiği mesajı dikkate alır'' diye yazdı.

ABD yönetiminin, ülke içinde ve dışındaki eleştirileri, doğruluk ve adalet temelinde dikkate alması durumunda, geçmişte yaşanan olumsuzlukları, mevcut küresel tepkileri ve ''ABD nefretini'' düzeltebileceği yorumunu yapan Ahmedinejad, ''Fakat bu tutum aynen sürerse, mevcut yönetimin politikaları dolayısıyla son seçimlerden zaferle çıkmalarına karşın ABD halkı onları (Demokratlar) da kabul etmeyecek'' ifadesini kullandı.
ABD ve İran halkları arasında geçmişte iyi ilişkiler olduğunu hatırlatan Ahmedinejad, Filistin ve İsrail konusundaki düşüncelerini açıklarken de, ''Biz de Filistin halkının perişan durumu ve çektiği ızdıraplar nedeniyle sizin gibi üzüntülüyüz'' ifadelerine yer verdiği mektubunda, Bush yönetimini, ABD halkının Filistin'in haklarının desteklenmesi yönündeki isteklerini dikkate almamakla suçladı.

''İSRAİL'E KÖRÜ KÖRÜNE DESTEK NİYE?''

''ABD yönetiminin siyonist rejime verdiği bu körü körüne destek niye?'' diye soran Ahmedinejad, ''işgalcilerin çıkarlarının dünya ulusları ve ABD halkının çıkarlarının önüne geçtiğini'', bunun da ABD için çok üzücü olduğunu kaydetti.

ABD halkını Filistinliler'in kendi topraklarında yaşamalarına destek vermeye çağıran Ahmedinejad, Bush yönetimini, ülke kaynaklarını gereksiz yere harcamakla itham etti. ABD halkının, bütçeden ''askeri felaketlere'' yılda milyarlaca dolar harcanmasına rıza gösterme olasılığının olmadığını ifade eden Ahmedinejad, ''Şu anda Irak'ın anayasası, bağımsız bir meclisi ve hükümeti var. ABD askerlerinin evlerine dönmeleri ve Irak'ta harcanan astronomik rakamların ABD halkının refahı için harcanması daha iyi olmaz mı?'' diye sordu.

Ahmedinejad, ABD halkından, yönetime Irak'taki askerlerini geri çekmesi, İsrail'i ''körü körüne'' desteklemekten vazgeçmesi ve terörle mücadeledeki
''yasadışı ve ahlaksız'' tutumlarını değiştirmesi için baskı yapmasını da istedi.Katrina tayfunu kurbanlarının hala sıkıntı çektiğini ifade eden Ahmedinejad, çok sayıda insanın ABD'de yoksulluk içinde ve evsiz barksız yaşadıklarını bildirdi ve ABD yönetimine kaynaklarını kendi halkı için kullanmasını tavsiye etti.

ABD'NİN TEPKİSİ


Öte yandan Washington, mektubun ''bir halkla ilişkiler numarası'' olduğunu ve mektubun içeriğinde ''yeni hiçbir şey bulunmadığını'' kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tom Casey, bu mektubun ''bir halkla ilişkiler numarası olduğunun açık olduğunu'' belirterek, ''Ancak eylemler,
sözlerden daha çok şey ifade eder. İranlılar'ın eylemlerinin bilançosuna bakıldığı zaman, ne yazık ki olaylara yeni bir yaklaşımları olduğuna dair hiçbir tutum değişiminin görülmediğini düşünüyorum'' dedi.

Sözcü, bu eylemler içinde, ''Irak'taki terörizme'', Lübnan'daki Hizbullah örgütüne ve İsrail ile barışa karşı olan Filistinli gruplara destek, nükleer
programından vazgeçmeyi ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına uymayı reddetmesinin bulunduğunu söyledi.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi John Bolton da, İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad'ın ABD halkına yazdığı mektupla ilgili olarak, ''Mektubu henüz görmedim ama bu seferki en azından 18 sayfa değilmiş'' dedi.

Bolton, gazetecilerin konuyla ilgili soruları üzerine, ''Anladığım kadarıyla mektup ABD halkına hitaben yazılmış, ben de ABD vatandaşıyım ama
mektubu henüz görmedim. Ama duyduğum kadarıyla bu seferki
mektup 18 sayfa değil, yalnızca 5 sayfaymış, bu da bir ilerleme. Ancakhenüz mektubu görmediğim ve okumadığım için yorum yapamam'' diye konuştu.

Gazetecilerin, İran'ın nükleer programıyla ilgili olarak hazırlanmakta olan BM karar tasarısından yaptırımlar kısmının çıkarılıp çıkarılmadığını
sormaları üzerine ise Bolton, BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya'nın temsilcilerinin New York'ta bir süredir biraraya gelemediklerini
ve dolayısıyla bu konuyla ilgili yorum yapamayacağını söyledi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Hollanda'da peçe yasağına tepki
 'Tavsiye'nin dünyada yankıları
 ETA liderine Fransa'dan 20 yıl hapis
 Maliki: Irak'ın bölünmesi şiddeti arttırır
 Discovery 7 Aralıkta fırlatılacak
 Japonya nükleer silah yapabilir
 Tren rayında bakım: Sekiz başlık askıya
 Müslüman vekil neye el basacak?
 Yine suikast mi: Eski Rus lider hastanelik
 İki 'başkan' yanlıları kapıştı
 Doğum günü kriz yarattı
 'Köpeğin şişman' davası açıldı
 Bebeğini mikrodalga fırına koydu
 28 milyon YTL'ye Çin kâsesi
 Firavun saçı satılacak
 Polis dayağına 450 bin dolar tazminat
 'CIA uçuşlarını 11 AB ülkesi biliyordu'
SOLİ ÖZEL
Türkiye'nin ödülü
Altı yıldır kafasının dikine giden ve...
UEFA'ya kanat açtı...: 2-1
UEFA'ya kanat açtı...: 2-1
Beşiktaş, Avrupa'da 'Tamam mı devam mı' maçında Brugge'ü devirip...
Devlet el koysun
Devlet el koysun
Fenerbahçe Başkanı Yıldırım, hakkındaki şike iddialarına sert tepki...
Eşimin başını açması siyasi kimlik zaafı olur
Eşimin başını açması siyasi kimlik zaafı olur
Başbakan Erdoğan, "Birileri, Allah göstermesin, eşimin başını...
Papa: Türkleri seviyorum
Meryemana'daki ayini yöneten Papa sözlerine Türkçe başladı Türkçe...
Papa Türkiye'nin AB kampanyasını kutsadı
Papa 16. Benedict'in Türkiye ziyareti İngiltere basınında geniş yer...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu