kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Konseye çıkmak iyi mi kötü mü?
Konseye çıkmak iyi mi kötü mü?

Mesane tümörü teşhisiyle altı ay önce ameliyat oldum. Şimdi akciğerimde de tümör görüldü. Doktorum, 'beni konseye çıkaracağını ve konsey kararına göre hareket edeceğini' söyledi. Sizce, bunun anlamı nedir? Konseye çıkmak iyiye mi, yoksa kötüye mi alamet?

Hekim, hastasının teşhis ve tedavisi hakkında karar verirken, başka branşlardan hekimlere veya aynı branştan meslektaşlarına danışma (konsültasyon) ihtiyacı duyabilir. Bazen, hastanın tıbbi durumuyla ilgili çeşitli uzmanlık dallarından çok sayıda hekim bir araya gelip, kendi aralarında hastayı tartışarak görüş alışverişinde bulunabilirler. Çeşitli kliniklerde veya klinikler arasında konseyler oluşturulabilir. Böyle bir konsey, ihtiyaç halinde bir hasta için özel olarak oluşturulabilir. Bazı merkezlerde ise konsey düzenli aralıklarla toplanır, kendisine iletilen her olguyu değerlendirir. Hekim; hastası hakkında doğru tıbbi kararı verebilmek için gerekli gördüğü bilgi ve belgeleri toplar, gerekli tetkikleri yaptırır. Bunlarla birlikte hastasını konseye sunar. Konsey üyelerinin sorularını yanıtlar ve onların görüşlerini alır. Konseyde; farklı uzmanlık alanlarından hekimler, kendi bilgi ve deneyimlerine göre hasta hakkındaki görüş ve önerilerini açıklarlar. Karşılıklı tartışmalardan sonra, o hasta için en uygun olanın ne olduğuna, hep birlikte karar verilir.

HASTA İÇİN GÜVENİLİR
Bir kişinin vereceği karara göre, böyle bir konseyin verdiği karar, kuşkusuz çok daha güvenlidir. Hastanın hekiminin unuttuğu, fark etmediği ya da yanıldığı bir nokta olursa, konseydeki diğer üyeler, bunu görüp, düzeltirler. Bundan dolayıdır ki; konsey, hastalar için çok yararlı bir uygulamadır. Bilhassa büyük cerrahi operasyonlar, maliyet ve riski yüksek girişimler öncesinde, hastaların konseyde tartışılması yerinde olur. Hekimin talebi üzerine gerçekleşen konsey toplantısı yanında, mevzuatımız gereği, bazı ilaçların kullanılabilmesi ve kimi tıbbi girişimlerin yapılabilmesi için konsey kararı zorunludur.

KENDİNDEN EMİN HEKİM
Her hekim, hastalarını konseye getirmez. Hastasını konseyde tartışmaya açan hekim; kendine güven duyan, neyi, niçin yaptığını bilen ve gerektiğinde hastayla ilgili verdiği kararları savunabilecek yeterliliğe sahip demektir. Konsey; tıbbi müdahalelerin, şeffaflık içerisinde yapılması anlamına gelir. Çünkü hastanın hekimi, hastası için düşündüklerini ve planladıklarını konseyde meslektaşlarına deklare eder ve her şeyi tartışarak sonuca ulaşır. Sonuç olarak; konsey, her zaman hastaların lehine ve onlar için güvenli bir uygulamadır. Mevzuatın gerektirdiği zorunlu haller dışında, konsey kararları bağlayıcı değildir. Bunlar, tavsiye niteliğindedir. Hastayı takip eden hekim, konsey kararından farklı düşünüyorsa, durumu hastasına açıklar. Hastasıyla sorumluluğunu paylaşarak, onun için daha yararlı gördüğü bir başka yaklaşımı tercih edebilir.

Prof. Dr. Tevfik Özlü

DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Okul baskısı yapacağınıza beslenme eğitimi verin
 Panik atak diyabeti tetikliyor
 Zayıflama diyeti ve bitkisel çaylar
 İncir, kayısı ve çay kriz riskini düşürür
 Kitap okuyun gripten korunun
 Konseye çıkmak iyi mi kötü mü?
 Kozmetiğin ilaçla buluştuğu nokta
 Krem seçerken aklınızda bulunsun
 Kadına yaz, erkeğe kış epilasyonu
 Çinliler gibi az ve sık yemek yiyin
 Diş hekimine gitmiyoruz
 Sütü sokaktan alın suyu musluktan için
 Yeni aşıları nasıl takip edeceğiz?
 Soyayı unutun! Balık yağı ve tereyağı hayat iksiridir
 Kanser aşısı 10 yıla kadar gerçek olacak
'Bir Demet Tiyatro' ile kahkahaya hazırlanın
'Bir Demet Tiyatro' ile kahkahaya hazırlanın
Demet Akbağ ve Yılmaz Erdoğan'ın başrolleri paylaştığı komedi klasiği...
Camiler ayak kokuyor barlarda herkes kesişiyor
Camiler ayak kokuyor barlarda herkes kesişiyor
2010 yılı için Avrupa'nın dört kültür başkentinden biri seçilen...
Yeni bir rekor peşindeler...
Yeni bir rekor peşindeler...
Başkanlığını Mine Narin'in yaptığı, kurucu üyeleri arasında Ayşen...
Kuzu kurda emanetmiş!
Kuzu kurda emanetmiş!
Hülya Koçyiğit'in torunu Neslişah Alkoçlar, reşit olur olmaz İstanbul...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.