kapat
   
28 Kasım 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
NATO'da İslam ve terör vurgusu

Letonya'nın başkenti Riga'da düzenlenen NATO zirvesinin açılış oturumunda konuşan Letonya Cumhurbaşkanı Vaira Vike-Freiberga, İslam'ı terörle birlikte andı.

Soğuk Savaş'ın ardından NATO'nun hedeflerini yeninden değerlendirdiğini ifade eden Vike-Freiberga, birliğin son 15 yılda terörizme karşı mücadeleye odaklandığını söyledi.

Letonya Cumhurbaşkanı; Irak'ta mezhep çatışmalarının birkaç ay öncesinden daha kötü hale gelerek kontrolden çıktığını, iç saaşın eşiğine gelen Lübnan'ın İsrail'le yaptığı ateşkesin kırılgan olduğunu ve İsrail - Filistin tarafları arasındaki çatışmaların devam ettiğini hatırlattı. Vaira Vike-Freiberga, "Şiddet içeren İslamaşırıcılık aralarında NATO üyelerinin de olduğu birçok ülkede güçleniyor" ifadesini kullandı. Letonya Cumhurbaşkanı, aşırıcıların genç insanları kendi ideolojilerine kazandırmaya çalıştığını, dinin kin oluşturmak için suistimal edildiğini söyledi.

Letonya
Cumhurbaşkanı Vaira Vike-Freiberga, "İslamcı teröristlerin saldırıları farklı dinlere mensup gruplar arasında güvensizlik ve şüphe atmosferinin artmasına neden oluyor" diye konuştu.

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer ise birliğin Afganistan'daki misyonuna ayırdığı konuşmasında, güçlenen Taliban'a karşı mücadelelerinde başarılı olabileceklerini söyledi. NATO Genel Sekreteri, 2008 yılı itibariyle Afgan güvenlik güçlerinin ülkedeki kontrolü ele alabileceklerini ifade etti.

NATO ZİRVESİ BUGÜN BAŞLIYOR

Kuzey Atlantik İşbirliği Teşkilatı (NATO) üyesi 26 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getirecek olan Riga zirvesi, İttifak üyeleri arasında uzlaşma sağlayarak, "gelecek belirlemek" hedefiyle bugün başlıyor.

Letonya'nın başkenti Riga'da, Türkiye'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından temsil edileceği zirvede, müttefiklerin "NATO'nun siyasi ve askeri dönüşüm süreci"ni ele almaları öngörülüyor.

Prag'da 2002'de düzenlenen zirvenin ardından NATO'nun son olağan zirvesi 2004 yılının haziran ayında İstanbul'da yapılmış, daha sonra, ABD Başkanı George Bush'un Avrupa ziyareti çerçevesinde, geçen yılın şubat ayında, Brüksel'de olağanüstü bir zirve gerçekleşmişti.

Riga zirvesi, eski Sovyetler Birliği topraklarında düzenlenmesi açısından da önem taşıyor ve Moskova'nın "rahatsız bakışlarına" hedef oluyor.Riga'da, NATO açısından "hayati" önem taşıyan "Afganistan dosyası"nı kapsamlı olarak ele alacak olan liderler, siyasi açıdan, İttifak dışı ülkelerle ortaklık ve işbirliğinin geliştirilmesi konusuna ağırlık verecekler, askeri açıdan da NATO komutasındaki operasyonların "daha etkin" hale getirilmesinin yöntemleri üzerinde uzlaşma arayacaklar.

NATO'nun sivil ve askeri yetkilileri, İttifak için "gerçek bir sıkıntı kaynağı" olarak nitelendirilen Afganistan operasyonunun başarısının önemine değinirken, "eksikliklerin giderilmesi gereği" üzerinde duruyor ve "NATO ne pahasına olursa olsun Afganistan operasyonunu başarıyla sonuçlandırmalıdır. Aksi, İttifak'ın sonu olur" görüşünü savunuyor.

Askeri kanat, Afganistan operasyonunun başarısı için eksikliği hissedilen asker ve teçhizat açığının müttefiklerce kapatılması için siyasi kanatta yoğun çaba harcanmasında ısrar ediyor.

İttifak üyesi ülkelerin liderlerinin, Acil Mukabele Gücü (NRF) dosyasını da tamamlamaları ve bu oluşumun "tam operasyonel" olduğunu ilan etmeleri bekleniyor.ABD Başkanı George Bush'un, Riga'da, Orta Doğu dosyasına da ağırlık vermesi bekleniyor.

Liderler, Riga zirvesinde terörizme karşı ortak mücadele, Irak, Kosova gibi "hassas dosyaları" da ele aldıktan sonra, İttifak'ın stratejik çalışmalarının zeminini oluşturan "Kapsamlı Siyasi Yönerge" belgesini kamuoyuna açıklayacak. Bu belgede, İttifak'ın "küresel hedefleri" üzerinde durulacak.

Zirvede NATO'nun işbirliği ve ortaklık yaptığı ülkelerin durumu, söz konusu işbirliği ve ortaklık açısından atılabilecek yeni adımlar, İttifak'ın genişlemesine yönelik planlar da ayrıntılı olarak ele alınacak.Türkiye'yi temsil edecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın zirve sırasında çeşitli ikili görüşmelerde bulunması öngörülüyor. Bunlar arasında İngiltere, İtalya, Fransa ve Kanada başbakanlarının da yer alması bekleniyor.

Akşam saatlerinde başlayacak olan Riga zirvesini 60 ülkeden 1700 gazetecinin izleyeceği belirtildi. Letonya'ya, zirve nedeniyle toplam 5000 yabancı geliyor.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Müzakereler askıya
 Çin'de maden kazası:23 ölü
 ABD basınında 'Irak'ta iç savaş' tartışmaları
 Tercihi bakanlık
 ABD karşıtı bir lider daha iktidar
 Bağımsız Filistin için ilk 'yeşil ışık'
 Devrim Muhafızları'nın uçağı düştü
 Hz. İsa filminde 'hamilelik' krizi
 Bush Juniors, Boca Juniors maçında!
 Banliyölerde gerilla savaşı yaşıyoruz
 Radyasyon şüphesiyle 3 kişiye test
 En şanssız gün 'Cuma 13' değil 'Pazartesi 27'
 Erkeklere özel doğum kontrol
 Geç içilen içki uykuyu bozuyor
 Cinsel isteksizlik için yara bandı
 Yüz naklinden bir yıl sonra yine köpeğiyle dolaştı
 Yağmurdan kaçarken 'internete tutulun'
 Aşırı hız uyarı filmi feministleri kızdırdı
 Kuğular kışlık mekâna taşındı
 17 milyon YTL'lik saat
 İnternet, televizyonu öldürüyor
 Mardin'de 'Kuşlar' filmi gerçek oldu
 10 engelli yanarak öldü
 Otomobille metroya girdi
Korkunç iddia
Korkunç iddia
Cihan Oskay, 2000-01 sezonunun son haftasında Aziz Yıldırım'ın...
Bu kez kazanacağız
Bu kez kazanacağız
Galatasaray'ın hocası Gerets, F.Bahçe derbisi öncesi iddialı:...
"Allah'tan geldik Allah'a döneceğiz"
Ürdün dönüşü ANA uçağında gazetelerin temsilcileri ile sohbet eden...
Koruma Kurulu bile Acaristan'a çalışmış
Acarlar'ın, bir çivinin bile çakılamayacağı Beykoz'daki özel...
Üç vakte kadar müsteşar!
İmam Bayram Uzuner, 13 ayda il kültür müdür yardımcılığına yükseldi,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu