kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Turgay Noyan @ SABAH
SMS:
4122-TN MESAJ
 

Maliye Bakanı Kemal abiye açık mektup

'Sayın Bakanım' muhabbetlerinden hoşlanmadığınızı bildiğim için böyle yazıyorum. Üstelik Başbakanımız bile öyle dedikten sonra siz hepimizin abisi sayılırsınız... Sayın abim, maksadım amatör denizcilerin sıkıntılarını arz etmek. Kemal abi, sayenizde denizlerde durum felaket. Daha da özeti: Biz battık abi... "Sayenizde" derken sizden önceki maliye bakanları ile bakanlığınızdaki bazı bürokratları kastediyorum. Aman ha, sakın üzerinize alınmayın. Çünkü tek umudumuz sizsiniz. Sayın abim, "Bu vergiyi kaldır" lafının ters geleceğini biliyorum. Çünkü senin gözünde 'vergi' bu ülkenin petrolü. Petrolü olmasına petrolü de, gram petrol çıkmayan yerde durmadan da sondaj yapılmaz ki!.. Emeğine yazık, harcadığın zamana yazık, etrafı batırdığına yazık...

Bayraktan kaçılıyor
Derdimiz bir tane değil Kemal abi. Nereden başlayacağımı bilemiyorum. Mesela şu MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi.) Abi inan ne AB'de ne de başka ülkede amatör teknelerden böyle bir para alıyorlar. Doğrusunu istersen sen de almıyorsun ya!.. Daha doğrusu alamıyorsun da bir türlü önüne koyup gerçeği aktarmıyorlar. Toplanan para, bütçe içinde devede kulak bile değil, belki bir kıl... Nehir tersine akar mı sayın abim? Önünü istediğin kadar kapat, suları gerisin geriye itekle, bir yolunu bulur doğru yöne akmak için... Hangi devirde yaşıyoruz. Nitekim benim gibi 'aklı hesaba kitaba ermezler'in dışında kimse MTV ödemiyor. Ödememenin yollarını arıyor ya teknelerini ticari kaydettiriyorlar. Ya da götürüp bir başka ülkenin bayrağını çekiyorlar. Şu vergi işlerini halletsen, bir iki kısıtlamayı kaldırsan Türk bayrağı dünyanın her yerinde dalgalanacak. Böyle olsa kötü mü olur sayın abim. Her sene 'Tanıtım Fonu' adına kaç yüz milyon dolar veriyorsun bir düşün... Bu işler bedavadan yapılacak Kemal abi, bedava... Üstelik bu MTV öyle insafsız ki, denizdekilerden beygir başına bir otomobilin dört ila sekiz katı alınıyor. Bir de tekneyi iki ay kullandığımızı düşünürseniz altı kere sekiz; 48 oluyor sayın abim. Üstelik otomobile yol yapıyorsun, köprü yapıyorsun sonra bakımı ile uğraşıyorsun, trafikçi bağlıyorsun... Denizde marinaya girsek para, iskeleye bağlansak para... Üstelik senin adamlar marinacıları da perişan ediyor Kemal abi. İstanbul'da, Göcek'te, hatta Bodrum'da tek tekne koyacak yer yokken, yeni yatırım yapılmasın diye ellerinden gelini yapıyorlar valla. Yine vergilere dönersek, özel tekne sahibi olacak biri önce % 8 ÖTV ve sonra da % 18 KDV ödüyor. Yani ÖTV için bile KDV alıyorlar. Bu da toplamda % 27'yi geçiyor. Böyle verginin vergisi nerde var sayın abim?.. Üç kuruşu bir araya getiren adamdan neredeyse malın üçte biri de vergi alınır mı?.. Kemal abi, koca bir sektörün canlanması için parmağını oynatsan kafi. Çünkü sen söyledin mi, kimsenin karşı çıkacak hali yok. Bir kararnameye bakar.

Haberleri bekliyoruz
Ticarisi ödemez, balıkçısı ödemez, yabancı bayraklısı zaten ödemez; kaldı geriye bir tek ÖTB ile kaydolan özel tekneler. Gelen cezalandırdı, giden cezalandırdı, bari sen yap bir abilik. Bunlardan da diğerlerinde olduğu gibi MTV ile KDV'yi kaldırırsan inan o yüzde sekiz ÖTV ile toplayacağın bile bugün tüm topladığından fazla tutar. Bunu halledersen sayın abim, ne kimse başka bayrağın ezikliği altında gezer, ne de kayıt dışı yaşar. Ülkemizin geliri artar, tekne sanayiimiz gelişir, denizciler de bir nefes alır. Laf aramızda bendeniz de her yılbaşı vergi yatırırken hanımdan "Sat şu tekneyi. Çoluk çocuğun rızkını harcama" fırçası yemekten kurtulurum. Sevgili Kemal abi, kıymetli vakitlerini aldığım için tekrar özür dileyerek saygılarımı sunuyor, hayırlı haberlerini bekliyorum.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Türk denizciliği ilerliyor; komşu tedirgin   / 12-11-2006
 Kafa karıştıran bir marina ihalesi   / 29-10-2006
 Denizcilik ve disiplin   / 22-10-2006
 İstanbul'da yat turizmi sizlere ömür   / 15-10-2006
 Hanımlara çok çok özel yelken yarışı   / 01-10-2006
 Marinalarda pompa komedisi   / 24-09-2006
 Fatih, gemilerini hangi marinaya bağladı?   / 10-09-2006
 Para alalım derken denizi kurutuyorlar   / 03-09-2006
 Bu fotoğrafa lütfen çok iyi bakın   / 27-08-2006
 Başbakan gezisinde bayrak sıkıntısı   / 20-08-2006
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
AHMET ÖRS
En pahalı gurme ürünü
16 çeşidi olan trüf, sadece belli...
TURGAY NOYAN
Maliye Bakanı Kemal abiye açık mektup
'Sayın Bakanım'...
'Fobi'leri tefe koyan adam
'Fobi'leri tefe koyan adam
Aslında o bir akademisyen. Ama Şarlo'dan sonra tüm zamanların en...
Sizce bu köpekler katil olabilir mi?
Sizce bu köpekler katil olabilir mi?
Çin'in başkenti Pekin'deki yetkililere göre 'evet' olabilir. Üstelik...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.