kapat
   
27 Kasım 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kıbrıs görüşmeleri başarısız

AB dönem başkanı Finlandiya, Kıbrıs konusunda taraflarla bir süredir sürdürülen görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlandığını bildirdi.

Avrupa-Akdeniz Süreci (Euromed) toplantısına katılmak üzere Finlandiya'nın Tampere kentinde bulunan Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Yorgos Lillikas ve Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile ayrı ayrı görüşen Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja, görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlandığını açıkladı.

Tuomioja, düzenlediği basın toplantısında, "önerileri çerçevesinde bundan sonrasında devam etmek için zeminin mevcut olmadığını" belirterek, "Tüm taraflar görüşmelerde yapıcı oldu, ama bu aşamada sonuca gelindi" diye konuştu.

AB
Komisyonu ile birlikte Türkiye'nin katılım müzakerelerinin devamının
nasıl ele alınacağına ilişkin karar hakkında çalışacaklarını belirten Tuomioja, Genel İşler Konseyinin kararını aralıkta vereceğini söyledi.
"Müzakerelerin kaç başlıkta durdurulmasını beklediklerine ilişkin bir soruya karşılık" Tuomioja, bu kadar detaya girmek istemediğini ifade etti.
Tuomioja, "Ama kesin olan şu ki, Türkiye hala bir aday ülkedir. Üye ülkelerle danışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

BAŞARISIZLIĞIN ARDINDA RUM KESİMİNİN MARAŞ ISRARI YATIYOR

AB dönem başkanı Finlandiya'nın Kıbrıs'a ilişkin girişiminin başarısızlığa uğramasının altında Rum kesiminin Maraş konusundaki ısrarının yattığı öğrenilirken, Türkiye bu başarısızlığın AB ile müzakereleri olumsuz yönde etkilememesini arzuluyor.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Avrupa-Akdeniz Süreci (Euromed) dışişleri bakanları toplantısı için Finlandiya'nın Tampere kentinde bulunan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün bu sabah Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja ile yaptğı görüşmede, Türk tarafına herhangi bir öneri getirilmedi.

Tuomioja'nın görüşmenin başında konuya doğrudan girererek durum tespiti yaptığı ve Finlandiya'nın şimdiye kadarki çabalarını daha ileri götürmelerinin mümkün olmadığını ilettiği öğrenildi.

Rum Dışişleri Bakanı Yorgos Lillikas ile iki kez görüştüğünü aktaran Tuomioja, Rum kesiminin Maraş konusundaki ısrarlarından vazgeçmediğini bildirdi.Diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin, kapalı Maraş'ın BM gözetimine verilmesi konusunun kapsamlı çözümün bir parçası olarak gören politikasını sürdürdüğüne dikkati çekerek, bu nedenle bütün görüşmelerde Maraş konusunun gümrük birliği ve limanların açılmasıyla herhangi bir ilişkisi olmadığını vurguladığını kaydettiler.

Edinilen bilgiye göre, bununla birlikte Ankara, gümrük birliğiyle ilgili her konuyu görüşebileceğini, AB dönem başkanlığına aktardı.

Finlandiya'nın önerilerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının yolun sonu anlamına gelmediğini söyleyen kaynaklar, aralık ayında Türkiye'nin AB ile müzakerelerine ilişkin önemli bir süreç yaşanacağına ve bu son başarısızlığın müzakerelerin gidişatını olumsuz yönde etkilememesi gerektiğine işaret ediyorlar.Dışişleri Bakanı Gül'ün, bu çerçevede yaptığı ikili görüşmelerde, Türkiye'nin Fin planına ilişkin yapıcı çabalarını hatırlatarak AB'nin gelecek günlerde alacağı kararlarda bu çabaların dikkate alınması gerektiğini AB'li muadillerine aktardığı öğrenildi.

Türkiye-AB ilişkilerinin kendi mecrasında ilerlemesi gerektiğini belirten kaynaklar, bu çerçevede her türlü çabanın gösterileceğini vurguladılar.Dışişleri Bakanlığı Sözcü Vekili Murat Özçelik, Finlandiya'nın planının başarısızlığa uğradığının açıklanmasından sonra, "Yapıcı tutumumuza rağmen AB dönem başkanı Finlandiya'nın iyi niyetli girişimlerinin başarısızlığa uğraması nedeniyle Türkiye'nin katılım müzakerelerinin etkilenmemesi gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

GÜL İKİLİ GÖRÜŞMELERDE BULUNACAK

Euromed toplantısı için Tampere'de bulunan Gül'ün ilerleyen saatlerde AB'nin bir sonraki dönem başkanı Almanya'nın Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ve Macaristan Dışişleri Bakanı Kinga Göncz ile ikili görüşmelerde bulunması ve Euromed toplantısı çerçevesinde düzenlencek akşam yemeğine katılması bekleniyor.

Gül'ün özellikle Stenmeier ile görüşmesinde, AB Komisyonunun 6 aralıkta alacağı tavsiye kararı ve Genel İşler Konseyinin 11 aralıkta Türkiye hakkında vereceği karara ilişkin görüş ve temennilerini aktarması bekleniyor.

Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik ile görüşmesi, Plassnik'in Tampere'ye gelmemesi nedeniyle iptal edilen Gül'ün, Euromed toplantısından sonra yarın öğle saatlerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a NATO zirvesinde eşlik etmek üzere Riga'ya geçmesi planlanıyor.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Rehn:Müzakereler durmayacak
 Irak'ta, ABD'den sonra en fazla biz zarar gördük
 'Balkanlar konusuna eğilinmiyor'
 Denktaş'ın acı günü
 2007'de darbe olasılığı 50-50
 Meclis dayakçı vekilin dosyasını görüşecek
METEHAN DEMİR
Saygun Paşa'dan önce ABD'de aynı yerde aynı resti kim...
YAVUZ DONAT
Koca Papa(z) gelirken
Demirel geçen hafta Başkent TV'de...
Diana raporu için, ABD'li gazeteciye polis koruması
Prenses Diana'nın üvey annesi ve mücevhercisi, ünlü gazeteci Daphne...
ABD'liler Orhan Pamuk'u hapishanede sanıyormuş
New York Times, Orhan Pamuk'la manzaralı çalışma dairesinde konuştu.
Yılbaşı piyangosunda Acar'dan savcıya araba
Yılbaşı piyangosunda Acar'dan savcıya araba
Erdal ve İsmet Acar'ın yılbaşı partisinde savcıya 'piyangoyla' araba...
60 yaştan sonra erkek niye genç kadın peşine düşüyor
60 yaştan sonra erkek niye genç kadın peşine düşüyor
Dünya Seksoloji Derneği Başkanı Aurioles ve Kinsey Enstitüsü...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu