kapat
   
25 Kasım 2006 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yabancı cebine 4 çağrı ile 2.7 milyar $ atacak
Doların belini Euro kırdı

Yabancı cebine 4 çağrı ile 2.7 milyar $ atacak

Yabancılara satılan dört şirketin hisseleri iki ay içinde küçük yatırımcılardan çağrı yoluyla toplanacak. Hisseler yabancının elinde olduğu için 2.7 milyar dolarlık para girişi bekleniyor.

Çoğunluk hisseleri yabancı şirketlere satılarak bu şirketlerin kontrolüne geçen Finansbank, Denizbank, İzocam ve Döktaş hisselerinin küçük yatırımcıların elindeki paylarının da çağrı yoluyla toplanacak olması İMKB'de 2.7 milyar dolarlık yeni kaynak girişi hayacanı yarattı. İkisi banka dört şirketi satın alan yabancı şirketler, çağrı yaparak bu şirketlerin hisselerini borsadan almış yatırımcılardan çoğunluk hisselerini satın aldığı fiyattan satın almak zorunda. Önümüzdeki 2 ay içinde tamamlanması beklenen çağrıların sona ermesiyle 4 şirketi satın alan şirketler 3.2 milyar dolar daha ödeyerek geri kalan hisseleri toplayabilecek. Başka bir deyişle 3.2 milyar dolar vererek geri kalan hisseleri de almak zorundalar. 4 şirket hissesinin çoğunluğu da yabancı yatırımcılarda olduğu için çağrı fiyatından bu hisseleri geri verecek olan yabancı yatırımcıların ya yeniden aynı hisseleri satın alması ya da farklı bir hisse veya enstrümana yatırım yapması bekleniyor. Hisse fiyatlarının çağrı fiyatının altında olması yatarımcıların elindeki hisseleri yeni sahiplerine satmalarını sağlayacak.

EN
BÜYÜK PAY FİNANSBANK'TAN:
Çağrı nedeniyle en fazla yabancı fon girişi Finansbank'ta olacak. Fiba Grubu Finansbank'ın yüzde 46'sını 2.3 milyar dolara satılmış, banka için kurucu hisselerle birlikte 5.5 milyar dolarlık değer biçilmişti. Yüzde 47'si halka açık olan Finansbank hisse başına 7.15 YTL'ye satılmıştı. Bu fiyatın dolar karşılığı ise yaklaşık o günkü kura göre 4 dolardı. Bu fiyattan yapılacak olan çağrı ile 5.86 YTL olan çağrı fiyatından 3 milyar 245 milyon YTL (2.24 milyar dolar) hissenin Yunan NBG tarafından alınacağı hesap ediliyor. Yüzde 83.8'i yabancı yatırımcıların elinde olduğu için Finansbank satışı için yapılacak olan çağrı nediniyle 1 milyar 881 milyon dolarlık yabancı portföy girişi mümkün görünüyor.

DENİZ'DEN 708 MİLYON DOLAR: Zorlu Holding, DenizBank'ta sahip olduğu yüzde 75 oranındaki hisselerinin tümünü Avrupa'nın önde gelen finans kuruluşlarından Dexia Bank'a 2 milyar 437 milyon dolara sattı. Satışta hisse fiyatı 15.80 YTL (10.3 dolar) olan Denizbank'ta çağrı fiyatının dolar kur tabanını 1.46 olarak belirleyen Sermaye Piyasası Kurulu kararına göre 15.05 YTL'den (10.3 dolar) yapılması bekleniyor. Bu çağrı sonrası 1.1 milyar YTL yani 762 milyon dolarlık hisse toplanması bekleniyor. Yüzde 92.5'i yabancı yatırımcıların elinde olan Denizbank'ta 708 milyon dolarlık yabancı sermaye girişi olacak.

İZOCAM'IN YÜZDE 57'Sİ YABANCIDA: Koç Grubu'nun ana faaliyet alanları dışındaki işlerinden çıkma stratejisi kapsamında yüzde 61.19 oranındaki hissesini Kuveytli Alamana Industuries ve Fransız Saint Gobain Isover'e 171.3 milyon dolara sattığı İzocam'da çağrı sonucu küçük yatırımcılara 109 milyon dolar ödenecek. İzocam hisseleri toplam 280 milyon dolarlık değer üzerinden satılmış hisse fiyatı 16.55 YTL'ydi. Hissenin şu anki fiyatı 16.60 YTL yani 11.3 dolar. Şirket hisselerini yüzde 57'si de yabancı fonlarda. Böylece 62 milyon dolarlık yabancı para girişi bu hissenin çağrı fiyatından yabancı sermaye girişi bekleniyor.

DÖKTAŞ'IN YÜZDE 44'Ü BORSADA: Çağrı yapılacak bir başka şirket yüzde 44'ü halka açık olan Döktaş. Türkiye'nin birinci, tek çatı altında Avrupa'nın 6'ncı, dünyanın da 15'inci döküm fabrikası olan Döktaş'ın çoğunluk hisseleri, Finlandiyalı Componenta Corporation'a satılmıştı. Şirket toplam 202 milyon dolar değer üzerinden satılmış Finlandiyalı şirket Döktaş'ın yüzde 54.96 hissesi 111 milyon 25.9 bin dolara sahip olmuştu. Şirketin satış fiyatından çağrı yapılması halinde 91 milyon dolar daha küçük ortaklara ödenecek. Bu hissenin yüzde 59'u yabancı banka saklamasında. Yani bu şirketin çağrısı nedeniyle 55 milyon dolar yabancı sermaye girdisi bekleniyor.

RAHİM AK


1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 "Türk Telekom'un halka arz geliri özelleştirmesini geçer"
 Devler 'yönetici Türkler'i keşfetti
 Ülker'in spora yatırımı Fenerbahçe'yi bile aştı
 Türk-Yunan ortak bankası ocakta açılıyor
 Fiş toplamayı bıraktırmanın faturası 2.7 milyar YTL olur!
 Halk Ekmek'e beş yıl daha zam yok
 En çok gıda şirketleri tanınıyor
 Büyükelçiler Ankara'da golf oynamak istiyor
 Hazine'den enerji KİT'lerine 'Borcunu tahsil et' uyarısı
 Nükleer enerji karşıtları Meclis'te
 'Türkiye isterse gazımızı veririz'
 Fizikçi vekiller Erke'nin buluşunu inandırıcı bulmadı
 Erol Aksoy, resmen şirketlerinin başında
 Devletin kendi hastanelerine borcu 4.1 milyar YTL
 Hamsi 1 YTL'ye düştü vatandaşın yüzü güldü
 Piyango biletleri 2 hafta sonra satışta
 Cargill'de yasa sevinci yaşanıyor
 İstanbul'un zamlı su tarifesi belirlendi
 İsmet Acar, tüm iddiaları yalanladı
 "Global şartlar Türkiye'yi zorlayacak"
 Londra zenginlerin gözde mekânı oldu
 Ermeniler, DB'den 20 milyon $ istiyor
 Easy Jet İspanya'dan da sefer yapacak
 Şirketlerden
MELİHA OKUR
Geniş Katılımlı Cumhuriyet Koalisyonu
CHP, AK Parti'ye...
'Git suç işle' tahliyesi
İki kıza tecavüz edip öldürdüğünü itiraf eden Abdullah Başçı'nın...
Sperm sahtekârlığından profesöre üç yıl hapis
Adana'da hamile kalmak için hastaneye başvuran kadınları, eşleri...
Suikast timi alarmı
Suikast timi alarmı
Papa çok sıkı korunduğu için terör örgütlerinin ikinci hedef olarak...
Çelik'in mesajına Rektör'den tepki
Çelik'in mesajına Rektör'den tepki
Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akınoğlu, Bakan Çelik'in...
IMKB
E: 37.582 D:% -1,30
DOLAR
S: 1,472 D:% -0,372
EURO
S: 1,923 D:% 0,602
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu