kapat
   
25 Kasım 2006 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
En hassas ziyaret
Ayasofya'da istavroz çıkaracak
Papa 16’ncı Benedikt’in Türkiye programı

En hassas ziyaret

Papa 16’ncı Benedikt’in ziyaretine günler kala, dünya basını gözünü Türkiye’ye çevirdi.

*LA REPUBBLICA, Papa'ya suikast hazırlığındaki bir grup terörist tutuklandığını iddia etti.

*TIME, Papa'nın Türkiye ziyaretini pazartesi günü çıkacak sayısında kapak yaptı.

*FINANCIAL TIMES,
Papa 16'ncı Benedikt'in Türkiye ziyaretini "en hassas ziyaret" şeklinde değerlendirdi.

*CORRIERE DELLA SERA, keskin nişancıların kentlerdeki çatılara yerleştirileceğini ve güvenlik için 16 bin kişi seferber edileceğini yazdı.

*LA TIMES'ta İstanbul'daki Katolik kilisesine ulaşmanın zor olduğu öne sürüldü.

*TIMES,
Yücel Kaya'nın "Papa'ya Suikast: 16'ncı Benedikt'i İstanbul'da Kim Öldürecek" isimli bir kitap yazdığını hatırlattı.

***


Dünyaca ünlü haber dergisi Time, Papa'nın Türkiye ziyaretini pazartesi günü çıkacak sayısında kapak yaptı.

"Papa İslam'la Yüzleşiyor" manşetiyle yayınlanan kapakta, Papa'nın "bir Müslüman ülkeye" yapacağı ilk ziyaretin İslam ve Batı arasındaki tartışmayı yeniden şekillendirebileceği ifade ediliyor.

Papa'nın Türkiye ziyaretinin kapak olduğu Time dergisi, pazartesi gününden itibaren bütün dünyada satılmaya başlanacak.

FT: AMAÇ KATOLİK VE ORTODOKSLARI YAKINLAŞTIRMAK

Financial Times gazetesindeki haberde, Papa'nın dört gün sürecek ziyaretinde asıl amacın Roman Katolik Kilisesi ile Ortodoks Hıristiyanları yakınlaştırmak olduğu kaydedilerek, Fener Rum Patriği Bartholomeos'un "bütün dünya Ortodokslarının lideri" olduğu ifade edildi.

Haberde, her ne kadar asıl amaç Ortodokslar ile yakınlaşmak olsa da Papa'nın eylül ayında yaptığı ve Hazreti Muhammed'i şiddetle ilişkilendiren konuşmasından ötürü ziyaretin yeni bir boyut kazandığı belirtildi. Gazete bu yüzden bu ziyareti "en hassas ziyaret" olarak nitelendirdi.

"PAPA LAİK TÜRKİYE'DE BİLE SUÇLANMIŞTI"

Tony Barber imzalı haberde, "Laik, demokratik bir cumhuriyet olan Türkiye'de bile" Papa'nın bu konuşmadan ötürü suçlandığı hatırlatıldı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dindar bir Müslüman olduğu belirtilen haberde, Erdoğan'ın geçen hafta bir İtalyan kanalına yaptığı açıklamada, "Biz hiçbir dinin peygamberine hakaret etmedik. Bizim inancımız (diğer peygamberlere de) saygı duymayı gerektirir. Bu nedenle aynı şeyi başka dinlerin mensuplarından da beklemeye hakkımız var" dediği aktarıldı.

"ÜÇ ÖNEMLİ İSİMLE GÖRÜŞEMEYECEK"


Eylül ayındaki açıklamalarından sonra Papa'nın net bir şekilde özür dilemediği belirtilen açıklama 16'ncı Benedikt'in Türkiye ziyaretinde de Başbakan, Dışişleri Bakanı ya da Diyanetten Sorumlu Devlet Bakanı ile görüşmeyeceği ifade edildi.

Haberde, bu duruma gerekçe olarak gösterilen resmi açıklamada, söz konusu üç bakanın da Papa'nın ziyaretinin gerçekleşeceği hafta içinde önemli dış temaslarının olduğunun belirtildiği kaydedildi.

"TÜRKLER AB KARŞITLIĞI İLE TANIYOR"


Türklerin asıl adı Joseph Alois Ratzinger olan 1920 yılı Nisan ayında Almanya'nın Bavyera eyaletinde doğan Papa 16'ncı Benedikt'i daha çok Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı yaptığı açıklamayla tanıdığı ifade edilen açıklamada, Papa'nın 2004 yılında Türkiye'nin Avrupa'ya hep uzak olduğunu söylediği belirtildi.

Haberde, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin gerildiği bu günlerde Papa'nın ziyaretinin öneminin daha da öne çıktığı ifade edildi.

LA REPUBBLICA'NIN İDDİASI: BİR GRUP TERÖRİST TUTUKLANDI

La Repubblica'daki haberde, İstanbul'daki emniyet birimlerinin, Papa 16. Benediktus'a suikast hazırlığındaki bir grup teröristi de "birkaç hafta önce" İstanbul'da tutukladığı da ileri sürülerek şöyle devam edildi:

"Bundan birkaç hafta önce İstanbul polisi, ziyaret sırasında Papa'ya ve maiyetindekilere suikasta niyetlenen bir grup teröristi ortaya çıkararak
tutukladı. Ancak örgütün Türklerden mi, yoksa başka ülkelerden gelen kişilerden mi olduğu konusunda bilgi verilmedi. her halükarda 16. Benediktus'un, ek güvenlik önlemi olarak kullanabileceği çelik yelek de hazır. Beş kardinal de çelik yelek giymek durumunda kalabilirler".

Haberde, Papa'yla birlikte Türkiye'ye gelecek olan Papalık Hıristiyanlararası Birlik Kurulu Başkanı Kardinal Walter Casper'in de teröristler tarafından hedef seçilebileceği iddiasına yer verilerek, "Kaynaklardan edinilen bilgilere göre teröristler, 'büyük hedef' konumundaki Papa yerine başka birini de hedef alabilir. Onun yerine, kendisinin en güvendiği elemanlardan birini vurmak suretiyle, aynı etkinin yaratılması yoluna başvurabilirler" denildi.

"MOSSAD ELEMANLARI TÜRKİYE'YE GELDİ" İDDİASI

Öte yandan Papa'nın ziyareti sırasında olağanüstü güvenlik önlemleri alınacak. İtalyan gazetelerinden La Repubblica, Papa'nın korumasını sağlamak amacıyla, İtalya ve Vatikan'ın güvenlik ve istihbarat elemanlarının yanı sıra İsrail'in gizli servisi MOSSAD elemanlarının da Türk güvenlik birimlerine destek vermek amacıyla Türkiye'ye geldiğini iddia etti.

Habere göre, İtalya'nın askeri gizli servisi SİSMİ (Askeri İstihbarat ve Güvenlik Teşkilatı) ile sivil istihbarat teşkilatı SISDE'ye (Demokratik
İstihbarat ve Güvenlik Teşkilatı) bağlı çok sayıda ajan, Papa ziyareti nedeniyle Türkiye'ye ulaştı. Gazetede bugün çıkan haberde, "Papa'yı İsviçreli Muhafızlar, Vatikan Jandarması, Türkiye'ye ulaşmış durumdaki çok sayıdaki SİSMİ ve SİSDE elemanları da koruyacak. Ülkenin genel güvenliğine katkı sağlamak amacıyla, MİT ile yıllardır sıkı bir ittifak içindeki MOSSAD gizli servisinin elemanları da ülkeye gelmiş durumda" denildi. Türk güvenlik birimlerinin, Papa 16. Benediktus'un ziyaret sırasında çelik yelek giymesinden yana olduğu belirtildi.
La Repubblica, Papa'ya refakat edecek bazı kardinallere de çelik yelek giydirilmesinin ihtimal dahilinde olduğunu ileri sürdü.

CORRIERE DELLA SERA: KESKİN NİŞANCILAR YERLEŞTİRİLECEK

Corriere della Sera ise Papa'nın ziyareti sırasında Ankara, İzmir ve İstanbul hava sahalarının Türk F-16'ları tarafından hava trafiğine kapatılacağını yazdı. Haberde, "Keskin nişancılar kentlerdeki çatılara yerleştirilecek, güvenlik için 16 bin kişi seferber edilecek" denildi.


LA TIMES'TA 'KATOLİK KİLİSESİNE ULAŞMAK ZOR' İDDİASI

Los Angeles Times gazetesi, Papa'nın Türkiye ziyaretinin "diplomatik kırılganlığın" olduğu bir dönemde gerçekleştiğini yazdı. İstanbul'daki Katolik kilisesine ulaşmanın zor olduğu öne sürülen haberde, Ankara'daki kilisenin de daha gizli olduğu, hatta kapısında Fransa bayrağı bulunduğu ifade edildi.

70 milyon nüfusu olan Türkiye'de Papa'nın ziyaretine tepkiler olduğu belirtilen haberde, bu ay içinde bir kişinin İstanbul'daki İtalyan Konsolosluğu önünde havaya ateş açtığı kaydedildi.

"Türkiye'de Roman Katolik Kilisesi yasal olarak tanınmıyor" denilen haberde, ülkede 100 bin Hıristiyan'ın yaşadığı ve Papa'nın ziyareti ile bu Hıristiyanların sorunlarının gündeme gelmesinin beklendiği belirtildi.
Türkiye'deki Hıristiyanların zor şartlarda olduğu ifade edilen haberde, Hıristiyanların mezar taşlarının da sıklıkla kırıldığı iddia edildi.

TIMES: "YAZARDAN PAPA'YA UYARI"


İngiliz Times gazetesi de Yücel Kaya'nın "Papa'ya Suikast: 16'ncı Benedikt'i İstanbul'da Kim Öldürecek" isimli bir kitap yazdığını hatırlattı.

Yazarla bir röportaj gerçekleştiren gazete, Kaya'nın "Bu kitabı bir uyarı olarak yazdım" dediğini aktardı.

(ANKA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Dünyada en kötü imaja sahip ülke İsrail
 Talabani İran ziyaretini erteledi
 Silahını teslim edene Noel hediyesi
 Bush'la Riga'da görüşebiliriz
 Irak'ta 21 köylü kaçırılıp öldürüldü
 İngiltere trenlerde güvenlik görevlileri çalışacak
 Tanrı seni affetsin Putin
 Irak'ta misilleme: 6 Sünni'yi yaktılar
 Ruanda 'soykırım resti' çekti
 'Vergi hortumu' suçlaması
 Bakanlık kararı yarın verilecek
 Âlimlere göre kadınların sünneti İslam'a aykırı
 Demokraside 88. sırada yer aldık
 Türk kasap 9 yıllık 'helal kesim' davasını kazandı
 Nineden intihar saldırısı
 Annesi reddedince onu köpek emzirdi
 Çemberlerden 52 saat sonra kurtuldu
 Paraşütü sabote edildiği için öldü
 Cinsiyet değiştirdi parasını ödemedi
 Kablosuz net hasta etti
Zafer çığlığı
Zafer çığlığı
Beşiktaş tribünleri Sivasspor maçından kalan kötü enstantaneleri...
3 puan acı geldi!
3 puan acı geldi!
Jean Tigana, "Galibiyete çok sevinemedim. Üç gol attığımız maçta üç...
ABD elçisi Ağar'a 'düz ovada siyaset'i sordu
ABD elçisi Ağar'a 'düz ovada siyaset'i sordu
Wilson, Anavatan ve DYP'yi ziyaret etti. Ağar ile 1.5 saat görüşen...
Suikast timi alarmı
Papa çok sıkı korunduğu için terör örgütlerinin ikinci hedef olarak...
Çelik'in mesajına Rektör'den tepki
Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akınoğlu, Bakan Çelik'in...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu