kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ko-be or not Ko-be: İşte bütün mesele bu
Ko-be or not Ko-be: İşte bütün mesele bu
Magazinsel cevap
Ticari cevap

NBA'in yıldızı Kobe Bryant

Amerikan Basketbol Ligi'nin (NBA) en gözde oyuncularından Los Angeles Lakers'lı Kobe Bryant'ın, 8 olan forma numarasını bu yıl 24 yapması kafaları karıştırdı. Yoksa Kobe, 23 numaralı formayı giyen idolü Jordan'ı geçmek mi istiyor?


Ko-be or not Ko-be: İşte bütün mesele bu

Amerikan Basketbol Ligi'nin (NBA) en gözde oyuncularından Los Angeles Lakers'lı Kobe Bryant'ın, 8 olan forma numarasını bu yıl 24 yapması kafaları karıştırdı. Yoksa Kobe, 23 numaralı formayı giyen idolü Jordan'ı geçmek mi istiyor?.

Sporcular, uğura, şansa-şanssızlığa inanan insanlardır. Kariyerlerinin, efsane olmakla unutulmak arasında tarihte alacakları yerlerinin, banka hesaplarının saniyelik değişimlere bağlı olduğu düşünüldüğünde bu, anlaşılabilir bir şeydir. Forma numarası da uğur müessesesinin en gözde parçasıdır. Bu yüzden, transfer sezonunda ligdeki dengeleri değiştirecek çok fazla değişimin yaşanmadığı fakat dengelerin yine de alt-üst hale geldiği yeni sezonda, ligin en gözde oyuncularından birinin de forma numarasını değiştirmesi, geniş çapta dikkat çeken konulardan biri oldu. Özellikle de o yıldız Kobe olunca. Zaten Kobe, liseden lige direkt olarak girdiği günden beri gündemden hiç düşmedi. Önce Iverson ve Carter ile kıyaslandı bir müddet, sonra T-Mac'in ona daha uygun bir rakip olduğuna kanaat getirildi, son olarak da mucizevi 2003 Draftı kendisiyle daha uzun süre kıyaslanabilecek üç arkadaş getirdi: LeBron, Dwyane ve Carmelo. Bu arada güncel kıyaslamalardan hoşlanmayan biriyseniz, sizin için de bir paketimiz var: "Majestelerinin tahtının varisi kim?" ya da "Kobe MJ'den iyi mi?" tarzı spekülasyonlar tam size göre. Bütün bu tartışmalarda herkes istediğini düşünebilir, ama Lakers'ın -artık- 24 numarasının, 11 yıllık kariyerinde, rakipleri sürekli değişirken hep 'en iyi' mukayeselerinin bir tarafında yer alması, onun ne kadar özel bir oyuncu olduğunu gösteriyor. Peki, seveni kadar nefret edeni de olan bu adam, bu yıl durup dururken niye numarasını değiştirdi? NEDEN 24'Ü

TERCİH EDİYOR?
Öncelikle forma değişimine ilişkin ufak bir bilgi verelim: NBA'de imzalanan son toplu sözleşmeye göre, oyuncular akıllarına estiği gibi forma numaralarını değiştiremiyor. Oyuncunun, numarasını değiştirebilmesi için, ya transfer olmuş olması ya da takımının ligi bu değişiklikten altı ay önce haberdar etmiş olması gerekiyor. Üstelik takımında kalan oyuncunun aynı numarayı en az dört yıl giymiş olması da zorunlu. Dolayısıyla, Lakers'ın 3 Mart 2006 itibariyle lige bu konuda bilgi vermiş olması gerekiyor ki kaynaklar da bunu doğruluyor. Bu da bu değişiklikle ilgili yapacağımız akıl yürütmede ilk dayanağımız oluyor; Kobe'nin numara değişikliği, yazın bir anda verilmiş bir karar değil, olamaz da zaten, kurallar bunu gerektiriyor. 24'e dönersek... Bu numaranın, bu oyuncunun ilk kez giydiği bir numara olmadığını da ekleyelim; Lower Merion Lisesi'ndeki ilk yılında kullandığı numara bu. Daha sonra lise boyunca giydiği 33 numaralı forma ise Lakers tarafından Kareem Abdul-Jabbar'ın onuruna emekli edildiği için zaten seçenekler arasında yoktu. Kobe'nin Lakers'da bu sezona dek giydiği 8 numarayı tercih etmiş olmasının sebepleri muhtelif; Kobe'nin İtalya'da giydiği numara olması, lisede katıldığı Adidas kampındaki numaranın rakamlarının toplamı olması (143) ve Çizme'de hayran olduğu Mike D'Antoni'nin bu numarayı kullanması, sayılan sebepler arasında. Gelelim, bu değişikliğin esbab-ı mucibesine, yani işin, "Bayram değil seyran değil eniştem beni neden öptü?" kısmına. Bu sorunun cevabını da üç şekilde verebiliriz, isteyen kendi meşrebine uygun olanı alır - ki bunlar, magazinsel cevap, ticari cevap ve basketbola dair cevap olarak da sıralanabilirler.

Özgür CAN ÖZBEK

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Nişantaşı maskesi bir yere kadar...
 'Köşeleri tutmayalım sokakta yüzleşelim'
 'Bu, kariyerimin ikinci yarısının başlangıcı'
 Zamana hükmeden adam
 Sn swyrm!*
 Bhutan'da 'mutlu' bir Türk
 İstanbul'un en 'Harvey' gecesi
 'Kötü günlerimde beş kez porno izlerdim'
 Pilli motorlar yolda
 İstatistik meselesi ve 'Altın Kızlar'
 'İhbarlarımız dikkate alınsaydı, bebeği kurtarabilirdik'
 '200 kişilik bir çete'
 Korkutan kadın
 İngiliz medyası çalışkan okura 100 sterlin verecek
 Abu Dabi Sultanı: 'Kalbimi fethettiniz'
 'Milli takım gibiyiz genç ve hevesli'
 Romantik bi şey çalın!
 Soğuktan geldi ve soğuğa gitti
 Mağdurlar da site kurdu
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Ben âşığım, darısı sizin başınıza
Bel altı saldırılar,...
GÜLSE BİRSEL
"Magazinsel" sağlık haberleri!
Medya bas bas bağırıyor,...
KAZIM KANAT
Mahallenin şık ağabeyleri
Çocuk dünyası işte! Mahalle...
ERDAL ŞAFAK
Zamana hükmeden adam
O olmasaydı, saat asla kişiliğin ve...
Türk işi Rollswagen...
Türk işi Rollswagen...
Koca minibüsle yolda giderken Rahşan'a saydırıyorum.
İşadamlarını şaşırtacak jet
İşadamlarını şaşırtacak jet
Raytheon'un en yeni modeli Hawker 4000 İstanbul'da çok az sayıda...
İyi ilişki için iyi seks şart mı?
Son günlerin en fazla tartışılan konularından birini bilim dünyası da...
Matmazel Suzette'e adanmış yemek
Yumurtayla yapılan pek çok yemek var. Krep de onlardan biri. Dünya...
Mutfakta Japon var
Japon bir grubun Türk mutfağını ele geçirme çalışmaları yaptığını duyunca...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.