kapat
   
23 Kasım 2006 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Aydin Ayaydin @ SABAH
 
Rekabet Kurulu'nda Başkan'a isyan kararlara yansıdı
Çocuklarımızı koruyalım

Rekabet Kurulu'nda Başkan'a isyan kararlara yansıdı

Rekabet Kurulu, yasa değişikliği sonrası toplantılara katılmaması gereken 8.üyenin belirleme yönteminde Kurul Başkanı Mustafa Parlak ile üyelerin farklı görüşte olmaları yeni bir tartışmayı gündeme getirdi.
Bu sütunda değişik tarihlerde gündeme getirdiğim gibi, Rekabet Kurulu 7 üyeden oluşur hükmüne rağmen, Kurul'un mevcut 8 üye ile toplantı yapıp karar almalarına Danıştay dur demişti. Rekabet Kurulu Başkanı Mustafa Parlak, kurum içi bir düzenleme ile toplantılara katılmayacak üyeyi belirleme yerine, üyelerin bilgisi dışında siyasi otoriteyi yanlış yönlendirerek 5388 sayılı kanuna bir madde konulmasını sağlayarak sözde konuyu çözmüştü.
Rekabet Kanunu'nun 'Toplantı ve karar yeter sayısı' başlıklı maddeyi değiştiren 5388 /13 sayılı kanunun geçici 5 maddesine göre 'Kurul en çok 7 üye ile toplanabilir ve karar alabilir. Kurul üye sayısının 7 den fazla olması halinde, toplantıya sırasıyla hangi üyenin iştirak ettirilmeyeceğini Başkan belirler' hükmüne göre, toplantılara mevcut Başkan dahil 8 üye, sırasıyla her toplantıya 1 üye katılmayacak. Çünkü 5388/13 maddesi 'Rekabet Kurulu biri Başkan, biri ikinci Başkan olmak üzere 7 üyeden teşekkül eder' demektedir. Söz konusu maddeye göre Başkan üyelerden ayrı tutulmamıştır. Dolayısıyla sırasıyla toplantılara katılmayacak üyeler belirlenirken Başkan da bu düzenlemeye tabi tutulacaktır.
Rekabet Kurulu Başkanı Mustafa Parlak, toplantılara sırasıyla katılmayacak üyeleri belirlerken, yasada öngörülmemesine rağmen Başkan olarak kendisini belirlenen sisteme dahil etmemesi, Kurul üyeleri arasında tartışma yarattı. Kurul üyelerinden bazıları başkanın bu uygulamasının yasal olmadığını ileri sürdü. Kurul üyeleri: kanun başkana sırasıyla kurul toplantılarına katılmayacak üyenin belirleme yetkisi vermiştir. Bu düzenlemeye Başkan da girer. Başkan'ın kendisini bu düzenleme dışında tutması yasanın ruhuna aykırıdır.
Kurul Üyesi Rıfkı Ünal, yasada öngörülmemesine rağmen, Başkan'ın bu tutumunun objektif olmadığı ve nesnel ölçütten yoksun olduğunu ileri sürerek, Başkan Mustafa Parlak'ın bu uygulamasının, kurul üyesinin karar verme bağımsızlığı dışsal etkilerden olduğu kadar, kurum içi -hiyeraşik yapıdan bağımsızlığını- da kapsadığını ileri sürdü. Kurul Üyesi Rıfkı Ünal, söz konusu düzenleme ile Başkan Mustafa Parlak'ın kanunla düzenlenmemiş kura esaslı uygulaması Anayasanın 123.maddesine aykırı olduğunu savunuyor.
Kurul üyeleri açıkçası diyor ki, Kurul Başkanı ve 2. Başkan dahil hepsi Rekabet Kurulu üyesi olarak atanmış. Başkan'ın kendisini kuraya iştirak ettirmemesi hem 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun ve hem de 5388 sayılı kanun'un öngörmediği Geçici madde 5 te hükmedilmeyen, dayanağı bulunmayan, subjektif ve hukuka aykırıdır.
Rekabet Kurulu üyesi Rıfkı Ünal, tartışmalar sonunda bu görüşünü kararlara muhalefet şerhi olarak yansıtacağını da söylemesi, Rekabet Kurulu'nun bu şekilde alacağı kararların geçerliliğini de yeniden gündeme taşıyacaktır. Gerçekten Kurul toplantılarına katılacak üyeler, Başkan tarafından bu kıstaslarla belirlenip, Kurul üyelerinin bu gerekçe ile muhalefet şerhi yer alırsa o kararın geçerliliği tartışılır, başvurulması halinde idari yargıdan da dönme ihtimali kuvvetlidir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Emlak sektöründe neler oluyor?   / 18-11-2006
 Elektriğe zam nereden çıktı?   / 17-11-2006
 9 vali elde çanta illerindeki yatırımı pazarladı   / 16-11-2006
 Makro ekonomik veriler ne söylüyor?   / 14-11-2006
 Global piyasalardaki gelişmeler ve Türkiye'ye Etkileri   / 13-11-2006
 Ankara'nın gündemi Cumhurbaşkanlığı seçimi   / 12-11-2006
 Ankara'da puslu bir hava var   / 11-11-2006
 Bankalar Birliği'nin başına 'mister' yolunu kim açtı?   / 09-11-2006
 Cenaze töreni mi siyasal aktivite mi?   / 08-11-2006
 AK Parti kongresi Cumhurbaşkanlığı için gösterge olabilir   / 07-11-2006
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Dövize yönelmek tek seçenek değil
Türkiye'nin ilerleyen...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Rekabet Kurulu'nda Başkan'a isyan kararlara...
MELİHA OKUR
"Kıbrıs konusunda Türkiye'ye haksızlık...
O paşa değilim bıktım şu Emel Sayın işinden
Bu aralar herkes Kenan Evren'in peşinde ve ben röportaj için Ali...
"Da Vinci'nin şifresi diye bir şey yoktur"
"Matematik ve Mona Lisa" kitabıyla ABD'de büyük ilgi gören fizikçi...
Papa, Gül'ün yemek davetini reddetti
Papa, Gül'ün yemek davetini reddetti
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, Bakan Gül'ün Papa'ya yemek...
Ayasofya'da namazlı eylem
Ayasofya'da namazlı eylem
Ayasofya Müzesi'nde eylem yapan kalabalık bir grup, güvenlik...
IMKB
E: 37.734 D:% -1,99
DOLAR
S: 1,473 D:% 0,375
EURO
S: 1,900 D:% 1,037
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu