kapat
   
20 Kasım 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Howard: En sıcak gündem Türkiye
Türkiye konusunu AB zirvesine getirmeyeceğiz
Rehn:Türkiye için yeni bir zirveye gerek yok
Howard: En sıcak gündem Türkiye

Howard: En sıcak gündem Türkiye

Dünya Ekonomik Forumu Avrupa ve Orta Asya Direktörü Felix Howard, 23-24 Kasım tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilecek olan Dünya Ekonomik Forumu toplantısına dünyanın en büyük firmalarından büyük ilgi olduğunu belirterek, Türkiye'nin şu anda ekonomik ve siyasi olarak dünya gündemindeki "en sıcak" gündem maddelerinden biri olduğunu vurguladı.

Dünya Ekonomik Forumu Avrupa ve Orta Asya Direktörü Felix Howard ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Özel Danışmanı Cüneyt Zapsu, 23-24 Kasım tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilecek olan Dünya Ekonomik Forumu'na ilişkin olarak Çırağan Sarayı'nda bir basın toplantısı düzenlediler.

Felix
Howard, toplantıda yaptığı konuşmada, günümüzde yaşanan sorunların yalnızca hükümetlerin, devletlerin veya büyük şirketlerin çabalarıyla çözülmesinin mümkün olmadığını belirterek, bu amaçla her yıl siyaset alanından, iş dünyasından, sivil toplumdan ve akademik çevrelerden alanlarının en iyisi olan kişileri bir araya getirecek ortak platformlar kurduklarını ve toplantılar düzenlediklerini kaydetti.

"TÜRKİYE EN SICAK GÜNDEM MADDELERİNDEN BİRİ"

Bu toplantılar içinde en bilineninin Davos toplantıları olduğunu ifade eden Howard, Davos harincinde de Japonya, Çin, Brezilya, Şili ve Güney Afrika gibi ülkelerde bölgesel toplantılar yaptıklarını dile getirdi. Bu yıl Davos dışında düzenledikleri bölgesel toplantı için Türkiye'yi seçtiklerini hatırlatan Howard, Türkiye'nin şu anda ekonomik ve siyasi olarak dünya gündemindeki "hot topic" yani "en sıcak" gündem maddelerinden biri olduğunu vurguladı.

"ÜYELERİMİZ TÜRKİYE'DE TOPLANTI YAPMAK İÇİN ISRAR ETTİ"

Howard, ekonomi açısından özellikle Dünya Ekonomik Forumu üyesi olan binden fazla büyük firmanın Türkiye'de toplantı yapmak konusunda ısrarcı olduğunun altını çizerek, "Bunun sebebi iş menfaatleri. Çünkü yerel gelişmeleri takip etmek, yerel ortaklar kimler olabilir ve ne tür fırsatlar karşılarına çıkabilir, bunları görmek istiyor üyelerimiz" diye konuştu.

"HERKES TÜRKİYE'YE İLİŞKİN DAHA ÇOK BİLGİ İSTİYOR"

Siyasi açıdan ise özellikle Türkiye'nin AB sürecinin çok yakından takip edildiğini belirten Howard, "Herkes Türkiye'deki siyasi istikrar ve reform sürecinin devamı gibi konularda daha fazla bilgi istiyor" dedi. İstanbul'da gerçekleştirilecek toplantıların, Dünya Ekonomik Forumu'nun Türkiye'deki üyeleri ve diğer üyelerinin birlikte iş yapma konusundaki isteği ve hükümetin bu konudaki desteği sonucunda ortaya çıktığını dile getiren Howard, 1989'dan sonra ikinci kez Türkiye'de toplanacaklarını belirtti.

"AB SÜRECİ VE YATIRIM FIRSATLARI MASAYA YATIRILACAK"

Forumun ana başlığının "Bölgeler ve Yeni Fırsatlara Açılım" olarak belirlendiğini ifade eden Howard, bu ana başlık altında toplanan dört başlıkta yoğunlaşacaklarını söyledi. Bu başlıklardan ilkinin, Türkiye ile AB arasında yürütülen üyelik müzakerelerindeki zorluklar ve reform sürecine ilişkin değerlendirmeler olduğunu belirten Howard, ikinci başlığın ise Türkiye'nin jeopolitik önemi olduğunu ifade etti. Bu bölümde özellikle Türkiye'nin AB müzakerelerinin ötesinde, bölgenin güvenliği ve terörle mücadeledeki rolünün irdeleneceğini vurgulayan Howard, sonraki başlıklarda ise Türkiye'nin rekabet gücünü ve uzun vadeli iş fırsatlarını masaya yatıracaklarını söyledi.

Howard, bu temel dört konu altında da yaklaşık 20 oturum düzenleneceğini ve bu oturumlarda farklı konulardaki değişik önerilerin tartışılacağını ifade ederek, forumun sonunda ele aldıkları konulara ilişkin bir çerçeve rapor hazırlayacaklarını da sözlerine ekledi.

"SICAKLIK 'İN' DE OLABİLİR, YAKABİLİR DE"

Cüneyt Zapsu ise, Howard'ın konuşmasında Türkiye'nin dünya gündeminin en sıcak gündem maddelerinden biri olduğunu belirttiğini hatırlatarak, "Biz de bu sıcağın nasıl bir sıcaklık olduğunu anlatmaya çalışacağız. Çünkü biliyorsunuz sıcak 'in' de olabilir, yakabilir de. Yakmamasına çalışacağız" dedi. Zapsu, kendisinin 15 yılı aşkın bir süredir Davos toplantılarına katıldığını, Türk hükümetlerinin de zaman zaman bu toplantılara iştirak ettiğini hatırlatarak, "58'inci ve 59'uncu hükümet de Davos'un müdavimleri arasındaydı. Ama artık zamanı geldiğini düşündük ve Davos dışındaki tek toplantıyı Türkiye'de yapmalarını tavsiye ettik" dedi.

"KENDİMİZİ ANLATMA HASTALIĞI ÇEKİYORUZ"

AKP iktidarından önce "yapacağız, edeceğiz" sözlerinin söylendiğini ancak şimdi anlatacakları bir hikaye olduklarına inandıklarını söyleyen Zapsu, "Bu hikayenin tüm dünyada ilgi çektiğini de biliyoruz. İş aleminde buna 'sucsess story' (başarı hikayesi) derler. Türkiye'de genel bir hastalığımızdır, kendimizi anlatma zorluğu çekiyoruz. Dünya Ekonomik Forumu'nun Türkiye'de olması bu hastalığı yenmek için çok iyi bir fırsattır" dedi.

"BAŞBAKAN VE 10'DAN FAZLA BAKAN KATILACAK"

AKP hükümetinin Dünya Ekonomik Forumu'na büyük önem verdiğini kaydeden Zapsu, foruma Başbakan Erdoğan ve 10'dan fazla bakanın katılacağını belirtti. Foruma yurtdışından da 20'ye yakın Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Başbakan Yardımcısının katılacağını dile getiren Zapsu, Başbakan Erdoğan'ın forumun açılış konuşmasını gerçekleştireceğini, son gün ise kapanış oturumuna katılacağını söyledi. Zapsu şunları söyledi:

"380 KATILIMCININ YALNIZCA 150'Sİ TÜRK"

"Hükümet yetkilileri dışında Merkez Bankası Başkanı, TMSF Başkanı ve yeni Dışişleri Müsteşarı gibi isimlerinde foruma katılarak ne yaptığımızı ve ne yapmayı düşündüğümüzü anlatacak. Biz Türkiye'deki bazı toplantılarda kendi kendimize konuşuruz, biliyorsunuz. Halbuki Dünya Ekonomik Forumu toplantılarının katılımcılarının çoğu dünyanın sayılı yabancı işadamlarıdır. Yanlış hatırlamıyorsam son rakamlara göre, foruma katılacak olan 380 civarındaki işadamının sadece 150 tanesi Türk'tü."

"ERDOĞAN'IN BİR DAKİKA BOŞ VAKTİ OLMAYACAK"

Zapsu, bir gazetecinin "Başbakan Erdoğan, forum kapsamında ikili görüşmelerde bulunacak mı?" sorusuna karşılık ise şunları dile getirdi:

"Başbakanımız saat 11'deki açılış konuşmasının ardından, olabildiği kadar forumda kalıp ikili görüşmeler gerçekleştirecek. Zaten komşu ülkelerimizin başbakanları burada olmayacak. Yani başbakanımızın bir dakika dahi boş vakti olmayacak. Cuma günü de 17.45'te kapanış toplantısına katılacak olan Başbakanımız bu toplantıdan sonra, Çırağan'da bir gala yemeği verecek." (ANKA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan: Erken seçim yok
 Kadına engel töre
 AKP'li Fatsa bin pişman
 Bahçeli'ye AKP'den yanıt
 AKP yeni vitrini seçiyor
 MHP'de sakin kongre
 Erdoğan: Hamasetle milliyetçilik yapılmaz
 'Bu Meclis gelecek yedi yılımızı ipotek edemez'
 AKP: Derinlerde işimiz yok
 Denktaş'tan Kıbrıs'a sahip çıkın' çağrısı
 Fransız parlamenter mektupla 'özür' diledi
METEHAN DEMİR
Kartallar yüksek uçar
ABD bastırdı, bastırdı ve sonunda...
YAVUZ DONAT
Devlete karşı kapris yapılmaz
Afyon'da, Denizli'de...
Genç kızı töreden doktor kurtardı
21 yaşındaki genç kızın evlilik dışı hamile kaldığını fark eden kadın...
Çocuk pornosuna 13 yaş sınırı gelsin
İngiltere Komiserler Birliği Sözcüsü, "13 yaşından büyük çocuklar...
Türkler başkasının spermiyle çocuk yapıyor ama gizliyor
Türkler başkasının spermiyle çocuk yapıyor ama gizliyor
Kıbrıs'ta ünlü bir tüp bebek merkezinin sahibi Dr. Halil İbrahim...
Terör mağdurlarının hukuk savaşı
Terör mağdurlarının hukuk savaşı
El-Kaide'nin 15 ve 20 Kasım tarihlerinde gerçekleştirdiği hain...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu