kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İyi bir seks mi, uyku mu?
İyi bir seks mi, uyku mu?
Seksin uygun saati olur mu?

Uzun seks mi? İyi uyku mu?

Her ikisi de insan hayatının en önemli iki gereksinimi. Çünkü ne sekssiz ne de uykusuz yaşamak mümkün. Ancak bazı bilim adamları "İyi bir uyku için sağlıklı seks gerekir," derken, bazıları da "Güzel bir uyku uyumadan, uzun seks yapamazsınız," diyor. Dolayısıyla bu açıklamalar "Tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan?" sorusunu akla getiriyor. Konuyu, uzmanları Prof. Dr. Hakan Kaynak ve Doç. Dr. Cem İncesu'ya sorduk. Seks mi, uyku mu? Seksin uygun saati olur mu? Aynı yatakta uyumak doğru mu?


İyi bir seks mi, uyku mu?

Siz hangisini tercih edersiniz? Çoğu kez seçim yapmak zorunda kaldığı bu sorunun yanıtını iki bilim adamı verdi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Uyku Araştırmaları Merkezi Sorumlusu Prof. Dr Hakan Kaynak ve Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Cem İncesu'nun görüşü uyumadan da sevişmeden de yapamayacağımız.

Coşkulu bir seks mi, yoksa uzun süreli rahat bir uyku mu vücut için daha yararlı?

Prof. Dr. Hakan Kaynak
İyi bir uyku için sağlıklı seks de gerekli. Cinsel ihtiyaçları tatmin edilmemiş birinin uykuya dalışının çok sağlıklı olması beklenemez. Bu durumda bir gerilim olur. Ancak şunu da bilelim ki uyku vazgeçilmezdir. Uyku yoksunluğu insanın sadece seks hayatını değil, bütün fonksiyonlarını bozar.

Doç. Dr. Cem İncesu

Her ikisi de doğal gereksinim olmakla birlikte, insanlar cinsel yaşam olmadan yaşayabilir ancak uykusuzluğa dayanamazlar. Bu açıdan uyku bedenimiz için daha temel bir gereksinimdir. Ama uyku ile cinselliği, birbirinin alternatifi gibi görmenin yanlış olduğunu düşünüyorum.

Uyku öncesi gece seks yapmayı önerir misiniz?

Prof. Dr. Hakan Kaynak

Gevşemek açısından psikolojik olarak gerilimin atılmasını sağlayan seks, uykuyu da kolaylaştırır, daha rahat ve huzurlu bir uyku sağlar. Ancak yorgunlukla uykuyu birbirinden ayırmak gerekir.

Prof. Dr. Hakan Kaynak
Cinsel yaşamın insan bedeni üzerindeki kısa ve uzun vadeli etkileri ya da gece gündüz farkları gibi konularda yeterli bilimsel veri yok. Ama doyumlu bir cinsellik sonrası genel olarak bedende gevşeme ve psikolojik açıdan bir rahatlama yaşandığı biliniyor.

Türkiye'de, özellikle büyük şehirde yaşayan çiftler, yorgunluktan sekse vakit ayıramadıklarından yakınıyor. Sizce ne yapmalılar?

Prof. Dr. Hakan Kaynak
Yalnızca uyuyarak dinlenilmez, ayaklar uzatılarak da dinlenilir, seks yaparak da... Ama "Yorgunum," deyip başını yastığa koyar koymaz uyuyanlar varsa, onlar uyku apne hastası olabilirler. Uyku hastaları yorgun ve aşırı uykulu olarak yatağa gittikleri için yastığa kafalarını koyar koymaz uyurlar. Dolayısıyla ne zaman seks yaparlar bilmiyorum. Fiziksel olarak da cinsel fonksiyonları bozulur. Cinsel hormonların seviyesi düşüktür. Daha ileri aşamalarında erkekler için cinsel iktidarsızlık da söz konusudur.

Prof. Dr. Hakan Kaynak
Gerçekten de bu durum son yılların metropollerdeki en önemli cinsel sorunu haline geldi. Her geçen gün daha çok çift cinsel sıklıkta azalma, isteksizlik ve zevk alamama yakınmalarıyla başvuruyorlar. "Cinsellik aklımıza bile gelmez oldu," diyen o kadar çok kişi var ki. Yapılan görüşmelerde temel suçlular hep aynı: Zamansızlık, yorgunluk, stres. Bu konu adeta bir buzdağı gibi. Bu olgularda kişi ya da çift ile görüşüyor, tüm yaşam biçimi, felsefesi ve programlarını gözden geçirerek yeni önermeler ve düzenlemeler yapıyoruz. Bu çifte göre çok değişebiliyor. Herkese uyan bir şablon yok. Ama akşamları evde yalnızca televizyon, bilgisayar ya da internete ayırdıkları zamanı azalttıklarında bile, çiftlerin cinsel yaşamlarında önemli gelişmeler sağlanabilmektir.

Çok çalışıp az uyuyan insanlar seks hayatlarını yalnızca hafta sonları mı sürdürmeli? Bu evlilikte rutin sekse neden olmaz mı?

Prof. Dr. Hakan Kaynak

Onlar için küçük bir öneri verilebilir. Öğlenden sonra 20 dakikalık bir uyku gece uykusunun bir saatine eşdeğerdir. Bu yapılırsa gece uykusundan bir parça kar edebilirsiniz. Kâr ettiğiniz bu zamanda da isterseniz kitap okuyun, isterseniz seks yapın.

Prof. Dr. Hakan Kaynak
Cinselliği yalnızca hafta sonlarına, belirli gün ya da zamanlara sıkıştırmak keyifli bir cinselliğin en büyük düşmanlarından biridir. Böyle bir alışkanlık yalnızca rutinleşmeyi ve haz alamamayı getirmez, aynı zamanda çiftin kendi cinselliklerine ve birbirlerine yabancılaşma, uzaklaşma sürecini de geliştirir. Bu, çiftin ilişkisini er ya da geç olumsuz olarak etkileyecektir.

Seksten sonra sizce çiftler birlikte mi uyumalı?

Prof. Dr. Hakan Kaynak

Aynı yatakta uyumak uyku kalitesini kötü etkiler. Ama birlikte uyumanın getirdiği duygusal kazanç, ayrı uyumanın getirdiği fiziksel kazançla karşılaştırılabilir mi, bu kişiden kişiye değişir. "Benim uykum biraz bozulsun ama eşime sarılıp yatayım," diyenler de olabilir, "Uykuma zarar gelmesin," diyenler de. Birlikte uyumak daha çok ve sık uyanmaya neden oluyor.

Doç. Dr. Cem İncesu
Bir zorunluluk değil ama ben çiftlerin cinsel ilişki sonrası birlikte uyumalarını öneririm. Cinsellik, öncesi ve sonrası ile bir bütündür. Bu bütünü kopardığınız zaman, cinsellik, konuşmak, paylaşmak, flört, dokunmak, okşamak, sarılmak gibi tüm unsurlarından kopmaya başlar, sıradanlaşır. Zengin bir sofra ve uzun bir ziyafetten adeta bir fast-food'a dönüşür.

ESRA TÜZÜN

DİĞER İYİ YAŞA HABERLERİ
 İyi ilişki için iyi seks şart mı?
 İnsan tekeşli mi, çokeşli mi?
 100 bin kişiden 'biri'
 Mehmet Öz'ün kızından diyet kitabı
 Sağlık ve gençlik iksiri
 60'ından sonra anne olmak
 Ali tüp'ü tut
 Leylekler mi getirse acaba?
 Ona karanfil ve canlı renkler çok yakışıyor
 Tarih, deniz, güneş, seks klişesi ve Bodrum
 Vitaminler, mineraller ve sağlıklı yaşam
 Beyazlatma yöntemleriyle rahatça gülün
 Yaşlanmaya yeni bir bakış
 Sudan güzellik elinizin altında
 Meyvelerden gelen güzellik
 Modern'de yaz okulu
 Banyonuzu bakım kürüne çevirebilirsiniz
 Yaz çiçeği gibi kokmak için
 Babanızı unutmayın
    Pazar Sabah Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
  » İyi Yaşa
Nişantaşı maskesi bir yere kadar...
Avrupa Yakası'nın başarılı senaristi Gülse Birsel, mesafeli kişiliği,...
'Köşeleri tutmayalım sokakta yüzleşelim'
Türkiye'nin çok okunan köşe yazarları olmalarına rağmen, seviyesiz...
Matmazel Suzette'e adanmış yemek
Yumurtayla yapılan pek çok yemek var. Krep de onlardan biri. Dünya...
Mutfakta Japon var
Japon bir grubun Türk mutfağını ele geçirme çalışmaları yaptığını duyunca...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.