kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Geçmiş zaman olur ki, hayali cihan değer
Geçmiş zaman olur ki, hayali cihan değer
Jüpon, Elvis, muhallebici...

Hatırla Sevgili'nin hatırlattıkları

Menderes döneminde geçen Hatırla Sevgili adlı dizi, o yılların zarafetini ve modern yaşam tarzını da hatırlatıyor. Şık şapkalar, puantiyeli elbiseler, kulüp gezmeleri, Elvis... İşte 50'li ve 60'lı yıllardan yaşam manzaraları.


Geçmiş zaman olur ki, hayali cihan değer

Adnan Menderes döneminde geçen Hatırla Sevgilidizisinden yola çıkıp, 50'li yılların sonuyla 60'lı yılların yaşam tarzına, giyim kuşamına göz attık. Karşımıza modern bir Türkiye tablosu çıktı.

Geçtiğimiz salı akşamı atv'de başlayan ve Adnan Menderes döneminde geçen Hatırla Sevgili adlı diziyi izlerken kıyafetler, saçlar, dinlenen müzikler dikkatimizi çekti. Ve 1959 yılından başlayıp 60'lara uzanan bu diziden yola çıkarak, dönemin kültürünü, trendlerini, yaşayışını incelemek istedik. Önce SABAH gazetesi baş yazarı Mehmet Barlas, o yılların cemiyet hayatına dair bazı ilginç bilgileri bizimle paylaştı. Örneğin Barlas'ın söylediğine göre dönemin en gözde siyasetçi hanımları Harika Yardımcı ile İhsan Çavuşoğlu'ydu. En ünlü terzileri ise Terzi Mualla ile Lütfiye Arıbal. 1960 yılının en görkemli sosyetik olayı Hilton'un açılışı. Hiltonların varisi Nick Hilton, aktrist sevgilisi Terry Moore'la açılışa katılmış ve fotoğrafçı İlhan Demirel'in çektiği Moore'un fotoğrafı o yılların en büyük frikiği olmuş. Dönemin varlıklı aileleri arasında Koçlar, Nemlizadeler ve İparlar var. Çapkın bir armatör olan Ali İpar, Türkiye'den uluslararası sosyeteye giren ilk isim mesela.

İNCECİK BELLER
Hatırla Sevgili'nin çekimlerine başlamadan önce o yılların yaşantısıyla ilgili sıkı araştırma yaptıklarını söyleyen proje tasarımcısı Tomris Giritlioğlu; eski siyasetçi ve yazar Yılmaz Karakoyunlu, gazeteci Can Dündar ve Bilgi Üniversitesi sosyoloji bölümü öğretim görevlisi Ferhat Kentel'in de proje danışmanı olarak kendilerini bilgilendirdiklerini belirtiyor. Dizinin sanat yönetmeni Nilüfer Ayşe Çamur da çeşitli arşivlerden yararlanarak ciddi bir araştırma yapmış. Çamur'dan; dönemin kıyafet, saç ve makyaj modasına ilişkin bilgi aldık. Takip edilen ünlü isimleri ve insanların ne gibi etkinliklerle ilgilendiklerini de Yılmaz Karakoyunlu'dan öğrendik. İşin kadınları ilgilendiren kısmından başlayacak olursak, öncelikle incecik bellerden ve derin göğüs dekoltelerinden bahsetmemiz lazım. O yıllarda ince bel o kadar önemli ki, kadınlar içlerine her zaman korse giyiyor ve bir süre sonra vücutları ona göre şekil almaya başlıyor. Bele oturan, kabarık etekli elbiseler giyiliyor genellikle. Hatta kabarıklığı daim kılmak için elbiselerde tarlatan (elbiselere sertlik veren bir tür kumaş) da kullanılıyor. Puantiye en moda desen. Göğüs dekolteleri ise şaşırtacak kadar modern. Öyle ki kadınlar takıya bile gerek duymuyorlar o dönemde. En önemli aksesuarları olan dekoltelerini kapatmasın diye, kolye bile takmıyorlar. Ayakkabıda en popüler model babetler. Sigaret pantolonlar da çok moda. Aslında genel olarak kadının bütün zarif bölgelerini ortaya çıkartan kıyafetler tercih ediliyor. Etekler 'Channel boy' denilen, diz kapağının hemen altında biten boyda. Tayyörler de bele oturuyor ve göğüsleri dik tutan sutyenler tercih ediliyor. Mayoların alt kısımları mini şortları andırıyor, desenleri de genellikle çiçekli veya geometrik oluyor. Nilüfer Ayşe Çamur, kostüm seçerlerken bazı kıyafetlerin daha çok günümüz tarzını yansıttığını, bu yüzden yanlış anlaşılma olmaması için de onları elediklerini söylüyor. Aynı durumu dekor malzemelerinde de yaşadıklarını belirten Çamur, "Sanki gidip IKEA'dan alınmış gibiydiler," diyor. Saçlarda ise o yıllar mizample çok moda: Saçlar bigudilerle sarılıyor, birayla (Evet, bildiğimiz bira) sabitleniyor ve kalıp gibi görünüyor. Tepeler de krapeli. Saç boyları ise genellikle omzun hemen üstüne gelecek şekilde kısa. Makyajda gözler öne çıkartılıyor. Eye liner sürülüyor, takma kirpikler takılıyor. Ruj renkleri ise pembe ya da kırmızı. Hem giyim kuşamda hem de saç ve makyajda örnek alınan en önemli iki isim Jacqueline Kennedy ile Brigitte Bardot. Erkeklerse saçlarını genellikle albatros modeli kestiriyor. Yani ense ve kulak arkası kısa, üstler uzun. Ve saçlar briyantinlenip geriye doğru taranıyor.

MELİS D. ÇALAPKULU

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Bu provokasyona kalp dayanmaz...
 Kalede Adnan Menderes
 Yılın Avrupalısı bir Türk
 'Âşık olan hayatın anlamını bulduğunu zanneder'
 007 Bond olmanın 7 yolu
 'Şarkı söylemeye utanıyordum'
 Üniversitede bir kedi katili mi var?
 Bu site 100 Türkün gücüne bedel
 36 beden işkolik
 15. yıla üç proje
 Yüksek ökçe olmadan asla!
 Ve kadın yeniden yaratıldı
 Başımızın üstünde yeri var
 Gelmiş geçmiş en çarpıcı reklam fotoğrafları bir arada
 Taş gibi, sonsuza dek...
 Hollywood kapısı aralanıyor
 Bugün dünya için ne yaptınız?
 Rock'ın kırmızılı kadınları
 En hayırlı 'Kırmızı' alışveriş
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
ALİ POYRAZOĞLU
Ali Poyrazoğlu sosyetenin göbeğinde...
Madem yaşam...
REFİK DURBAŞ
Yazı da hayat kadar tenha mıdır?
Bir başıma kalmıştım...
Bu kebaplarda kuyruk yağı yok
Acıbadem'deki yerinden sonra Bağdat Caddesi'nde de bir şube açan Antebi, her...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.