kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
  • Şu an 20 Kasım 2006 - Pazartesi tarihli sabah.com.tr'yi okumaktasınız.
  • Bugüne ait sabah.com.tr içeriği için tıklayın »
kapat

Sabah, içeriğini okur denetimine açıyor. Gazetedeki haberden baskı kalitesine, web sayfası düzenine kadar, eksik, yanlış, hatalı, meslek etiğine aykırı bulduğunuz, merakınızı uyandıran hususları Okur Temsilcisi'ne iletin. Şikayet, eleştiri, soru ve önerilerinizi bekliyoruz.
 
 
Obdusman Nedir? Ombudsmanın Çalışma Kuralları Yavuz Baydar Kimdir? Türkiye Hazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi
 
Tel:
0212 354 35 08
Fax:
0212 354 36 84
 
Dağıtım sorunları
Kasparov'a ne oldu?
BBC yayın ilkeleri...
Çek yolsuzluğu...

Dağıtım sorunları

Okurların gazeteye sadakat duyması için en vazgeçilmez koşullardan biri, süratli bir dağıtım sisteminin olması. Farklı yerlerden şikayetleri yetkililer değerlendiriyor.

Okurların gazeteyi okuyabilmesi için ona ulaşabilmeleri gerekir.
Bizde ABD'de olduğu gibi evlerin önünden geçen bisikletliler kapıya her sabah gazeteyi atmıyor, Avrupa'da olduğu gibi kapı kapı dolaşılıp gazeteler abonelerin eşiğine bırakılmıyor. Türkiye'de gazete okurla bayilerde buluşuyor.
Sadakat duyduğu gazetesini erkenden alamayan okurun sıkıntısı büyük olur.
Bu köşede genel olarak dağıtım sorunlarını ele almıyorum; genellikle şikayetler doğrudan ilgililere iletiliyor, çare bulunması için. Ancak bana gelen bazı notları bir "fotoğraf sunmak" için arada bir paylaşmak da istiyorum.
Bir alarm sinyali İstanbul Avcılar'dan geldi. Şikayete göre, Avcılar bölgesinde sadece bir bayide Sabah gazetesi bulunabilmiş. Diğer bayiler dağıtımdan şu veya bu nedenle çekildiklerini anlatmışlar.
Bir başka yakınma, Gölcük'ten.
Fahri Yılmaz'ın notu şöyle:
"Ben ve eşim Sabah gazetesi okuyucusuyuz. Gölcük'te Donanma içindeki lojman kantinine az sayıda getirilen gazetenizin onuncu dakikadan itibarenbulunamamasını anlıyorum. Ancak özellikle hafta sonları ve hafta içi öğleden sonraları gazetenizi ne Migros'ta, ne bakkalda, ne de gazete bayiinde bulmak mümkün oluyor. 2 yıldır hep aynı sıkıntı. Dağıtım mı problemli, bayilerin talep hatası mı, tirajı yeterli mi buluyorsunuz? Mecburen başka gazetelere tiraj sağlamış oluyorsunuz. Bilgilerinize arz olunur." Sırada Erzurum var...
Üniversitede görevli öğretim üyesi Doç Zafer Okumuş'un gönderdiği mesaj:
"Sabah gazetesinin 1988 yılından beri düzenli okuyucusuyum. 1993-2000 yılları arasında Kars' taydım, 2000 yılından beri Erzurum' da görev yapıyorum. 1993 teki Kars'ta başlayan görevle kabus başlıyor.. Gerekçe de hazır: Kars çok uzak, yollar kış nedeniyle kolay aşılamıyor. İstanbul'dan ne kadar uzaksanız o kadar üvey evlatsınız yani.. Biliyorum, buralardan büyük reklam gelirleri alamaz gazeteniz.. Ama buralarda da günlük taze haberi, yorumu bekleyen, bir Sabah'a kahvaltıda elinde gazetesiyle başlamak isteyen hiç de göz ardı edilmeyecek bir okuyucu kitlesi var.. Ve nihayet Erzurum.. Merkezlere daha yakın, uçak sayısı daha fazla, nüfus daha yoğun, üniversite çok daha büyük.. Bekliyorsunuz ki Kars'a geç gelen gazeteniz en azından 2,5 saat daha önce size ulaşacak, bekliyorsunuz ki iki şehir arasındaki merkeze uzaklık, sizin yaşadığınız şehirde size okur avantajı olarak dönecek.. 'Artık yeter' dediğim olay şöyle gerçekleşiyor. Saat 07:30 ile en geç 08:30 arası Doğan grubu tüm gazeteler yerleşiyor anladığım kadarıyla tüm doğuda bayilere, raflara .. Peki sizin gazeteniz kaçta bayilere ulaşıyor dersiniz?? Lütfen siz de araştırın ve doğrulatın..Saat 09:00 - 11:30 arası dağıtımın Erzurum için tamamlandığını görürsünüz Bu saat, Erzurum için 2000-2006 yılları arası ortalamayı verir, 14:30 da da bayilere henüz gazetenizin ulaşmadığı gün sayısı tahmin ettiğinizden çok fazladır."
Peki şikayetler bayilere iletilmiş mi?
Okumuş açıklıyor:
"Elbette gazeteyi aldığım bayiye bu şikayetimi ilettim. Aldığım yanıt şu: İki ayrı gruba ait gazete iki ayrı yoldan dağıtım için doğuya geliyormuş ve sizin grubun kullandığınız yolu değiştirmeye pek niyeti yokmuş. Önerim şu; Lütfen dağıtım yolunuzu ve saat kaçta doğudaki şehirlerde bayi dağıtımı yapıldığını bir araştırın. O saate kadar diğer grup gazetelerinin kaç sattığını görün. Belki size çok karlı bir yol önermiyorum, ama müşteri(okur) sadakati dikkate almaya değer bir konudur diye düşünüyorum.Bütün bunlar, sadece ve sadece sabah gazetemi, ama benim seçtiğim gazetemi kahvaltıda okuyabilmek için yazılmış bir yazıdır. Erzurum'lu değilim, ne dağıtım şirketinizin yerini ne de başındakileri tanırım. Dolayısıyla dağıtım şirketinizi değil, şeklinizi(yolunuzu) eleştiriyorum.
Ben gazetem Sabah'ı, sabah okumak istiyorum."
Konular Sabah Satış Pazarlama Müdürü Muammer Güver'e iletildi.
Yanıtlar şöyle:
* Avcılar'da toplam 11 noktada Sabah satılmakta. Ambarlı Meydanı'ndaki bayi yaklaşık 1.5 ay önce (dergi satmak istemediğinden) gazete satışını kendi isteğiyle durdurmuş. Fakat bayramdan önce tekrar bayiliği arayarak Sabah satmak istediğini söylemiş ve 20 gündür gazetemizin satışını yapıyor. Tüm Avcılar veya Ambarlı bölgesinde öyle bahsedildiği gibi büyük bir sorun yok.
* Gölcük'teki ve özellikle donanma içindeki gazete satış noktalarını da incelettirdim. Şikayet çok haklı. Bayimizin yeterli miktarda gazete göndermediği tespit edildi. Gerekli uyarılar yapıldı. Zannediyorum bu sorun aşıldı. Hâlâ aksayan bir şeyler varsa lütfen bana bildirin.
* Erzurum'la ilgili sorun altyapıdan kaynaklanıyor. Trabzon matbaası henüz kurulmadı, ama gazete umuyoruz ki yakında orada basılmaya başlayacak. Şu anda Erzurum, Ankara'da basılan gazeteyi alıyor. Tabii yol çok uzun. Soruna bakıyoruz. Daha detaylı bir açıklamayı Zafer Bey'e ben bizzat yapacağım.
Düzgün dağıtım da bir "okur hakkı". Ve ince ayar istiyor. Bunun için siz de doğrudan Muammer Güver'e yazabilirsiniz: mguver@mdp.com.tr

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 'Şok'un ardından   / 13-11-2006
 Suça farklı bakış   / 06-11-2006
 Mektubun esrarı   / 30-10-2006
 Uygunsuz fotoğraf   / 23-10-2006
 Tartışılan ayrılık   / 16-10-2006
 'Öğrenci terörü'   / 09-10-2006
 "Bedava seyahat"   / 02-10-2006
 İlaç ve fotoğraf   / 25-09-2006
 'Takım tutmak' mı?   / 18-09-2006
 'Doğan PO'yu bastı' mı?   / 11-09-2006
OKUR TEMSİLCİSİ
Dağıtım sorunları
Okurların gazeteye sadakat duyması...
ÜLKÜ TAMER
Küçük keyifler ülkesine hoşgeldiniz
"Tarih önemli...
Kadıköy terapi merkezi: 0-0
Kadıköy terapi merkezi: 0-0
Ne zaman sıkıntıya girse bir Fenerbahçe maçıyla krizi atlatan...
Zico = Fiyasko
Zico = Fiyasko
F.Bahçe'nin Brezilyalı Teknik Direktörü'nün taktiği, oyuncu...
MHP'de sakin kongre
Genel başkanlığa adaylığını koyacağını açıklayan Ümit Özdağ'ın...
Erdoğan: Hamasetle milliyetçilik yapılmaz
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün Kocaeli'nde yapımı tamamlanan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu