kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
En iyi cerrahı ameliyat hemşiresine sorun
En iyi cerrahı ameliyat hemşiresine sorun
Akıllı hasta olmayı öğrenin

En iyi cerrahı ameliyat hemşiresine sorun

Hayatınız boyunca vereceğiniz en zor kararlardan biri cerrahınızı seçmek olabilir. Yaşamınızı uzatacak doktoru seçerken en gözde hekim avına mı çıkılmalı? Yanıtların en doğru adresi ameliyathane hemşiresi ve personeli!.

Ünlü cerrahlardan biri olan Florence Nightingale Hastanesi Göz Bölümü Direktörü Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu, en iyi doktorun nasıl seçilmesi gerektiği konusundaki soruları yanıtladı:

* İyi doktor en popüler olan doktor mu?
Popülaritenin içinde muhakkak en iyi olma kavramı da var. Bir cerrah öyle kolay kolay popüler olamaz, artık popüler olduysa; bu, onun aynı zamanda iyi olduğu anlamına da gelir.

* Nasıl ünlü cerrah olunur; çok ünlü kişileri ameliyat ederek mi, çok zor ameliyatlara imza atarak mı?
Bunların hepsi birbirine bağlı. Zor ameliyatlar yaptığı için önce cerrahın ismi ve hastanesi ön plana çıkar. Daha sonra diğer hastanelerde yapılamayan ameliyatlar için o adres gösterilir. Artık referans merkezi olur. Ardından da zaten ünlü hastalar onu bulur. Bunların hepsi birbirine zincir gibi bağlı. Ama hepsinin altında yatan neden; o hekimin diğerlerinden farklı olması.

* Pahalı doktor iyi doktor mu?
Genelleme yapmayalım ama her şeyin iyisi daha pahalı. Çünkü cerrahide icrahi sanat yapılır. Cerrahi bir sanattır, aynı bir ressamın yaptığı resim gibi. Ressamın pahalısı her zaman iyi mi? Peki hekimin pahalısı her zaman iyi mi? Sanatı değerlendirme açısından fiyatın bir önemi varsa, ameliyatı değerlendirme açısından da olabilir.

* Özellikle rekabetin yoğun olduğu alanlarda (göz, kadın doğum, estetik gibi) doktor nasıl seçilmeli?
Rekabetin olduğu yerde ürün daha iyidir. Ama bizde fiyatla hasta doğrudan karşı karşıya geldiği için, rekabetin kaliteye etkisinden çok, fiyata etkisi oluyor. Hasta tedavisinin fiyatıyla çok içli dışlı olduğundan, kendisi için en iyi tedaviyi seçerken fiyatını baz alıyor. Bu da bazen hastayı en iyi doktoru seçmek yerine, daha ucuz ve reklamı bol olan doktora götürüyor.

* Siz ameliyat olmak isteseniz cerrahınızı nasıl seçersiniz?
Ameliyathane hemşiresi ve ameliyathane personeline sorarım. İyi cerrah ameliyathanede anlaşılır; ameliyathanedeki hemşire ve personel, hastalarını kime gönderiyorsa, o hekim iyidir.

* Hastayla riskler paylaşılmalı mı?
Her türlü cerrahi risk, ameliyata girmeden önce hastayla paylaşılmalı. Hasta bunların hepsini bilmek durumunda. Bu durum kimi zaman hastayı paniğe sürükleyebilir, ama bunları bilmek hakkı. Ameliyata garanti veremezsiniz. Tıpta garanti yoktur, garanti veren yerler yanlıştır.

* Hangi operasyonlar için uzak da olsa en iyi doktora ulaşmak için yolculuk göze alınabilir?
Eğer çok ender bir hastalıksa ve bu başka bir yerde sıklıkla yapılıyorsa, orayı tercih edebilirim. Ama onun dışında, uzak mesafedeki hastaneler ve özellikle de yurtdışındaki merkezler, hastalar için zordur. Çünkü operasyondan sonra hastanın takibi gerekir. Yurtdışından belki ikinci ya da üçüncü fikir alınabilir ama ameliyat için kendi yaşadığı yere yakın bir yer tercih etmeli. Artık Türkiye'nin metropollerindeki sağlık hizmeti o kadar ileri ki, yurtdışına gitmek için bir neden yok.

* Tek bir hata cerrah için mesleğinin sonu olabilir mi?
Genellikle şöyle bir şey var; çok ameliyat yapan doktorun komplikasyonu da (hastalık sırasında ortaya çıkan olumsuzluklar) çoktur. Örneğin bir komplikasyon riski yüzde 2 ise bunu bin hastaya uygulayan doktorun 20 tane komplikasyonu olur. 30 tane ameliyat yapmış olan doktorun komplikasyonu olmaz. Komplikasyonu olmayan doktor, ya o ameliyatı az yapıyordur, ya da yalan söylüyordur. Benim için iyi doktor, komplikasyonunu düzeltebilendir. Bir doktor 'benim hiç komplikasyonum yoktur' derse, o doktordan kaçmak gerekli. Çünkü bu gerçeğe aykırı.

* İyi cerrahlar az mı konuşur?
İyi cerrah, çabuk karar verme yeteneği ile ölçülebilir. Övgüyü başkalarına bırakır, iyi olduğunu kendi söylemez. Ama hastayla iyi diyalog kurar. Hastaya her türlü komplikasyon hakkında bilgi verir ve bunları düzeltebileceğini söyler.

Ameliyat kampına girerim

* Ameliyata nasıl hazırlanıyorsunuz?
Ben ameliyat öncesi tamamen kampa girerim. Bir sporcunun kendisini hazırladığı gibi. O gün örneğin akşam üstü yediden sonra tamamen gevşeyip, dinlenirim. Fiziki aktivasyonu minimuma düşürerek, beslenmemde de çok seçici davranırım. Kahve, çay, alkol içmem. Erken yatarım, çünkü ameliyat sabahı erken kalkılır.

* Neden ameliyatlar hep sabah erken saatlerde yapılır?
Ameliyatlar, insanların en aktif olduğu saatlerde erkenden yapılmalı. İnsanların sabah uyanmalarının nedeni, kortizon seviyesinin en yükseğe çıkmasıyla o saatlerde en iyi performansı göstermemizdir. Uykudan taze kalkıp dinç oluruz. O yüzden hastalar için de ilk ameliyatlar en iyileridir. Bu performansı da herkesten beklerim, hademe dahil. Personel, hasta bakıcı ve hemşire de dahil olmak üzere bu şekilde özel olarak hazırlanmak zorunda. Çünkü ameliyat ekip işidir. Cerrah bu ekibin bir parçasıdır.

* Sizce hastalar hastane mi seçmeli doktor mu?
Doktor seçmeli, çünkü bu bir sanat, hastane ise sanat yapılan yerin akademisi. İyi doktor da zaten iyi hastane seçer.

* Doktorlar için zor hasta var mı?
Beklentisi yüksek hasta, zor hastadır.

ESRA TÜZÜN

DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Estetiğin sihirli değneği botulinum toksini
 Erkek seksten korkarsa nedeni ilk gece
 Ameliyat olmak için en doğru tarih ne zaman?
 En iyi cerrahı ameliyat hemşiresine sorun
 Kobay olmadan yeni teknikten yararlanın
 Çocuklarda panik atak ihmale gelmez
 Tere elektrotlu çözüm
 Vardiya prostat nedeni
 Erkek cerrah ailesini unuttuğu için başarılı
 Çekirdek çitle endişen geçsin
 İdeal doğumun yaşı 25
 Mastürbasyon sorunum var
 Cerrahınız genç mi yoksa yaşlı mı olmalı?
 Güzel kalmanın formülü: Seks
 Mutlu cinselliğin 10 altın kuralı
Gazino geceleri başlıyor
Gazino geceleri başlıyor
70'li yılların gazino eğlenceleri, sosyetenin gözde mekanı Cahide...
Kraliçe seçilmemiz tesadüfe bağlı değil
Kraliçe seçilmemiz tesadüfe bağlı değil
Venezüella'nın dünya güzeli üreten bir fabrika gibi olduğunu söyleyen...
Sanat saatle buluştu
Sanat saatle buluştu
Aristokratların saati olarak tanımlanan Bovet'in minyatürlerle...
Moda Polisi
Moda Polisi
Uçlarda ama sade
Stil ikonu haline gelen Eda Taşpınar en...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.