kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erkek cerrah ailesini unuttuğu için başarılı
Erkek cerrah ailesini unuttuğu için başarılı
Aileden kopuk cerrah artık demode oldu
Kadın doğumda kadın cerrah avantaj

Erkek cerrah ailesini unuttuğu için başarılı

Cerrahi operasyonlarda erkeklerin daha başarılı oldukları düşünülür. Ancak Dr. Taşdemir'e göre; erkeklerin avantajı cinsiyetlerinde değil, sosyal statülerinde: Erkekler, gerektiğinde ailesini geri plana itebiliyor. Kadınlar ise ameliyat sırasında bile ayrımcılığına maruz kalabiliyor.

Cerrah seçiminde cinsiyetin önemi var mı? Kadın doğum ya da estetik gibi konularda özellikle kadın cerrah mı tercih edilmeli. Erkek cerrahlar daha mı başarılı? Kendi dalında uzman olan Fertijin Tüp Bebek Merkezi Direktörü Dr. Seval Taşdemir sorularımızı yanıtladı.

* Cerrahlar erkek mi olmalı kadın mı?
Cerrahi branşın dahili branşlardan farklı boyutu şu; hem bilgisi çok iyi olmalı hem de el becerisi yüksek olmalı. İyi bir cerrahın cerrahi bilgisi yüksek olmalı. Yani anında karar verebilen, çözüm üretebilen kıvrak zekaya sahip olmalı. Dolayısıyla bunlar biraz da kişisel özellikleri içeriyor. Kadın veya erkek olmakla alakalı değil. Yeter ki hayatındaki en önemli şey işi olsun. İşi, gerekirse aile hayatının da önüne geçmeli. Ancak böyle olduğu zaman cerrahi branşta başarıyı yakalayabilirsiniz.

* Erkekler cerrahide neden daha başarılı?
Erkekler, sosyal hayatlarında aileyi ve çocuk bakımını arka plana iterler, dolayısıyla da daha başarılı olurlar. Kadınlar ancak erkekler gibi yapabilirlerse aynı başarıyı yakalayabilirler. Yani cerrahi branşlarda meslek, her şeyin önünde olmalı. ilk önce iş hayatı sonra sosyal hayat gelmeli. Bu döngü erkelerde daha kolay kurulabildiği için onlar daha başarılı olabiliyor. Örneğin yurtdışına eğitime gitme söz konusu olduğunda, erkeler çok daha kolay buradaki hayatını bırakıp gidebiliyor. Kadınlar ise aile hayatlarını çok kolay bırakamadıkları için bu kararı öyle kolayca alamıyor. Diğer taraftan sabaha kadar saatlerce süren operasyonlarda erkeklerin kalması çok daha sorunsuz olurken, kadınların sabaha kadar ameliyatta kalmasına Türk toplumunda çok hoş bakılmıyor. Kısacası bu durumun, kişinin kadın veya erkek olmaya göre değil, sosyal statüden kaynaklanan bir durum olduğunu düşünüyorum, eğer fark varsa!

* Kadın cerrah olduğunuz için hayatta bazı zorluklar yaşadınız mı?
Kadın cerrah olmanın tabii ki zorlukları var. Çünkü cerrahi branşlar; özellikle operasyonlardaki durum bir ekip işidir ve Türk toplumunda erkekler hala kadından emir almaya alışık değil! İdeal olan 'tatlı-sert' olmak! Bunu erkek cerrahlar oturtabiliyor ama kadınların 'tatlı-sert' bir iletişim kurması biraz zor. Öyle olduğunuz zaman disiplini sağlayamıyorsunuz. Oysa cerrahi branşlar disiplin gerektirir. Örneğin çok fazla toleransa veya hoşgörüye çok açık olan dallar değildir. Hasta açısından olabilecek terslikleri gördüğünüz anda, kesin müdahaleler yapmanız gerekir. Karşınızdaki kişinin kırılmış olabileceğini o esnada düşünmemeniz gerekir. Çünkü söz konusu olan insan hayatıdır ve bu sebeple yeri geldiğinde katı olmak gerekir. Kararları çabuk alıp uygulamanız gerekir. İşte böyle katı bir davranış, toplumumuzda erkelerden geldiği zaman daha bir tolere ediliyor, kadınlardan geldiği zaman ise hoş karşılanmıyor.

Hep O Feodal Bakış

* Dini inanışı nedeniyle kadın doktor tercih eden hastalar çok oluyor mu?
Müslüman ülkelerde kadın doğum uzmanı olmak, her zaman avantajlı bir durum. Kadın doğum branşı, bilindiği gibi hem dahili hem cerrahi boyutu olan bir dal. Özellikle gebelik takip ve tedavisinde, kadının hemcinsini kendine yakın hissetmesinin önemi büyük. Erkeğin penceresinden baktığınızda ise işin namahrem boyutu çözülmüş oluyor. Hastalar o açıdan daha rahat ediyor kadın doğumcularda. Bunun yanı sıra tabii ki kadın doğumun cerrahi boyutu var. İlginç olan; tüm tedavi ve kontrollerini kadın doktora yaptıran hastalar, iş operasyon boyutuna geldiğinde erkek cerrahları tercih ediyor. Cerrahi dallara gelince, Müslüman da olsa, tercih edilen gene erkek doktorlar oluyor. Bu anlamda kadın cerrah olmanın bir avantajı kalmıyor diyebiliriz.

ESRA TÜZÜN

DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Estetiğin sihirli değneği botulinum toksini
 Erkek seksten korkarsa nedeni ilk gece
 Ameliyat olmak için en doğru tarih ne zaman?
 En iyi cerrahı ameliyat hemşiresine sorun
 Kobay olmadan yeni teknikten yararlanın
 Çocuklarda panik atak ihmale gelmez
 Tere elektrotlu çözüm
 Vardiya prostat nedeni
 Erkek cerrah ailesini unuttuğu için başarılı
 Çekirdek çitle endişen geçsin
 İdeal doğumun yaşı 25
 Mastürbasyon sorunum var
 Cerrahınız genç mi yoksa yaşlı mı olmalı?
 Güzel kalmanın formülü: Seks
 Mutlu cinselliğin 10 altın kuralı
Gazino geceleri başlıyor
Gazino geceleri başlıyor
70'li yılların gazino eğlenceleri, sosyetenin gözde mekanı Cahide...
Kraliçe seçilmemiz tesadüfe bağlı değil
Kraliçe seçilmemiz tesadüfe bağlı değil
Venezüella'nın dünya güzeli üreten bir fabrika gibi olduğunu söyleyen...
Sanat saatle buluştu
Sanat saatle buluştu
Aristokratların saati olarak tanımlanan Bovet'in minyatürlerle...
Moda Polisi
Moda Polisi
Uçlarda ama sade
Stil ikonu haline gelen Eda Taşpınar en...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.