kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çikolatanın tadına önce krallar sonra halk baktı!
Çikolatanın tadına önce krallar sonra halk baktı!
Osmanlı için elit bir lezzetti
Zararı yok faydası çok faydası çok
En çok kadınlar tüketiyor

Çikolatanın tadına önce krallar sonra halk baktı!

Kristof Kolomb'un Amerika'yla birlikte keşfettiği kakao çekirdekleri; çikolataya dönüştüğü günden beri vazgeçilmez bir lezzet oldu. Fransa Kraliçesi Maria Theresa'nın "Hayatta iki tutkum var; biri kral diğeri çikolata" sözü tarihe geçti.

Çikolata... Kendi küçük ama gördüğü ilgi büyük bir besin maddesi. Geçmişteki adıyla 'tanrıların meyvesi'. Günümüzde 7'den 77'ye herkesin bir tanesi. Çocukken uğrunda ağladığımız, bayramların sembolü yaptığımız... 'Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım' sözüne atıfta bulunurcasına her fırsatta ağzımızı onunla tatlandırdığımız...

Mayalar'ın en lezzetli keşfi
Çikolatanın tarihi miladi takvimin başına uzanıyor. Arkeologlar ve araştırmacılar, Honduras'ın Ulua Vadisi'ndeki küçük bir köyde dünyanın ilk özgün çikolatalı içeceği olan Xocolati'nin yapımında kullanılan kaplara rastladıklarını dile getiriyor. Çikolatanın ana maddesi olan kakao çekirdeklerinin elde edildiği kakao ağacını ise, 200-900 yılları arasında bugünkü Guyana sınırında, Güney Amerika'nın yerlileri olan Mayalar'ın keşfettiği söyleniyor. Mayalar döneminde tarım, din ve alışverişin temel unsurlarından biri olan kakao, 1300 yılından itibaren ise Meksika'da ilk yerleşimlerini kuran Aztekler'in vazgeçilmezi oldu. Özellikle kralların favorisi olan kakao sıvı olarak ve sıcak tüketiliyordu.

Kilise yasaklamak istedi
1492 yılı tarihe Amerika'nın keşfedildiği yıl olarak geçse de, aslında bu tarihte Kristof Kolomb bir keşif daha yaptı. Karayipler'deki Guanaja Adası'nda kakao çekirdekleriyle tanışan ünlü kaşifin İspanya Kralı Ferdinand ile Kraliçe Isabella'nın tahtlarının önüne serdiği eşsiz hazinelerin arasında o çekirdekler de vardı. Ancak İspanyollar sonradan tutkunu olacakları o çekirdeklerin değerini kavrayamadı. İspanya'yı çikolata ile tanıştıran kişi ise kaşif Hernando Cortes oldu. Meksika'yı keşfi sırasında Kızılderililer'in kakao tohumlarıyla 'chocolati' adlı bir içecek hazırladıklarını gören Cortes, bu içeceği ülkesine taşıdı. Bu tatsız içecek İspanya'da içine şeker atarak tüketildi. 1600'lü yılların ortalarında İspanyol Kilisesi afrodizyak etkileri olduğu gerekçesiyle çikolatayı yasaklamayı denedi ama beceremedi. İspanya'dan tüm Avrupa'ya yayılan çikolata sevdası zamanla bir tutku haline geldi. 1657'de İngiltere'de sadece çikolata servisi yapan yerler açıldı. Aynı dönemde Fransa Kraliçesi Maria- Theresa çikolata sevgisini, "Hayatta iki tutkum var; çikolata ve kral" sözleriyle dile getiriyordu. Kardinal Richelieu ise sakinleşmek istediği zamanlarda ilaç yerine çikolata içiyordu. Dönemin ünlü yazarlarından Balzac da, "Çikolata beyinsel fonksiyonların uzun süre işlemesine imkan tanır" diyordu.

Papa müjde olarak dağıtırdı
Çikolatanın halk tarafından tadılması ise 1730'larda seri üretime geçilmesiyle gerçekleşti. 1825'te Antoine Brutus Meiner, Noisel-sur-Marne'da ilk makineli çikolata fabrikasını kurdu ve bu çikolatanın büyüsünü tüm dünyaya taşıyan adım oldu. 1847'de İngiliz Joseph Storrs Fry'ın başında bulunduğu Fry firması ilk çikolata barını üretti ve çikolatayı yiyecek olarak piyasaya sürdü. Bu buluş dünyanın en büyük firmalarından Nestle tarafından satın alındı. 1876'da ise İsviçreli Daniel Peter çikolataya süt kattı ve sütlü çikolata üretimini başlattı. Bir yüzyıl sonra çikolata Vatikan'ın da ilgisini çekti. 18. yüzyılda Papa, yükselmesine karar verdiği din adamlarına bu durumu onlara çikolata dağıtarak müjdeledi. Çikolata, 2. Dünya Savaşı yıllarında Amerikan askerlerinin favori yiyecekleri arasında yer aldı. Amerika daha sonra, bu tatlı besini astronotların diyetlerinin başlıca unsuru da yaptı.

Ece SARUHAN / GÜNAYDIN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Bond kızı olmak muhteşem!
 Gazino geceleri başlıyor
 Kraliçe seçilmemiz tesadüfe bağlı değil
 Çikolatanın tadına önce krallar sonra halk baktı!
 Avon yeni yüz güzelini buldu
 Erkekler kadının neresine bakar?
 İstanbul'a dair her şeyi hap niteliğinde sunuyoruz
 Bir giydiklerini bir daha çıkarmıyorlar
 İşte ''gay gay''lerin favori şarkıları
 Alfa kızları başarı güç ve para peşinde
 Birbirimizi doyuramadık benim ruhum aç
 Bütün evli erkekler eşlerinin yatmak istememesinden...
 Çocukların gözünden yaşadıkları Tarlabaşı
 Bugün tiyatroya gidin
 Özel korumaları tutuklandı
 Kendini gecelere attı
 Superman olmayı sevdi
HAKAN & UTKU
Streslendiren stres taşı
Bu aralar caddede, alışveriş...
SEDA KAYA GÜLER
Peki ya kadın hayatını yaşamak isterse?
20-30 yıl...
Estetiğin sihirli değneği botulinum toksini
Estetiğin sihirli değneği botulinum toksini
Mimikler, yıllar içinde istenmeyen çizgilere dönüşür. Yakın zamana...
Erkek seksten korkarsa nedeni ilk gece
Erkek seksten korkarsa nedeni ilk gece
Özellikle ilk deneyimlerini genelevlerde yaşayan erkekler,...
Sanat saatle buluştu
Sanat saatle buluştu
Aristokratların saati olarak tanımlanan Bovet'in minyatürlerle...
Moda Polisi
Moda Polisi
Uçlarda ama sade
Stil ikonu haline gelen Eda Taşpınar en...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.