kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gulse Birsel @ SABAH
 

Ben davulcumu istiyorum!

Ramazan davulcularının sahur saatlerinde duyulan manileri ve davul sesi, gürültüden rahatsız olanların baskılarıyla yasaklanma aşamasına geldi. Bir gelenek daha yok olma tehlikesinde

Yine çok önemli bir gündem maddesiyle karşı karşıyayız. Türkiye'nin kaderini etkileyecek bir konu:

"Ne olacak bu Ramazan davulcularının yaptığı gürültü?" Türkiye bittabi herkesin kurallara harfiyen uyduğu bir ülkedir. Sokaklar bal dök yala temizliğindedir, trafik saat gibi işler, altyapı muhteşemdir, inşaatlar birer mimari harikadır ve hepsi en ince detayına kadar izinli ve ruhsatlıdır, kimse yerlere tükürmez, çiçek koparmaz, gürültü yapmaz! Tek derdimiz, yılda bir ay Ramazan davulcusunun sokaktan gelen davul sesidir! O yüzden bu kusursuz ülkede Ramazan davulcularının yasaklanması konuşulmaktadır.

Kardeşim, zaten üç beş tane eğlenceli geleneğimiz kalmış. Onlara da ilişmeyin yahu. Ramazan birçoğumuz için dini bir ay olmanın yanında eğlenceli iftar yemekleri, ne bileyim güllaç, pide, kanto, Karagöz Hacivat demektir.

Bazıları din ve geleneklerin tüm neşeli taraflarını ayıklayıp ortamı Suudi Arabistan'ın karanlık modeline yaklaştırmaya çalışsa da, ben itiraz ediyorum. Ramazan davulcuları gürültü yaptıkları gerekçesiyle eleştiriliyorlar. Gürültü ha?

Siz benim sokağımdaki, yan dairemdeki, üst katımdaki, gün, saat, desibel tanımayan inşaat gürültülerini kurala bağlayabiliyor musunuz? Ramazan davulcusunun uzaktan gelen ve taş çatlasa beş dakika süren gümbede gümlerinin başımın üstünde yeri var! Amerika Birleşik Devletleri, tarihi kısa, milleti aynı geçmiş, din ve ırktan gelmeyen bir ülkedir. Onun için en palavra geleneklere bile sımsıkı sarılır. Amerikalılar kıtaya ilk geldiklerinde Kızılderililer bunlara yesinler diye hindi vermiş. Yıllardır kutlarlar artık. (Tabii kendilerine hindi veren zavallı Kızılderililere sonra neler olduğunu kimse konuşmaz, o ayrı!) Hindi pişirilir, yanında patatesi, mısırı... Bütün ev halkı, akrabalar bir araya gelir. Yalnız arkadaşlar davet edilir. Hediyeler alınır vesaire. Günlük hayatı o kadar etkisi altına alan bir bayramdır ki, orada yaşarken biz bile rüzgârına kapılıp evde hindi pişirip yemiştik! Alın Noel Baba'yı. Yılbaşında Türkiye'de bile, büyük şehirlerde, sokaklar, alışveriş merkezleri bir sürü Noel Baba'yla doluyor. Yurttaşımız olduğundan değil! Bütün dünya geleneğe sahip çıkıyor kardeşim. O kadar sahipçıkıyor ki, biz bile benimsiyoruz.

Ramazanda nerede Karagöz Hacivat'lar? Hem Ramazan geleneği, hem geleneksel tiyatromuz, hem mizah, hem eğlence. Hani? Fıs! Nurhan Damcıoğlu olmasa kantocu da göremeyeceğiz. Hadi şimdi davulcuları da yasaklayın. Güllaçla pideyi, hatta kalabalık iftarları da kaldıralım, fazla eğlenceli oluyor, gürültü çıkabilir diye!

Sonra Ramazanlarda bir araya gelip topluca ağlarız! Ben Ramazan davulcusu için sınav açan belediyeleri kutluyorum. Belli bir standart koyalım tabii. Mani bilsinler, bet sesli olmasınlar. Kimlik kartı ve özel kostüm de konuşuluyormuş. Gayet güzel işte. Her türlü 'kutlama'ya canım feda. Ramazanda, bayramda, bütün geleneklerimi istiyorum, en aydınlık ve neşeli halleriyle.

Ramazan davulcumu da sonuna kadar koruyacağım! Bahşişleri bol tutunuz! Not: Ramazan ruhunu özleyenler için, bu hafta özel bir Avrupa Yakası hazırladık. Çok güleceksiniz!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Hafızanız sizi yanıltıyor!   / 05-11-2006
 Şeker düşüklüğünün kişiliğe etkileri!   / 22-10-2006
 Fransızların bittiği andır!   / 15-10-2006
 'Ay lav yu badiii, ay lav yu badiii'   / 08-10-2006
 Önemli olan beyin güzelliği!   / 01-10-2006
 Ben davulcumu istiyorum!   / 24-09-2006
 Modanın çakıldığı yıl!   / 03-09-2006
 Bizim indigo çocuklardan neyimiz eksikti?!   / 27-08-2006
 'Sool eller havayaaa, solak arkadaşlar buraya!'   / 20-08-2006
 Kankamı bulmuş olabilirim   / 13-08-2006
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Mekik yok dans var
Shaun Thomas'ı ilk gördüğümde...
GÜLSE BİRSEL
Deneme, yanılma!
Biz Türklerde 'bize bir şey olmaz'...
ÖNCEL ÖZİÇER
Cem Yılmaz'ın filmi 10 numara!
Cuma günü benim kanlı...
EMRE AKÖZ
Haydi eller havaya!
90'lı yıllarda hayatımıza Televole...
KAZIM KANAT
Sefertası ile işe gelen başbakan!..
Uçağın en arka...
ERDAL ŞAFAK
Korkutan kadın
Demokratlar'ın seçim zaferinden sonra...
Toyota'nın arazi geleneğini bozmuyor
Toyota'nın arazi geleneğini bozmuyor
Prado, arazi özellikleriyle Almanların son dönemde ürettiği konforlu...
Yarasa kanatlı uçak
Yarasa kanatlı uçak
Uçakların iniş ve kalkışlarda çıkardığı gürültü, yarasa kanatlı yeni...
İnsan tekeşli mi, çokeşli mi?
Çokeşlilik çapkınların kılıfı mı, yoksa tekeşlilik insanın doğasına...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.