kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ummanda mutfak derdi olmaz!
Ummanda mutfak derdi olmaz!
Antalya Piyazı

Teknede ziyafet var!

Teknede mönü planlaması yapılırken öğle yemeklerinde 'annemin mutfağı' akşam yemeklerinde ise 'babamın meze sofrası' anlayışı hâkimdir. Teknedeki yaşam bunu zorunlu kılar


Ummanda mutfak derdi olmaz!

Teknede mönü planlaması yapılırken öğle yemeklerinde 'annemin mutfağı' akşam yemeklerinde ise 'babamın meze sofrası' anlayışı hâkimdir. Teknedeki yaşam bunu zorunlu kılar.

Bizim yarımadanın denizle sevdası yeni başlamıştır. Yoksa, Anadolu'dan çıkan, içinde dayanılmaz bir keşif içgüdüsü ile kendisini Umman'a atan atalarımız olurdu. Oysa denizlerle ilişkimiz daha ziyade bir fütuhat temasına dayanmış. Tamam o da önemliydi. Ama sözünü ettiğimiz o değil. Türkler üç tarafı denizlerle çevrili bir vatanın çevresine merak duymamışlar. Ne birey ne de toplum ölçeğinde. Seyredip iç çekmekle yetinmişler: Derdimi attım Umman'a diye! Şimdi, daha çok yenilerde bir kıpırdanma başladı. Marinalar, yarışlar. Sonra dünya seyahatleri. Bütün bunların gelecekte yelken sayısını artıracağı kuşkusuz. Toplumun çok ilgisini çeken denizcilerimiz Sadun Boro ve Osman Atasoy'dan sonra her kesimin ilgiyle izlediği Rahmi Koç'un bir dizi yelken ve seyahat tasavvurunu tetiklediğini daha şimdiden görüyoruz. SABAH Gazetesi'nin destek verdiği Açık Deniz Yat Yarışları da geçen hafta sonuçlandı. Bu ödüllendirmelerin de toplum ölçeğinde denize merakı özendirdiği açık. Bakın daha geçen ay, aynı meraklara hitap eden bir kitap ulaştı elimize. Deniz Tutkunlarına Tekne Sofraları kitabının yazarı Deniz Gürsoy. Oğlak Yayınları'ndan yayınlanmış. 290 sayfa. Yiyecek içecek sahasına meraklı yazar Gürsoy, giriş yazısına Yahya Kemal'in bir dörtlüğü ile başlamış. Çıktığın yolda, bugün, yelken açık, yapayalnız, Gözlerin arkaya çevrilmeyerek, pervasız, Yürü! Hür maviliğin bittiği son hadde kadar!.. İnsan alemde hayal ettiği müddetçe yaşar.

DONANMA YEMEKLERİ
Arkadan, bizdeki denizcilerin mutfak tarihi geliyor: Barbaros Hayrettin Paşa'nın anılarında gemici yemeği olarak 'manca'dan söz edilir. Ama bunun ne olduğu açıklanmaz. Osmanlı Donanması'ndaki gemilerde ilk mutfak teşkilatı 1793 yılında kurulmuştur. Osmanlı Donanması'nın peksimet ihtiyacını Gelibolu'dan karşıladığı bilinmektedir. Bugün, peksimeti bir bardak suya banıp yerler. Aksi halde peksimet diş kıracak kadar serttir. Osmanlı Donanması gemilerinde de yiyecek-içecek konusuna çok önem verildiğini tarihçi Turgut Kut'un araştırmalarına dayanarak biliyoruz. Turgut Kut, 15 sayfalık Bahriye Sofracılarına Mahsus Talimat adlı kitapçıktan yola çıkarak, Osmanlı Donanması'ndaki gemilerde, bugünün modern sofralarında bulunması gereken her şeyin yer aldığını aktarıyor. Ertuğrul Fırkateyni sofra takımları arasında cam ve kristal tabaklar, kase, sürahi, rakı, şarap, şampanya ve konyak kadehlerinin bulunmasının bunun kanıtı olduğunu söylüyor. Ayrıca beyaz şarabın yeşil renkli bardaklarda sunulduğu et, balık, çorba için ayrı ayrı servisler bulunduğu; elma, armut gibi meyvelerin de bahriye sofralarında çatal bıçakla soyularak yendiği ortaya çıkıyor. Bu arada Gürsoy'un kitabı sayesinde bir adeti öğreniyoruz: Osmanlı Bahriyesi'nde günde iki öğün (kuşluk ve akşam) yemek geleneğinden kalan bu alışkanlık, bugün Deniz Kuvvetlerimizde de sürdürülmektedir. Mürettebat, öğle hangi yemeği yediyse akşam da aynı yemeği yemektedir! Deniz üzerinde kolayca yapılabilecek, her bütçeye uygun, çok sıhhatli, fevkalade lezzetli bir öğle yemeği tarifini de Deniz Gürsoy'un kitabından sunuyoruz.

ALİ ESAD GÖKSEL

DİĞER GURME HABERLERİ
 Bu kebaplarda kuyruk yağı yok
 Bu 'misina'nın ucunda farklı mezeler var
 Restoranında Ali Baba'nın...
 Tek mekânda hepsi bir arada
 Ay ışığında romantik yemekler
 Şehirdeki son İtalyan
 Manzara ve lezzet bir arada
 Yemek bizden sorulur
 Bu mönüye karşı koymak zor
 Tatlılarıyla baştan çıkarıyor
 Müzede lezzetli eserler de var
 Sanki küçük Japonya
 Çorbada Japon eriştesi var
 Dönerin de şifalısı varmış
 Manzara baş döndürüyor
 Guruba karşı bir keyif
 Rakılı ve biberliden sonra isotlu dondurma
 Tarihi köşkte ızgara keyfi
 Şöhretli aşçıların bavulunda ne var?
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
Bu provokasyona kalp dayanmaz...
Bu provokasyona kalp dayanmaz...
Tutkunlarının vazgeçemediği erotik iç çamaşırı markası Agent...
Kalede Adnan Menderes
Kalede Adnan Menderes
İlk film gösterimi, İsmet İnönü ile Atatürk'ün aralarının açılmasına...
Zayıflamak için titreyin...
Kış aylarının gelmesiyle kilo vermek ve bakıma girmek isteyenlerin...
Lost izlediler hayatları değişti
Her bölümünde milyonlarca kişiyi ekran başına toplayan Lost, uçak...
Yasallık çizgisinin tam üzerinde
Makinist filminden beri aykırı rollerin ve zor kompozisyonların peşinde...
TV dizisi tadında sıcak bir Ege hikâyesi
Bu yılın yerli film furyası içinde anlaşılan bu tür filmler sık sık karşımıza...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.