kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Milli takım gibiyiz genç ve hevesli'
'Milli takım gibiyiz genç ve hevesli'

Bir döneme damgasını vuran ve haberleriyle gündem yaratan Nokta dergisi, tekrar aramızda. Derginin Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş, 'hakiki meseleler' üzerine dergicilik yapacaklarını söylüyor.

Yayın hayatına 1982 yılında başlayan Nokta, özellikle 1985-1990 yılları arasında tabuları yıkan bir dergi oldu. Türkiye'ye getirdiği habercilik anlayışıyla daha önce hiç tartışılmamış konuları gündeme taşıdı. Cinselliğe, eşcinselliğe ilişkin tabu sayılan konular, ilk kez bu derginin sayfalarında kendine yer buldu. Nokta, dergiyle gazete arasındaki farkın altını çizdi. 1985 yılından sonra ise etkisini yavaş yavaş yitirmeye başladı. Ama geçtiğimiz nisan ayında dergiyi basın dünyasına uzak bir isim olan yeminli mali müşavir Ayhan Durgun yatırım amacıyla satın aldı. Ve bu yeni bir dönemin başlangıcı oldu. Bu hafta ikinci sayısı piyasaya çıkan derginin Genel Yayın Yönetmeni olan Alper Görmüş, eski Nokta'yla yarışabilecek, eski Nokta'yı andıran bir dergi yapmak için yola çıktıklarını söylüyor. İlk sayının ardından aldıkları tepkiler de bunu başaracaklarını gösteriyor.

ERCAN ARIKLI EKOLÜ
Gazetecilik hayatına 1980'li yıllarda Nokta'da başlayan Alper Görmüş, derginin Türk basınına kazandırdıklarını ve yıllardır herkesin dilindeki Ercan Arıklı ekolünü şöyle anlatıyor: "1985'e kadar hem gazeteler hem de dergiler ağırlıklı olarak siyaset dünyasını ve Ankara'yı izliyordu. Nokta da bu anlayışla yola çıktı ama istediği başarıyı yakalayamadı. Bunun üzerine derginin sahibi Ercan Arıklı, yayın yönetmeni gibi çalışmaya başladı ve dergicilikte yeni bir ekol yarattı: 'Kendi haberini, kendi gündemini yaratan dergicilik.' Daha önce bir gazete irisi gibi çalışılıyordu. Cinsellik, eşcinsellik, komün hayatı yaşayanlar gibi dosyalar ilk kez o zamanlar hazırlanmaya başlandı. Dergi daha çok topluma odaklanan, politikadan uzak duran bir dergiydi artık. Ama onu güçlü kılan da tabuları yıkması ve topluma yönelmesi oldu." Alper Görmüş, bugün yaptıkları derginin kısmen Ercan Arıklı'nın yarattığı Nokta'ya benzediğini ama daha politik bir duruşu olduğunu söylüyor.

USTALAR OKULU
Görmüş, yine haberleriyle konuşulan ve farklı bir dergi yapacaklarını söylüyor. Ve bugünkü medyaya bir alternatif oluşturacaklarına inanıyor: "Bugün toplum çok daha şeffaf ama medyada hâlâ bazı meseleleri çeşitli nedenlerle tartışamıyoruz. Gazetelerin ve dergilerin şu veya bu şekilde girmediği, giremediği boşluklar var. İşte biz bu boşlukları dolduracağız. Hakiki meselelerimiz üzerinde dergicilik yapacağız. Sadece tekil ve ilginç olanın haberini yapmayacağız, sosyal olana bakacağız." Bugün medyaya baktığımızda gazeteciliği Nokta'da öğrenen, yaptıkları işe bu dergi sayesinde aşık olan birçok usta kalemle karşılaşıyoruz: Arda Uskan, İpek Çalışlar, Güldal Kızıldemir, Nadire Mater, Gülay Göktürk, Haşmet Babaoğlu, Ayşe Arman, Levent Tayla, Aydın Demirer, Kürşat Başar, Mahmut Övür, Engin Ardıç... Bunlar bir zamanlar yolu bu dergiden geçen isimlerden bazıları. Bugünkü Nokta'yı ise deneyimli ve genç gazeteciler bir arada hazırlıyor. Alper Görmüş'ün yayın yönetmeni olduğu derginin yazı işleri müdürleri Haşim Akman ve Ferda Balancar. Usta gazetecilerin yanı sıra gazeteciliğe ilk kez burada adım atan genç isimler de dergiye yeni bir soluk katmaya çalışıyor. Alper Görmüş, ekibini Türk Milli Basketbol Takımı'na benzetiyor ve şöyle diyor: "Milli takımımız gibi genç, hevesli ve deformasyona uğramamış bir ekibiz."

EYLEM BİLGİÇ

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 'İhbarlarımız dikkate alınsaydı, bebeği kurtarabilirdik'
 '200 kişilik bir çete'
 Korkutan kadın
 İngiliz medyası çalışkan okura 100 sterlin verecek
 Abu Dabi Sultanı: 'Kalbimi fethettiniz'
 Romantik bi şey çalın!
 Soğuktan geldi ve soğuğa gitti
 Mağdurlar da site kurdu
 Lüksün sınırı yok
 Sultanlarla halk buluşması
 Bir işkence haritamız olacak...
 Yalnız bir şampiyon
 Bir İstanbul masalı
 Hayatı depremler kadar bilinmezlerle dolu
 Şampanya seven ayakkabı
 Kasparov Türkiye'ye geldi!
 Nokta dergisi geri döndü
 'Hiçbir değer yargısı olmayan ve şiddeti kendine hak gören...
 Katil doğulur mu, olunur mu?
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Mekik yok dans var
Shaun Thomas'ı ilk gördüğümde...
GÜLSE BİRSEL
Deneme, yanılma!
Biz Türklerde 'bize bir şey olmaz'...
ÖNCEL ÖZİÇER
Cem Yılmaz'ın filmi 10 numara!
Cuma günü benim kanlı...
EMRE AKÖZ
Haydi eller havaya!
90'lı yıllarda hayatımıza Televole...
KAZIM KANAT
Sefertası ile işe gelen başbakan!..
Uçağın en arka...
ERDAL ŞAFAK
Korkutan kadın
Demokratlar'ın seçim zaferinden sonra...
Toyota'nın arazi geleneğini bozmuyor
Toyota'nın arazi geleneğini bozmuyor
Prado, arazi özellikleriyle Almanların son dönemde ürettiği konforlu...
Yarasa kanatlı uçak
Yarasa kanatlı uçak
Uçakların iniş ve kalkışlarda çıkardığı gürültü, yarasa kanatlı yeni...
İnsan tekeşli mi, çokeşli mi?
Çokeşlilik çapkınların kılıfı mı, yoksa tekeşlilik insanın doğasına...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.