kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İngiliz medyası çalışkan okura 100 sterlin verecek
İngiliz medyası çalışkan okura 100 sterlin verecek

Medya, 'olay yerindeki vatandaşı' haber yapması için destekliyor. Okurlar artık kendi haberini de yazacak.

İngiltere'de haber programı Five News ve Sun gazetesi televizyon izleyicisi ve okuyucularına fotoğraf, video ve haber göndermeleri karşılığında en az 100 sterlin (yaklaşık 276 YTL) telif ödeyecekleri yeni bir kampanyaya başlıyor. Yayına uygun bulunan konular, jenerikte gönderenin imzasıyla yayınlanacak. Five News gelecek haftadan itibaren 'En az 100 sterlin, artı ismin ekranda...' sloganıyla seyirciye seslenecek. Sun gazetesi, geçen hafta salı günü "Hikâye, fotoğraf ve videolarını bekliyoruz...'' ifadesini haykıran dört sayfalık ekiyle okuyucusundan haber istediğini ilan etti. Genelde izleyici ve okuyucu kitlesi pasif olan İngiltere'deki bu durum şaşırtsa da televizyon, gazete ve dergiler programları ve sayfalarını doldurmak için hedef kitlelerine yalvarıyor. Halkın bu katkısına Channel Five, 'izleyici içeriği' diyor. Daha entelektüel değerlendirenler 'vatandaş gazeteciliği' ifadesini tercih ediyor. Amerika'da ise 'iştirakçi medya' deyimi kullanılıyor. Adına her ne denirse densin, bu kampanya aslında medya devlerinin hedeflerinin başında gelen 'markaya bağlılık' duygusu çalışmalarının bir parçası. Medya yöneticileri, izleyici ve okuyucunun gönderdiği malzemeleri elden geçirip, işleyince bu bağlılığın kendiliğinden oluşacağına kesin gözüyle bakıyor.

İZLEYİCİNİN GÜCÜ
Geçen yıl Londra'da 7 Temmuz'daki bombalama olaylarının ardından medya kuruluşları haber görüntüsü telaşı içine düştü. Ancak görgü tanıklarının kameralı telefonlarıyla kaydettikleri görüntüler sayesinde yayımlarından tatmin oldular. Kamera telefonlarının gelişmiş teknolojisinin yanı sıra YouTube, MySpace gibi web alanlarının başarısı da medya kuruluşlarına halka gitme fikri verdi. Britanya'nın en çok satan bulvar gazetesi cesaretli bir atak yaparak okuyucuları arasında sosyal bir ağ oluşturan MySun'ı kurdu. Asıl amaç markaya bağlılık yaratmak. Pazartesi günü kendi UGC'sini (User-generated content / kullanıcının yarattığı içerik) devreye sokacak Channel Five program denetleyicisi Chris Shaw, telif hakları ve ödemelerin en önemli kısım olacağını vurguluyor. Gönderilen haberler karşılığında ödeme yapılacak ve satıldığı taktirde kârdan pay verilince de elinde haber değeri olanlar için başvurulacak ilk adres Channel Five olacak. Peki rakipleri ne yapıyor? BBC, seyircilerden aldığı malzemeleri yayınlıyor fakat ödeme yapmıyor, eser sahibi telif hakkını elinde tutuyor. Özel televizyon kanalı ITV, Londra'da bombalama olayları sırasında yapılan amatör çekimlere binlerce sterlin ödedi. Bunlar arasında kopyalarını sattıkları ortaya çıkarılanlar tutuklandı. ITV'nin bağlı bulunduğu ITN şirketinin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jonathan Munro, "Ticari meta olduğu için ödeme yapıyoruz. Rekabetçi piyasada her malın bir bedeli vardır. Müşterilerimize satarak bedelini telafi etmeye çalışıyoruz," diyor.

GİZLİ TEHLİKELERİ VAR
Dünyada hızla yayılan ve içeriğini kullananların belirlediği yayınların gönüllü sosyal yardım niteliğinin yanı sıra gizli tehlikeleri de var. Gönderilen malzemenin gerçek olmaması ihtimali ve görüntü almak için amatör habercilerin hayatlarını tehlikeye atmaları bunların başında geliyor. BBC'den Fran Unsworth, geçen yıl Londra Heathrow Havalimanı yakınlarındaki Buncefiled petrol deposunda meydana gelen patlama olayına ilişkin yayınlanan görüntülerin çoğunun görgü tanıklarından geldiğine dikkat çekiyor: "Birçok genç, canlı yayın ekibine çektikleri görüntüleri getirdi. Patlamaya BBC kamera ekibine izin verilenden çok daha yaklaştıkları için gençler, günün en iyi görüntülerini getirdi. Titreyenleri kullanamayacağımızı söyleyince, gidip tekrar çekebileceklerini söylediler.'' Devlet kanalı BBC'nin bu gibi durumlarda halkı tehlikeye atacak bir cesaretlendirme yapması suç sayılacağı için belki de çok daha çarpıcı olacak çekimler yapılamadı. Geçen hafta Sun gazetesinin "Haberlerinizi bekliyoruz," çağrısına okuyucuları olağanüstü çok sayıda cevap verirken haber müdürlerinin aklının ucundan geçmeyecek konular ortaya çıktı. Hem online hem de gazete olmak üzere okuyucu her gün Sun'la irtibat halinde. Mesaj tahtası işlevini gören MySun aracılığıyla okurlar gazetecilerle bağlantı kurabiliyor.

Perihan KORKMAZ / LONDRA

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 'İhbarlarımız dikkate alınsaydı, bebeği kurtarabilirdik'
 '200 kişilik bir çete'
 Korkutan kadın
 Abu Dabi Sultanı: 'Kalbimi fethettiniz'
 'Milli takım gibiyiz genç ve hevesli'
 Romantik bi şey çalın!
 Soğuktan geldi ve soğuğa gitti
 Mağdurlar da site kurdu
 Lüksün sınırı yok
 Sultanlarla halk buluşması
 Bir işkence haritamız olacak...
 Yalnız bir şampiyon
 Bir İstanbul masalı
 Hayatı depremler kadar bilinmezlerle dolu
 Şampanya seven ayakkabı
 Kasparov Türkiye'ye geldi!
 Nokta dergisi geri döndü
 'Hiçbir değer yargısı olmayan ve şiddeti kendine hak gören...
 Katil doğulur mu, olunur mu?
    Pazar Sabah Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Mekik yok dans var
Shaun Thomas'ı ilk gördüğümde...
GÜLSE BİRSEL
Deneme, yanılma!
Biz Türklerde 'bize bir şey olmaz'...
ÖNCEL ÖZİÇER
Cem Yılmaz'ın filmi 10 numara!
Cuma günü benim kanlı...
EMRE AKÖZ
Haydi eller havaya!
90'lı yıllarda hayatımıza Televole...
KAZIM KANAT
Sefertası ile işe gelen başbakan!..
Uçağın en arka...
ERDAL ŞAFAK
Korkutan kadın
Demokratlar'ın seçim zaferinden sonra...
Toyota'nın arazi geleneğini bozmuyor
Toyota'nın arazi geleneğini bozmuyor
Prado, arazi özellikleriyle Almanların son dönemde ürettiği konforlu...
Yarasa kanatlı uçak
Yarasa kanatlı uçak
Uçakların iniş ve kalkışlarda çıkardığı gürültü, yarasa kanatlı yeni...
İnsan tekeşli mi, çokeşli mi?
Çokeşlilik çapkınların kılıfı mı, yoksa tekeşlilik insanın doğasına...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.